Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Costera > Noticias > AE-Agró i l’Ajuntament de Moixent arriben a un acord en el litigi del (...)

La Costera

AE-Agró i l’Ajuntament de Moixent arriben a un acord en el litigi del Bosquet

Entesa per a executar la sentència que obligava a reposar el BIC al seu estat original

dimecres 1 de febrer de 2017, per  AE-Agró

Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Moixent (La Costera, València) han signat un acord, aprovat prèviament pel Plenari de la corporació municipal, en relació a l’execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que, en març de 2006, declarava il·legals les obres realitzades pel consistori en el BIC (Bé d’Interés Cultural) de l’Embassament del Bosquet. Durant estos 10 anys, l’ajuntament intentà legalitzar la restauració del BIC sense èxit fins que, en gener de 2012, el TSJCV va considerar finalment l’obra com il·legal i va exigir reposar l’actuació a la situació anterior, tal i com demanava AE-Agró, entitat que durant este temps sempre ha tractat d’arribar a un acord amb el consistori.

Mantindre la integritat i originalitat del BIC (Bé d’Interés Cultural) de l’Embassament del Bosquet tal i com va ser planificat per Pascual Caro, arquitecte i promotor d’este monument que data de segle XVII. Este ha sigut sempre l’objectiu i la principal preocupació del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera en el seu litigi amb l’Ajuntament de Moixent per les obres de restauració del BIC del Bosquet.

Esta actuació, impulsada pel consistori, va ser realitzada en l’any 2000 per una escola taller de jardineria, arqueologia i maçoneria, motiu pel qual es van instal·lar murs de maçoneria sense cap tipus de justificació que alteraven el monument original. AE-Agró va acceptar les actuacions arqueològiques i de jardineria, però va rebutjar part de les obres realitzades perquè no permetien conservar la singularitat del BIC del Bosquet.

Després de les diferents reunions mantingudes entre l’associació ecologista i l’ajuntament, s’ha aconseguit arribar a un acord per a modificar les obres realitzades en l’any 2000. Per exemple, s’ha retirat una font que ni funcionava ni formava part del conjunt original del monument. També s’ha retirat part del mur de maçoneria construït junt a l’embassament i que obstaculitzava l’accés a l’aigua de la fauna silvestre i el ramat. A més a més, s’ha eliminat altra part del nou mur que es va instal·lar prop del mur de contenció original de l’embassament.

AE-Agró ha permés el manteniment de part de les zones restaurades en l’any 2000, a pesar de la seua il·legalitat, a canvi del compromís de l’Ajuntament de Moixent de posar en valor el BIC del Bosquet i el seu entorn. Així, el consistori s’ha compromés a instal·lar panells informatius en la zona per a difondre i explicar els valors del Bosquet i també a incrementar la vigilància i control de les actuacions que es desenvolupen en l’entorn de l’embassament. A més a més, l’ajuntament es farà càrrec del manteniment i conservació dels arbres del BIC. Especialment de les singulars i majestuoses carrasques (Quercus ilex) del seu entorn.

La preocupació d’AE-Agró pel manteniment del patrimoni històric de Moixent no es limita només al BIC del Bosquet. Així que en l’acord signat amb l’ajuntament també s’ha aconseguit que el consistori realitze dos informe sobre antics ponts que, malauradament, presenten problemes de manteniment que amenacen la seua conservació. Concretament es tracta del Pont de Vahillo, que data del segle XVIII, i el Pont de les Casetes de Lloma, construït durant l’edat mitjana.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El 77% dels incendis a La Costera tenen com origen la mà de l’home

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?