Arrel de la web > Notícies > Jornada de reflexió del Banc de Palla

Pam a pam

Jornada de reflexió del Banc de Palla

Agroecologia i economia circular per a conservar i protegir l’Albufera

dimarts 28 de febrer de 2017, per  AE-Agró

Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida, entitats que hem impulsat el tercer Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera, vam convocar el passat dijous, 23 de febrer, una jornada de reflexió sobre este projecte que conjuga agroecologia i conservació. La cita va servir per a analitzar els resultats de 2016 del Banc de Palla de l’Albufera i també les iniciatives d’economia circular que han desenvolupat els col·lectius i usuaris que s’han implicat en este projecte, que enguany ha comptat amb la col·laboració del CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional) i el suport de l’Ajuntament de Catarroja, el Consell Agrari Municipal de València i la Comunitat de Regants del Tancat de la Sardina.

La Casa Verda, la seu d’Acció Ecologista-Agró a la ciutat de València, va albergar el passat dijous, 23 de febrer, la jornada de reflexió del tercer Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. La cita, convocada per AE-Agró i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida, va reunir diferents iniciatives de participació ciutadana, vinculades a la defensa agroecològica del territori, i també a col·lectius i usuaris del Banc de Palla de l’Albufera, que desenvolupen projectes d’economia circular.

La jornada arrancà amb la presentació dels resultats de 2016 d’este particular banc, que ha aconseguit empacar 600 bales de palla d’arròs durant la seua tercera edició. En total, des del seu naixement en l’any 2014, el Banc de Palla de l’Albufera ha gestionat unes 1.700 bales, que han sigut utilitzades en sectors tan diferents com la bioconstrucció, la ramaderia, l’agricultura, la restauració forestal, l’educació, la construcció de mobiliari rural o d’equipaments urbans...

Com en les dues edicions anteriors de la jornada de reflexió del Banc de Palla, en esta ocasió també vam posar en comú totes estes iniciatives i, per descomptat, vam analitzar la manca d’un pla eficient i sostenible per a gestionar correctament la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de València. Actualment, la mala gestió d’este rebuig agrícola genera impactes ambientals a l’Albufera, com per exemple contaminació atmosfèrica i problemes de salut pel fum de les cremes o la putrefacció de l’aigua de séquies i canals.

Des del Banc de Palla considerem que cal apostar per solucions agroecològiques i per l’economia circular per a gestionar correctament no sols l’Albufera sinó el conjunt dels espais naturals valencians. Així que, a més a més de repassar les iniciatives que treballen per la defensa del territori amb palla de l’arròs, en esta tercera jornada de reflexió també vam presentar altres projectes que van en esta línia.

Per exemple, vam conéixer més a fons la Xarxa d’Escoles de l’Horta, un conjunt de centres d’ensenyament d’infantil i primària que s’han unit per a treballar els valors de l’horta. També l’Observatori Ciutadà de l’Horta, una iniciativa de ciència ciutadana de Per l’Horta on col·lectius locals es fan càrrec del seguiment i diagnosi de diferents partides de l’Horta de València. I, finalment, Cabanyal Horta, un projecte del veïnat del Barri del Cabanyal per a recuperar el solar del Clot, on actualment s’han posat en marxa horts urbans, plantacions populars i bioconstrucció.

També vam aprofitar la jornada de reflexió del Banc per a presentar i explicar dos projectes més. El primer va ser el de Cmplastik, una empresa que construïx mobiliari urbà amb plàstic reciclat i palla d’arròs i, per últim, una iniciativa de Mercavalència per a compostar les restes orgàniques, tant de verdures, com de les restes de l’escorxador, amb palla d’arròs.

Des del Banc de Palla volem agrair la presència de tots els assistents a esta tercera jornada de reflexió del projecte. A més a més, volem agrair també a la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles de València el seu recolzament a la iniciativa, així com a totes les persones i entitats que han col·laborat enguany en el Banc de Palla: el CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional), l’Ajuntament de Catarroja, el Consell Agrari Municipal de València i la Comunitat de Regants del Tancat de la Sardina.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Banc de Palla d’Arròs: una aposta agroecològica per la defensa del territori

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?