Arrel de la web > Portal de Transparència > Informació institucional, organitzativa i de planificació > Comissió Permanent > Acta reunió gener 2017

Comissió Permanent

Acta reunió gener 2017

dilluns 20 de febrer de 2017, per  AE-Agró

Reunida la Comissió Permanent d’Acció Ecologista-Agró a la Casa Verda de València, el 18 de gener de 2017, amb la presència d’Eva Tudela (La Ribera) com a presidenta, Celia Tello (Comissió Jurídica) com a tresorera i Alicia Moreno (Camp de Morvedre), Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Teresa Soto (Comissió Forestal) i Víctor Navarro (Comissió de Territori) com a vocals. Disculpen assistència Gemma Simón (València en Bici) com a secretària i Marcos Pla (Comissió de Participació) i Ana María Torres (Marfull) com a vocals. S’aprova l’acta de la reunió de desembre i es tracten els següents temes:

Reunió amb FUNDEM

Eva Tudela, presidenta d’Acció Ecologista-Agró, informa de la reunió mantinguda amb Enrique Montoliu i amb Esther López de FUNDEM (Fundació Enrique Montoliu) sobre possibles aliances entre les dues entitats. Durant la reunió, FUNDEM planteja establir un conveni de custòdia del territori per a les parcel·les que la fundació va adquirir a la Marjal d’Almenara i que actualment gestiona AE-Agró amb un acord de cooperació. S’acorda, per part de la Comissió Permanent, estudiar este nou conveni de custòdia del territori i intentar que entre en vigor el més prompte possible.

FUNDEM també proposa fer un front comú per a oferir una visió conjunta més forta i unida davant de l’administració valenciana i realitzar una sèrie de peticions conjuntes a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Concretament pel que respecta a aclarides de pins per a introduir espècies forestals diferents en els terrenys que gestionem i així millorar la biodiversitat i l’estructura dels boscos. També sobre les espècies exòtiques invasores, que posen en perill la biodiversitat autòctona dels nostres espais naturals, i sobre la gestió de les espècies de fauna autòctones en perill d’extinció. Sobre l’últim punt, la Comissió Permanent, acorda anar amb compte amb les postures en comú i, primerament, s’haurà de fixar una postura i uns mínims des d’AE-Agró.

Finalment, FUNDEM també planteja demanar una reunió de les dues entitats amb la Conselleria de Medi Ambient per a parlar dels diferents temes esmentats. La Comissió Permanent decidix que abans de demanar la reunió es redactarà un document on es manifestarà clarament la postura d’AE-Agró respecte als diferents punts a tractar amb l’administració i que este document serà sotmés a la consulta dels socis.

Reunió amb Ecologistas en Acción

Eva Tudela també informa de la reunió mantinguda a principis de gener amb Pep de la Rubia (Ecologistas en Acción) per a analitzar possibles punts en comú entre ambdues associacions. Especialment pel que respecta a acords comuns en el Comité Assessor i de Participació de Medi Ambient (CAPMA) en qüestions que compartim, com puga ser el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d’envasos, zones humides, caça de fringíl·lids, propostes de modificació de lleis...

També es planteja la necessita de reactivar i impulsar la plataforma Tanquem Cofrents, on estem presents les dues organitzacions, i de la possibilitat de crear un núvol digital amb documentació compartida sobre medi ambient i ecologisme des del segle XX fins a data de hui. Pel que respecta a este tema, recomanem a Ecologistas en Acción que s’adrecen a la Universitat de València, entitat que actualment gestiona l’arxiu de l’antic Fons de Documentació del Medi Ambient d’AE-Agró.

Finalment, durant la reunió de la Comissió Permanent, també es planteja la possibilitat de fer campanyes comunes sobre cimenteres, ja que les dues organitzacions estem treballant contra els impactes de Lafarge-Holcim al Camp de Morvedre i CEMEX a La Foia de Bunyol.

Petició d’AEMS-Ríos con Vida per a compartir espai a la Casa Verda

Pere Merino, en representació d’AEMS-Ríos con Vida, ha sol·licitat disposar d’un espai a la Casa Verda, la seua d’AE-Agró a València ciutat, per a les seues reunions setmanals. Preferiblement, dimecres per la nit. La Comissió Permanent acorda establir un conveni de responsabilitat amb les condicions d’ús de l’espai i el manteniment de la Casa Verda i que Eva Tudela s’encarregarà de traslladar la proposta a Pere Merino. I, si AEMS-Ríos con Vida accepta les condicions d’ús, se signarà un acord entre les dues associacions.

Recolzament a la plataforma Aire limpio Hoya de Buñol-Chiva

La plataforma Aire Limpio Hoya de Buñol-Chiva sol·licita recolzament a la seua campanya contra la incineració de residus tòxics i perillosos a la cimentera de CEMEX-Bunyol. La Comissió Permanent acorda adherir-se al manifest de la campanya, que ja compta també amb el recolzament dels companys de Marfull-AE Agró.

Plataforma Empresa i Biodiversitat

Lucía Moreno informa sobre la plataforma Empresa i Biodiversitat, impulsada per grans empreses, ONG’s, universitats i la Conselleria de Medi Ambient i a la qual AE-Agró, després de participar en les primeres reunions, ha rebutjat adherir-se. El motiu del rebuig a formar part d’esta plataforma és el tipus d’empresa privada que el conforma, per exemple Lafarge-Holcim o Iberdrola.

Des d’AE-Agró entenem que es tracta d’un portal per a netejar la imatge d’empreses poc respectuoses amb el territori i la natura i del qual es beneficia l’administració al no haver de fer-se càrrec de determinats projectes. En este sentit, formar part de la plataforma no implica cap tipus de codi mediambiental per a les empreses que, puntualment, desenvoluparien projectes amb la col·laboració d’una ONG, que rebria diners de la iniciativa privada.

Assemblea General de 2017

La Comissió Permanent planteja la necessitat de programar i preparar la propera Assemblea General de l’associació, on s’han de renovar cinc càrrecs de la directiva: Eva Tudela, com a presidenta, Celia Tello, com a tresorera, i Alicia Moreno, Marcos Pla i Víctor Navarro com a vocals.

La Comissió Permanent planteja la possibilitat de modificar els estatus de l’associació per a reduir el nombre obligatori de membres de la directiva, passant, per exemple, de nou a set. També es baralla l’opció de revisar els estatus per a ampliar el període de permanència dels càrrecs de la Comissió Permanent, que actualment és de només dos anys. La proposat és ampliar el període a quatre anys. i els de representació: presidència, secretaria i tresoreria.

S’acorda celebrar l’Assemblea General el pròxim 25 de març, dissabte, i plantejar a la resta de sòcies i socis d’AE-Agró la modificació d’estatus pel que respecta a la composició i temps de mandat dels membres de la Comissió Permanent.

Web d’AE-Agró

Miguel Crespo, cap de premsa d’AE-Agró, informa que ja ha parlat amb Alberto Maravall (València en Bici-AE Agró) per a iniciar el procés de renovació de la pàgina web de l’associació. Comenta que, després de parlar amb Alberto, sembla que els problemes de seguretat per canviar a wordpress estan solucionats o tenen solució.

Informa que està pendent de reunir-se amb Alberto per a fer una prova de migració de la web i que informarà de la data a la gent que ha mostrat interés fins ara en el procés de renovació de la pàgina. Per exemple, els socis que a data de hui formen part de la Comissió de Continguts de la nova web: Boro Martínez, Cristina Navarro, Lucía Moreno i Eva Tudela.

També es planteja la possibilitat d’unir en un mateix allotjaments tots els blogs dels col·lectius i comissions d’AE-Agró que ja treballen amb wordpress (València en Bici, Muntanyeta dels Sants, Educació Ambiental...) i la necessitat de modificar la plantilla del butlletí electrònic de l’associació.

Jornada de debat obert de la Comissió Forestal

Teresa Soto, vocal de la Comissió Forestal, comenta que per al 15 de febrer la comissió a la qual representa planteja celebrar un debat sobre gestió del bosc, obert a totes les sòcies i socis d’AE-Agró. La idea és analitzar diferents temes que puguen ser conflictius en matèria forestal per a acordar punts estratègics al respecte.

La Comissió Permanent accepta la proposta i suggerix ampliar-la a altres temes polèmics o amb diferents punts de vista dins de l’associació: el SDDR, la modernització de regadius, Canvi Climàtic...

Gestió de projectes i contractació de personal per a la seua execució

La gestió administrativa i econòmica dels projectes que desenvolupa AE-Agró ha portat molta feina a l’associació per les diferents formes de treballar, pels canvis de convenis, contractes, subvencions... Ara mateix, per exemple, la Comissió d’Educació Ambiental està preparant l’oferta econòmica per a la gestió i ús públic de la Casa Penya de l’Ajuntament de Sagunt i dels terrenys municipals confrontants. Si guanyem el concurs públic, s’iniciarà un nou conveni amb dotació econòmica per a este projecte que ara mateix està en l’aire.

Per la seua part, la situació del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) és prou semblant. S’acaba d’aprovar el concurs públic per a la gestió d’esta àrea de reserva propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), motiu pel qual la Pipa estarà tancada fins que no se signe un acord de custòdia del territori. En cas de ser amb AE-Agró, caldrà contractar de nou al personal per a la gestió i manteniment del projecte, ja que el conveni anterior finalitzà el 31 de desembre de 2016.

El projecte del Tancat de la Pipa és autònom, tant a nivell econòmic com administratiu, tal i com estipula la guia de funcionament intern d’AE-Agró per a projectes. I es recorda que està dividit en tres tasques fonamentals que estan repartides entre les tres persones que hi treballen, encara que este projecte, per ell mateix, no cobrix el jornal per a una dedicació completa de 40 hores setmanals. Per este motiu, es debat sobre la possibilitat que les treballadores del Tancat de la Pipa puguen buscar altres projectes per a poder completar la dedicació fins a una jornada completa.

Víctor Navarro recorda la importància d’este projecte per la implicació d’AE-Agró des del seu inici, per la presència en un espai com l’Albufera, per la gran quantitat d’activitats, gestió, contactes, millora de qualitat de l’aigua, creació d’habitat... que implica. Proposa que hem de "vendre" el projecte a altres administracions, com per exemple l’Ajuntament de València, l’Ajuntament de Catarroja, la Conselleria de Medi Ambient o la Diputació de València, per a aconseguir una dotació econòmica que puga complementar la subvenció de la CHX per al funcionament i manteniment del Tancat de la Pipa.

Durant el debat sobre els projectes es parla també de la gestió financera, econòmica i laboral, que necessita una ajuda d’assessoria externa, contractada. Des del Camp de Morvedre expliquen que ells han funcionat amb la fórmula d’una gestoria externa durant molt de temps per a gestionar contractes laborals, les nòmines...

Finalment, es proposen dues formes de funcionar, a debatre i concloure en una propera reunió: Una opció seria que cada projecte contracte una assessoria externa per a la seua gestió administrativa, fiscal i econòmica o que directament l’associació contracte una assessoria externa per a la gestió de l’economia global de l’organització i que a la vegada puga assessorar cada projecte de forma complementària.

Pel que respecta a la contractació laboral de la persones que treballen per a l’associació en l’execució dels projectes referits es plantegen dues opcions: Contractació laboral en condició d’indefinits o contractació mitjançant condició d’autònom. Siga quina siga la fórmula, ha de ser la mateixa per a les cinc persones que actualment estan en esta situació. S’acorda postposar estes dues decisions per a una propera reunió, on es debatran estos dos punts i s’intentarà arribar a un consens entre totes i tots.

*Esta acta va ser aprovada per la Comissió Permanent d’AE-Agró en la seua reunió mensual, celebrada a la Casa Verda de València el dimecres 15 de febrer de 2017, amb la presència d’Eva Tudela (La Ribera) com a presidenta, Gemma Simón (València en Bici) com a secretària, Celia Tello (Comissió Jurídica) com a tresorera i Alicia Moreno (Camp de Morvedre), Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Teresa Soto (Comissió Forestal), Víctor Navarro (Comissió de Territori) i Marcos Pla (Comissió de Participació) com a vocals. Disculpa assistència Ana María Torres (Marfull) com a vocals.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Comissió Permanent: Acta reunió desembre 2016

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?