Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Territori Emys > La conservació de la tortuga d’estany salta de l’acció local a (...)

Territori Emys

La conservació de la tortuga d’estany salta de l’acció local a la coordinació entre comunitats autònomes

Nou projecte per a protegir les Emys orbicularis a Catalunya, Balears i el País Valencià

divendres 24 de febrer de 2017, per  AE-Agró

Elaborar un document amb informació i directrius per a la conservació de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) a nivell estatal. Este és el repte del projecte Territori Emys “Estudi i gestió de la tortuga d’estany en la conca Mediterrània espanyola”. Esta iniciativa, que lidera la Fundació Emys, es desenvoluparà durant 2017 a Catalunya, Balears i el País Valencià amb la col·laboració del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) de la Universitat de Girona, el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) Menorca i Acció Ecologista-Agró. A més a més, el projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

El projecte Territori Emys pretén, en primer lloc, establir un protocol estandarditzat de seguiment de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) per tal de promoure una metodologia eficient i segura que es puga aplicar a nivell estatal, permetent així el tractament conjunt de dades obtingudes en diferents punts del territori.

En segon lloc, es realitzaran seguiments d’algunes de les poblacions d’Emys orbicularis més importants del nord-est peninsular. Concretament a la Selva (Girona), Menorca i el Parc Natural de l’Albufera de València. Estos seguiments permetran l’elaboració d’un document amb recomanacions i directrius per a la conservació a nivell estatal de la tortuga d’estany europea.

A més a més, Territori Emys també durà a terme actuacions de conservació i conscienciació de la ciutadania amb la creació de nous punts d’aigua per a restaurar l’hàbitat de l’espècie, buscant l’establiment de nous acords de custòdia del territori per a la seua protecció i realitzant tallers i activitats de sensibilització i educació ambiental sobre els perills que amenacen la supervivència d’esta tortuga autòctona.

Actualment les Emys orbicularis, espècie protegida pel Conveni de Berna, la Directiva d’Hàbitats i el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial de l’Estat espanyol, es troben en un delicat estat de conservació per la competència en el medi natural de tortugues exòtiques invasores, com és el cas de la tortuga de florida (Trachemys scripta). Però, també per la destrucció i la degradació del seu hàbitat com a conseqüència de les transformacions agrícoles i l’ocupació urbanística dels aiguamolls, la contaminació de l’aigua i l’ús massiu d’agroquímics.

Des Acció Ecologista-Agró, organització que impulsa al País Valencià el Projecte Emys des de 2010, estem molt il·lusionats amb el nou projecte Territori Emys, una iniciativa que ens permet treballar amb altres entitats amb una llarga trajectòria en l’estudi i conservació de la tortuga d’estany. I volem agrair a la Fundación Biodiversidad del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient el seu suport al projecte, que esperem que aporte uns resultats ben interessants per a la conservació de les nostres tortugues autòctones.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys, premi a la millor iniciativa de seguiment i recuperació d’espècies

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles