Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > El Consell Assessor de Medi Ambient de Sagunt insta a l’ajuntament a (...)

Camp de Morvedre

El Consell Assessor de Medi Ambient de Sagunt insta a l’ajuntament a protegir la muntanya de Romeu

La zona té un importantíssim ús públic forestal i un valuós patrimoni històric, lligat a l’heroi local de la Guerra de la Independència Josep Romeu

dilluns 27 de febrer de 2017, per  AE-Agró

El Consell Assessor de Medi Ambient de Sagunt, entitat formada per Acció Ecologista-Agró, el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, CCOO, la Federació d’Associacions de Veïns de Sagunt, el Consell de la Dona i el Centre Excursionista del Camp de Morvedre, insta a l’Ajuntament de Sagunt a iniciar immediatament els tràmits per a la protecció de la Muntanya de Romeu (incloent la denominada zona de Margues) com a Paratge Natural Municipal, segons la Llei 11/94 d’Espais Naturals de la Comunitat Valenciana, independentment d’altres possibles formes de protecció complementàries en les parcel·les de propietat municipal i altres terrenys forestals privats susceptibles de ser protegits.

La Muntanya de Romeu conforma el paisatge immediat de l’horitzó del nuclis urbans de Sagunt i el Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Es tracta d’una zona majoritàriament catalogada com a Muntanya d’Utilitat Pública (MUP) per les seues funcions protectores i valors ambientals i socials. A més a més, en bona part és de propietat municipal.

Es la zona boscosa més propera als nuclis urbans i alberga el bosc adult continu més extens i millor conservat del terme municipal de Sagunt, conformant un dels principals pulmons verds del municipi. Per estos motius, la zona té un importantíssim ús públic forestal i també un valuós patrimoni històric, lligat a l’heroi local de la Guerra de la Independència Josep Romeu, conformant així el paratge de Romeu un signe d’identitat i paisatge de gran valor simbòlic per a la població i per a la comarca del Camp de Morvedre.

Des del Consell Assessor de Medi Ambient de Sagunt, entitat formada per Acció Ecologista-Agró, el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, CCOO, la Federació d’Associacions de Veïns de Sagunt, el Consell de la Dona i el Centre Excursionista del Camp de Morvedre, considerem que és obligació de l’Ajuntament de Sagunt, per motius d’interés general, vetlar per la protecció d’un patrimoni públic de gran valor per a la població i garantir a les generacions futures una qualitat de vida en un territori digne i habitable, en el qual les zones muntanyoses i boscoses de major valor, com el paratge de Romeu, i també altres, queden protegides front a qualsevol risc.

El fet d’haver-se emés recentment, per part de Tribunal Suprem, una sentència ferma e irrecurrible que ratifica la vigència i legalitat de la denegació d’una Declaració d’Interés Comunitari (DIC), per part de la Conselleria de Medi Ambient, a la sol·licitud de la cimentera Lafarge-Holcim per a ampliar la seua activitat extractiva sobre 100 hectàrees del paratge de Romeu, juntament amb la renúncia expressa de Lafarge-Holcim a la seua intenció d’ampliació en la zona de Margues de Romeu, aclara possibles dubtes o impediments legals a l’hora de protegir la muntanya com a Paratge Natural Municipal.

En tot cas, es tracta únicament de voluntat política per part de l’Ajuntament de Sagunt, i més quan l’actual equip de govern municipal ha defensat públicament la seua voluntat de protegir la zona. Per estos motius no es pot dilatar més la situació i cal aclarir definitivament les incerteses que amenacen el paratge.

Per altra banda considerem, i exigim, que la protecció de Romeu ha de garantir-se i finalitzar-se abans de l’acabament de l’actual legislatura, i que ha de ser independent i quedar totalment desvinculada de qualsevol altre assumpte o negociació, a més a més que, en cap cas, ha d’utilitzar-se la protecció del paratge de Romeu com a moneda de canvi o compensació per a altres fins.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La planta de Lafarge de Sagunt podria funcionar 20 anys més només amb les pedreres que l’empresa ja té a Viver

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles