Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Més flora dunar per a protegir i embellir la platja de Puçol

Horta Nord

Més flora dunar per a protegir i embellir la platja de Puçol

AE-Agró pinta de verd este racó del litoral valencià amb 1.500 plantes

dimarts 13 de desembre de 2016, per  AE-Agró

El passat cap de setmana Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Puçol convocaren, amb la col·laboració de la Falla Camí La Mar i l’Oficina Tècnica del Servei Devesa Albufera de l’Ajuntament de València, dues plantacions de flora dunar en la platja d’esta localitat de l’Horta Nord. En total, durant estos dos voluntariat mediambientals es van plantar uns 1.500 exemplars de diferents espècies autòctones del litoral valencià. Amb esta iniciativa els ecologistes i el consistori volen augmentar la biodiversitat de la platja de Puçol amb un doble repte: embellir les dunes i incrementar la seua coberta vegetal, per a minimitzar així la històrica pèrdua d’arena que patix este racó de la nostra costa per culpa del port industrial de Sagunt.

En la primavera de 2012 Acció Ecologista-Agró va encetar un projecte de restauració de flora dunar a la platja de Puçol (Horta Nord, València). Concretament a la zona nord, que era la que més erosió patia a conseqüència de la seua proximitat al port industrial de Sagunt. En 2013 el projecte continua amb dues noves plantacions que van comptar amb la col·laboració del Club de submarinisme Trotafons i el Club de Pesca Puçol.

Gràcies al treball desenvolupat per voluntaris es va aconseguir consolidar un incipient cordó dunar en esta platja i augmentar la seua biodiversitat fins a superar la vintena d’espècies. Fins i tot es van reintroduir amb èxit quatre plantes que estan protegides pel Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada: el passacamins marí (Polygonum maritimum), el cotonet (Otanthus maritimus), la lleteresa de platja (Euphorbia paralias) i la corretjola blanca (Calystegia soldanella).

A més a més, gràcies a la recuperació de la vegetació dunar, esta zona és ara la que menys arena perd de tota la platja de Puçol. Tanmateix, durant 2013 i especialment 2014, part del veïnat va protestar activament contra el projecte i va demanar la retirada de la flora dunar, argumentant que la platja estava bruta i que les plantes punxaven. Aleshores, l’equip de govern (PP i PAVALUR) va deixar de recolzar la iniciativa i va intentar eliminar la flora dunar. Afortunadament, la presència de les quatre espècies protegides i les gestions realitzades per AE-Agró ho van impedir.

El resultat d’este conflicte va ser la paralització del projecte, que per fi hem pogut reiniciar este cap de setmana. Amb la col·laboració del nou equip de govern de Puçol (PSPV-PSOE, Compromís i EUPV) hem convocat dues plantacions, una el dissabte 10 i altra el diumenge 11 de desembre. En total, amb l’ajuda dels voluntaris i la Falla Camí La Mar, hem pintat de verd esta platja amb unes 1.500 plantes d’onze espècies de flora dunar, la majoria d’elles subministrades per l’Oficina Tècnica del Servei Devesa Albufera de l’Ajuntament de València. Per exemple, lliris de mar (Pancratium maritimum). A més a més, també hem dispersat llavors d’altres deu espècies i hem retirat barrella punxosa (Salsola kali), una de les plantes que pot ocasionar molèsties als veïns de la platja.

Des d’AE-Agró volem agrair la col·laboració de tots els voluntaris que en algun moment han participar en este projecte i especialment l’ajuda que hem tingut este cap de setmana de la Falla Camí La Mar. També volem agrair a Xavier Alcácer, regidor de Platges (Compromís), la seua aposta per recuperar i potenciar esta iniciativa. I als veins, especialment als opositors a la flora dunar, volem demanar-los paciència. Perquè, com es pot apreciar ja a la platja, conforme es consoliden les dunes i augmenta la seua biodiversitat, plantes que poden ser conflictives, com és el cas de la barrella punxosa, perden protagonisme i en el seu lloc florixen altres que no ocasionen cap tipus de problema, com per exemple el lliri de mar.

Esperem que les plantacions del cap de setmana evolucionen correctament i que tot el treball realitzat per AE-Agró, el consistori, la Falla Camí La Mar i els voluntaris servisquen per a embellir la platja de Puçol i protegir-la de l’erosió litoral que provoca el port industrial de Sagunt, entitat que continua sense assumir cap responsabilitat per engolir-se el nostre litoral.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Dia del Medi Ambient a la platja de Puçol

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles