Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > No volem més pedreres a Sagunt

Camp de Morvedre

No volem més pedreres a Sagunt

El Pinyal no es toca!!!

divendres 16 de desembre de 2016, per  AE-Agró

Fa un parell de setmanes en Acció Ecologista-Agró vam rebre amb una mescla d’alleugeriment i preocupació la notícia sobre la sentència del Tribunal Suprem referida a l’ampliació de la pedrera del Salt del Llop. Alleugeriment perquè per fi s’aconseguia una decisió ferma, que permetria la protecció efectiva del bell paratge de la muntanya de Romeu, que tant de suport social ha demanat. I preocupació perquè ens temíem que la cimentera Lafarge-Holcim no tardaria massa a pressionar a l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i la Generalitat Valenciana perquè resolgueren al seu favor la concessió d’una nova llicència minera, que els garantiria obtindre el que han batejat pel seu compte com El Pinyal.

El Pinyal en realitat és la zona compresa per les muntanyes de L’Hostalera i Fontanelles i el barranc de La Catalana, el qual les travessa. I esta setmana mateix les nostres sospites han sigut referendades per l’anunci en premsa que les parts implicades en la negociació d’este assumpte (l’Ajuntament de Sagunt, la Conselleria de Medi Ambient i la d’Indústria i Lafarge-Holcim) estan a favor d’iniciar els tràmits per a obrir la nova pedrera del Pinyal. Resulta sagnant que ho presenten com una victòria en les seues negociacions, obviant la sentència del Tribunal Suprem (TS), perquè què hauria succeït si l’alt tribunal haguera fallat a favor de Lafarge-Holcim? Haurien tingut alguna opció de negociar?

No oblidem que ha sigut el TS qui ha tombat el recurs de la cimentera per a ampliar la superfície de la seua concessió en el Salt del Llop, i que també ha deixat en evidència l’estranya maniobra de la Conselleria de Medi Ambient de revocar la seua pròpia decisió de denegar la Declaració d’Interés Comunitari (DIC) sobre esta ampliació. El que significava, de facto, estendre-li l’estora roja a la Lafarge-Holcim perquè arramblara amb el que volguera. Per sort, es va imposar el bé comú en la resolució del Suprem.

Des d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre volem anunciar que no ens anem a quedar de braços creuats permetent que espolien una muntanya declarada bé pública des de fa més de quaranta anys. No estem sols. Ens hem reunit amb representants de diverses associacions ciutadanes que estan en contra d’esta nova pedrera. I amb tots ells anem a muntar de forma urgent una plataforma. Ja han mostrat el seu interés a participar els veïns de la urbanització del Pere Gil, els de la Vall de Segó, diverses associacions ciclistes i la Societat de Caçadors de Sagunt.

Som ciutadans preocupats per no perdre una de les poques àrees impol·lutes que queden al nostre terme municipal. Perquè, no ens enganyem, és una fal·làcia afirmar que no causarà gran impacte a l’entorn i que la pedrera s’obrirà en un raconet sense valor. Parlem clar, en principi serà un forat de, com a mínim, 60 hectàrees (el Salt del Llop té unes 100), però que podria ampliar-se fins a les 200, la qual cosa significaria arrasar completament L’Hostalera, Fontanelles i el barranc de La Catalana. I això no hi ha restauració que ho puga reintegrar. Si algú no sap a què equivalen eixes hectàrees que aguaite a l’immens cràter que ja tenim al Salt del Llop. O que prove a mirar les imatges per satèl·lit en internet. I després que passege pel barranc de La Catalana i s’imagine al costat eixa bretxa.

Si l’Ajuntament de Sagunt i la Generalitat Valenciana, institucions públiques que haurien de cuidar el que és de tots, fan prevaldre a tota costa els interessos econòmics d’una empresa tan voraç i insaciable com Lafarge-Holcim, no ens queda un altre remei que mobilitzar-nos en contra per a defendre els nostres propis interessos. Les mateixes raons que va argüir el Suprem per a inhabilitar la pretensió de fer-se amb Romeu són igualment vàlides per a protegir el paratge que rodeja al barranc de La Catalana, amb semblants o majors valors ecològics i paisatgístics associats. Salvem La Catalana!!! No volem més pedreres a Sagunt!!! La Vall de Segó, com ara, sempre!!! El Pinyal no es toca!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La planta de Lafarge de Sagunt podria funcionar 20 anys més només amb les pedreres que l’empresa ja té a Viver

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?