Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2016 > Projecte Emys: Informe 2016

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe 2016

Esta iniciativa de ciència ciutadana censa 81 tortugues autòctones i retira del medi natural 15 exemplars de diferents espècies exòtiques invasores

dimarts 27 de desembre de 2016, per  AE-Agró

Per seté any consecutiu Acció Ecologista-Agró ha desenvolupat durant 2016 el Projecte Emys, el major voluntariat ambiental del País Valencià per a protegir i conservar poblacions de tortugues autòctones. En esta setena edició, que ha comptat amb la participació de 288 voluntaris, esta iniciativa de ciència ciutadana ha viatjat a nou ecosistemes aquàtics del nostre territori, on s’han censat 81 tortugues autòctones. Concretament 73 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i 8 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). A més a més, durant els cinc mesos que ha durat el voluntariat s’han retirat del medi natural 15 tortugues exòtiques: 13 Trachemys scripta i 2 Mauremys sinensis.

El Clot de Bailón, la Finca de Penya, el Tancat de la Pipa, el Riu Albaida, el Riu Xúquer, el Riu Canyoles, el Barranc del Pelós i la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. Estos han sigut en 2016 els destins del Projecte Emys, una iniciativa de ciència ciutadana impulsada per Acció Ecologista-Agró per a protegir i conservar poblacions de tortugues autòctones. Durant la seua setena edició este voluntariat ambiental, que compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ha aconseguit localitzar i censar 81 tortugues autòctones de dues espècies diferents.

Des de juny fins a octubre, els 288 voluntaris que s’han sumat al Projecte Emys han censat 73 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i 8 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). Les Mauremys leprosa s’han localitzat al Clot de Bailón de Torrent (2), el Riu Canyoles al seu pas per Moixent (4) i Vallada (36), el Barranc del Pelós de Xiva (20) i el Riu Xúquer al seu pas per Jalance (11). Per la seua part, les Emys orbicualris han sigut censades en el Tancat de la Pipa de l’Albufera de València (6), la Finca de Penya de la Marjal d’Almardà-Almenara (1) i la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (1).

A més a més de constatar la presència de tortugues autòctones en tots estos ecosistemes aquàtics, el Projecte Emys ha retirat enguany una quinzena de tortugues exòtiques. Concretament 13 Trachemys scripta (1 en el Clot de Bailón, 4 en el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, 5 en el Barranc del Pelós i 3 en el Riu Canyoles al seu pas per Vallada ) i 2 Mauremys sinensis (Barranc de Pelós).

Per a desenvolupar tot este treball de voluntariat ambiental, el Projecte Emys ha comptat amb la col·laboració de les següents entitats i associacions: l’Ajuntament de Torrent, Natura y Cultura Servicios Ambientales, el Grup de Voluntariat Ambiental Torrent Verd, l’Estiu Jove a la Casa Penya, Voluns Spain, l’Associació Bosc Primigeni de Xàtiva, l’Ajuntament de Jalance, la Plataforma per a la Protecció i la Conservació de la Serra de Xiva, el Club de Golf El Bosque i la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO).

Seminari sobre voluntariat i eradicació de tortugues exòtiques

L’Informe 2016 del Projecte Emys es va presentar en el Tancat de la Pipa en un seminari sobre voluntariat i eradicació de tortugues exòtiques, organitzat per la Conselleria de Medi Ambient el passat 3 de desembre . Esta cita, que va comptar amb la participació de la resta d’organitzacions que desenvolupen voluntariats per a conservar i protegir les nostres tortugues autòctones, va ser aprofitada per AE-Agró per a transmetre a la Conselleria una sèrie de reivindicacions per a millorar l’estat de conservació de les poblacions d’Emys orbicularis i Mauremys leprosa, així com dels ecosistemes aquàtics on viuen.

En primer lloc, des d’AE-Agró vam exigir la prohibició de vendre tortugues de qualsevol espècie exòtica, independentment de si està catalogada com invasora o no. El motiu? Doncs que el mercat ha substituït les Trachemys scripta per altres espècies que ja comencen a invadir els nostres rius, marjals i barrancs. I, si l’administració no està disposada a prohibir la seua venta, com a mínim haurien de gravar amb un impost o taxa la seua comercialització per a fer front a les despeses econòmiques que origina l’abandonament d’estes tortugues en el medi natural.

Precisament, la segona reivindicació d’AE-Agró a la Conselleria va ser que l’administració augmente els recursos que actualment dedica a la conservació de les nostres tortugues autòctones i a l’eliminació de les exòtiques. I, si no disposa de pressupost, que aplique ja la taxa que exigim per a la venta de les espècies exòtiques. No pot ser que el sector d’importació i venta d’animals, en este cas concret de tortugues, no es faça càrrec de l’impacte mediambiental del seu negoci.

Finalment, la tercera demanda es va centrar en la conservació dels ecosistemes aquàtics on viuen les nostres tortugues autòctones. Concretament, AE-Agró va exigir un cabal ecològic mínim per als rius, barrancs i marjals. Enguany, per exemple, el Projecte Emys no s’ha pogut desenvolupar en el Pont Sec del Barranc del Carraixet, on existix una població de Mauremys leprosa. Esta valuosa zona del Carraixet s’ha quedat sense aigua per la sequera, però també per la sobreexplotació agrícola que patix. Així que ha resultat impossible fer el seguiment de la seua població de tortugues d’aigua ibèriques.

Des d’AE-Agró esperem que la Conselleria atenga a les nostres propostes per a assegurar el futur de les nostres tortugues autòctones, un tresor natural que cal preservar pam a pam. El pròxim any, el Projecte Emys tornarà de nou als nostres rius, barrancs i marjals i esperem comptar de nou amb totes les voluntàries i els voluntaris que feu possible esta iniciativa de ciència ciutadana. Moltes gràcies a totes i tots!!! Feliç 2017!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Federació Francòfona per a la Conservació de les Tortugues premia al Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?