Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > CETA: un gran retrocés per als nostres drets ambientals, socials i (...)

STOP TTIP!

CETA: un gran retrocés per als nostres drets ambientals, socials i laborals

El Parlament Europeu ratifica el "TTIP canadenc"

divendres 17 de febrer de 2017, per  AE-Agró

La campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, lamenta que esta setmana s’haja ratificat en el Parlament Europeu el CETA, l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i el Canadà. Este tractat neoliberal, signat el passat 30 d’octubre, va ser referendat este dimecres, 15 de febrer, amb els vots a favor de conservadors, socialdemòcrates i liberals. Només l’Esquerra Unitària, els Verds i alguns socialdemòcrates es van oposar al "TTIP canadenc". En total, el CETA va obtindre 408 vots a favor, 254 en contra i 33 abstencions. Este acord suposa un gran retrocés per al medi ambient i per als nostres drets socials i laborals.

“Quan tots els altres arguments fracassen, l’única cosa que els ha quedat dir és que hi ha valors compartits amb el Canadà o que el contrari a un acord com el CETA seria recolzar a Trump. Però, les persones ens hem tornat molt més intel·ligents en el que es referix al comerç i és una vergonya reduir el debat a arguments tan simplista”, denuncien membres de la campanya #NoalTTIP.

Les organitzacions socials, ambientals, sindicats i altres sectors professionals recorden que, encara que el CETA haja sigut aprovat en l’Eurocambra, és ara el moment dels parlaments estatals de bloquejar el seu procés de ratificació. No podem permetre que un tractat de comerç i inversions governe sobre les nostres normes socials, ambientals o laborals. Ara més que no mai urgix l’organització social per a fer front a un model de globalització fracassat, que únicament augmenta les bretxes de la desigualtat i accelera el Canvi Climàtic, degradant encara més les condicions de vida i aplanant el camí a l’extrema dreta.

Els defensors del CETA (incloent el Partit Popular, Ciutadans i el Partit Socialista) han seguit presentant-lo fins a l’últim moment com un gran acord que millorarà l’intercanvi de béns i serveis entre les parts, creant riquesa i facilitant la creació d’ocupació. Tanmateix, cal recordar que la comissió parlamentària d’Ocupació i Assumptes Socials es va postular en contra del CETA.

“Aquells que han votat a favor del CETA carreguen una gran responsabilitat històrica a les seues esquenes. Hem de parar la concentració del poder industrial i financer”, recorda el vicepresident del grup europeu de l’Esquerra Unitària Patrick Li Hyaric.

En la votació de dimecres passat, no només s’ha dirimit en el Parlament Europeu una votació sobre un acord comercial, sinó que també s’ha votat el model socioeconòmic que pot imperar a Europa en les pròximes dècades, molt en la línia de les polítiques d’austeritat i retallades que estan sofrint les classes populars des de l’inici de la mal anomenada crisi econòmica.

La campanya #NoalTTIP recorda que a pesar del resultat de la votació cap lluita està perduda. L’acord amb el Canadà té un obligat pas pels parlaments estatals i alguns regionals, la seua tramitació pot deparar algunes sorpreses. En eixe procés es troba ara l’oportunitat d’acabar definitivament amb ell. Especialment perquè diversos països mostren seriosos dubtes sobre la idoneïtat de la seua implantació i en alguns d’ells ja s’estan en marxa iniciatives ciutadanes perquè la decisió es prenga via referèndum. “Votar pel CETA és comprar gat per llebre”, recorda l’eurodiputada socialista belga Marie Arenas, qui afirma que continuarà advocant per buscar el vot en contra de la ratificació estatal.

La campanya #NoalTTIP, que ha impulsat des de fa mesos accions i mobilitzacions en contra del CETA, es reafirma en el seu posicionament no sols contra este tractat sinó també contra altres com el TTIP i el TiSA, manifestant la seua intenció de continuar treballant, enfront del silenci dels grans mitjans de comunicació, per a informar la població dels impactes que estos suposen en les nostres vides quotidianes i sobre els nostres drets. #niCETAniTTIP!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Centenars d’organitzacions d’Europa i Canadà demanem acabar amb el CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?