Arrel de la web > Comissions > Territori > Demanen la demolició del Sidi Saler

Comissió de Territori

Demanen la demolició del Sidi Saler

Exigim enderrocar l’Algarrobico valencià i la resta d’edificacions que estan fora d’ordenació urbanística en el litoral del Parc Natural de l’Albufera

divendres 27 de gener de 2017, per  AE-Agró

Algunes edificacions adquirixen una significació especial per la seua situació en espais naturals, als quals que desvirtuen i agredixen, i per la seua il·legalitat parcial o total. És el cas de l’Algarrobico, hotel construït a Carboneras (Almeria) en una zona protegida del Parc Natural del Cabo de Gata-Níjar. Fa uns mesos, la Junta d’Andalusia i el Govern central van acordar la seua demolició, malgrat el cost estimat de l’operació. Aproximadament uns 7,1 milions d’euros que pagaran al 50% ambdues administracions. És per a nosaltres una bona decisió, que farà desaparéixer un dels grans símbols de l’època de la rajola i dels desgavells urbanístics que ha patit tant el País Valencià com el conjunt de l’Estat espanyol.

A València tenim un cas que ens recorda al de l’Algarrobico. Es tracta de l’hotel Sidi Saler. És un dels símbols de la desafortunada urbanització de la Devesa del Saler, al Parc Natural de l’Albufera de València. Un lamentable residu que condiciona la reconstrucció d’una extensa àrea dunar que mai no s’hauria d’haver destruït. Per este motiu, la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró demanda la demolició del Sidi Saler, l’Algarrobico valencià.

Este hotel és un patracol, un xafapapers gegant plantat sobre el cordó dunar més valuós de l’Albufera, la reconstrucció del qual impedix completar i, a més a més, resulta incompatible amb la biodiversitat del parc natural. El Sidi Saler incidix negativament en l’erosió litoral, que sempre resulta major quan hi han barreres arquitectòniques que alteren la dinàmica de les dunes. Com hem pogut constatar durant el darrer temporal, l’erosió, especialment agreujada per l’ampliació del Port de València, es un gravíssim problema que afecta a la pròpia existència del Parc Natural de l’Albufera.

Este hotel és una mostra de la col·lecció d’edificis amb irregularitats administratives i urbanístiques que degraden el primer parc natural valencià. Es tracta d’una construcció il·legal, ubicada dins de la zona de Domini Públic Marítim-Terrestre, a pocs metres de la mar, dins d’un parc natural i declarada fora d’ordenació urbana per l’Ajuntament de València.

Des de la Comissió de Territori d’AE-Agró entenem que les administracions públiques han d’anteposar el bé comú sobre el bé particular, com puga ser el d’entitats privades com el BBVA i Caixabank, actuals propietaris del Sidi Saler, que l’únic benefici que volen obtindre de l’hotel és econòmic. I, per això, sol·liciten una concessió de fins a 60 anys, única i exclusivament perquè augmenta el seu valor i així podrien vendre’l per a la seua posterior reobertura. Si finalment aconseguiren la concessió, de nou s’estaria anteposant el benefici particular en perjudici del bé comú i del medi ambient.

La Devesa, o siga El Saler, no pot ser tractada com un sòl públic, sinònim de barat per a algunes ideologies, al qual col·locar els equipaments que puguen necessitar els veins del seu l’entorn. Estos equipament s’han d’ubicar en altres zones. No es pot permetre que es continue usurpant terrenys a un parc natural com l’Albufera, que és de totes i tots els valencians i on ha de primar la conservació de la natura.

Des d’AE-Agró volem que el Sidi Saler siga demolit per a continuar endavant amb la recuperació del Saler. I considerem que este enderroc seria el primer pas per a després iniciar la següent etapa: la demolició de la resta d’edificis i construccions fora d’ordenació, el destí de les quals ha de ser desaparéixer per a permetre la completa restauració ambiental del litoral del Parc Natural de l’Albufera de València.

Este destí es va decidir a l’any 1986, quan es va declarar el parc natural, i ja està tardant massa en arribar. Per tant, ni dues altures, ni una, ni mitja. Cap. Exigim la demolició de l’Hotel Sidi Saler, l’Algarrobico valencià, i de la resta de construccions il·legals del Parc Natural de l’Albufera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : L’Albufera, víctima de la desídia i la descoordinació entre administracions

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?