Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > Dia Mundial de les Zones Humides a la Marjal d’Almenara

Custòdia del Territori

Dia Mundial de les Zones Humides a la Marjal d’Almenara

Celebrem la festa dels aiguamolls amb FUNDEM i el poble de Faura

divendres 10 de febrer de 2017, per  AE-Agró

Un any més, Acció Ecologista-Agró ha commemorat el Dia Mundial de les Zones Humides a la Marjal d’Almenara, un aiguamoll litoral on la nostra organització gestiona 720 fanecades d’alt valor natural. Enguany, la festa de les zones humides la vam celebrar el passat diumenge, 5 de febrer, amb la Fundació Enrique Montoliu (FUNDEM) i el poble de Faura. La jornada va consistir a visitar els dos ullals que són propietat d’AE-Agró: l’Ullal de Cavanilles, ubicat als Estanys d’Almenara, i l’Ullal de Quartons, que es troba a la localitat de La Llosa. Com vam explicar als participants en esta activitat, pam a pam, la Marjal d’Almenara ha passat de patir el risc de desaparéixer a convertir-se en un referent d’excel·lència mediambiental.

L’any 2001, Acció Ecologista-Agró va instal·lar, amb la col·laboració de l’administració valenciana, un cartell explicatiu del treball desenvolupat fins aleshores per a recuperar i posar en valor Els Estanys d’Almenara. Esta tasca de restauració ambiental va ser possible gràcies a l’esforç i la lluita dels voluntaris d’AE-Agró, entitat que fins i tot va arribar a adquirir l’Ullal de Cavanilles per a assegurar un mínim de cabal ecològic per als Estanys.

Déu anys després, amb la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), vam substituir el cartell per un nou, que explicava el treball de restauració ambiental dels Estanys, però també a la resta de la Marjal d’Almenara, un aiguamoll litoral que a finals del segle passat va estar a punt de desaparéixer i que actualment brolla vida i biodiversitat.

El passat diumenge, 5 de febrer, amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, vam renovar el cartell i vam compartir amb tots els participants en la festa dels aiguamolls els nostres projectes i desitjos per a la Marjal d’Almenara. Com vam explicar, segons ens ha confirmat ja la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, enguany Almenara serà declarada zona humida Ramsar. Amb esta declaració la marjal passarà a formar part del conjunt d’aiguamolls més importants del Planeta.

Actualment, l’expedient Ramsar d’Almenara ja està al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Així que només queda esperar la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) de la seua declaració com zona humida de valor internacional. Serà el seté aiguamoll valencià que obté este reconeixement. Però, a diferència de la resta, Almenara serà la primera marjal valenciana que ho aconseguix sense estar protegida com a parc natural.

Des d’AE-Agró volem agrair a tots els activistes, socis i voluntaris la tasca de defensa, estudi i conservació de la natura que han desenvolupat a Almenara des de finals del segle XX. Sense el vostre esforç, este aiguamoll mai no haguera optat a ser declarat Ramsar. De la mateixa manera, també volem agrair el treball de les administracions implicades, per exemple l’Ajuntament de Faura, i la col·laboració d’entitats com la Fundació Enrique Montoliu (FUNDEM).

Actualment, de les 720 fanecades d’alt valor mediambiental que AE-Agró gestiona a Almenara, 70 són de FUNDEM, entitat amb la qual tenim un acord de cooperació que pròximament serà de custòdia del territori. Així ho vam anunciar conjuntament durant la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides, una cita que ens va permetre gaudir d’una marjal que, en només dues dècades, ha passat de patir el risc de desaparéixer a convertir-se en un referent internacional d’excel·lència mediambiental.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Quartons, quatre anys després‏

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?