Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Inaugurem l’Anell Ciclista

València en Bici

Inaugurem l’Anell Ciclista

Esta infraestructura per a bicis s’estrena després de 23 anys de reivindicacions

dilluns 6 de març de 2017, per  AE-Agró

El passat dissabte, 4 de març, València en Bici-Acció Ecologista Agró va inaugurar, després de 23 anys d’espera i una infinitat d’atacs mediàtics per part de la premsa afí al PP, l’Anell Ciclista de la Ronda Interior. L’acte va comptar amb la presència de multitud de ciclistes i, a títol particular, també van participar l’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, que va descriure esta tan desitjada i esperada infraestructura ciclista com “un èxit de València en Bici-AE Agró i de la comunitat ciclista de València”. No obstant, no és una obra ideal i estarà subjecta a revisions perquè hi ha trams on s’han donat massa concessions al cotxe i perquè en poc temps esperem que es quede xicoteta.

Tot va començar en 1994, quan les obres del metro alçaven els carrers Colón i Xàtiva i des de València en Bici-Acció Ecologista Agró vam vore l’oportunitat de demandar la creació d’un carril bici que rodejara el centre històric de la capital del Túria per la coneguda com a Ronda Interior. Vam iniciar, aleshores, una campanya amb una successió de bicifestacions amb el lema “Carril Bici a la Ronda, Ja!” que, malauradament, no van aconseguir el seu objectiu. Però, que van servir perquè l’ajuntament del PP de Rita Barberá duguera a terme la seua primera ampliació de l’escassíssim carril bici de la ciutat, construït durant el mandat de l’alcalde socialista Ricard Pérez Casado.

Anys més tard, des de València en Bici-AE Agró vam tornar a la càrrega amb una nova denominació per a la campanya: “L’Anell Ciclista” del centre històric, una infraestructura amb la qual preteníem protegir els ciclistes de les males maneres dels automobilistes i de la permissibilitat i connivència de l’administració, que van fer de l’espai que va quedar, després del derrocament en el segle XIX de les muralles medievals, una verdadera autopista urbana. La volta a la càrrega va tindre el seu moment de clímax amb una acció que simulava la construcció d’un carril bici l’any 2010 en el carrer Xàtiva, al costat de la plaça de bous, però també va haver-hi bicifestacions, intervencions en plens i comissions municipals, desenes d’articles de premsa i una arreplegada de firmes en les xarxes socials a través de change.org que va arribar a les 6.000 signatures.

Encara que una ronda amb infraestructura per a bicicletes no és res nou en la nostra ciutat, doncs, curiosament, va ser en les noves rondes més enllà de Trànsits i més allunyades del centre on es van anar construint en els últims 24 anys de govern municipal del PP la majoria dels carrils per a bicicletes, l’Anell Ciclista establix tot un precedent en les infraestructures per a bicicletes de la nostra ciutat. Es tracta del primer gran carril bici que es construïx en un lloc estratègic, llevant espai al cotxe en la calçada i en una zona on la mobilitat és molt intensa.

De l’Anell Ciclista eixiran, com els radis d’una roda de bicicleta o els rajos del Sol naixent d’una nova mobilitat valenciana, nous itineraris a la rerecerca dels centres històrics de les altres Valències (Russafa, Benimaclet, Benicalap, Campanar, Orriols, Malilla, Font de Sant Lluís, Cabanyal…) i de les seues pedanies. I des d’ell s’accedirà a un centre històric que, com tots els centres històrics de les ciutats europees que es preen, acabarà més prompte que tard lliure de la tirania de l’automòbil i recuperat per a les persones.

Guerra “ideològica” contra l’Anell Ciclista

Durant els dies previs a la seua inauguració, els cronistes de determinada premsa han afirmat que l’Anell Ciclista és una “muralla”. I la veritat és que en part tenen raó, ja que simbòlicament és una muralla que servirà per a protegir Ciutat Vella de la destrucció que històricament ha causat el cotxe en els vells cascos històrics d’Europa. Però, en realitat és tot el contrari. Esta infraestructura porta aparellada una sèrie d’elements com a nous passos de vianants, ampliació de voreres, alliberament d’estes de l’aparcament de motos gràcies a la construcció d’aparcaments per a estes en la calçada, reducció d’un o dos carrils de circulació motoritzada… que no fan més que contribuir a permeabilitzar l’entrada i eixida a vianants i ciclistes de la primitiva València, aquella que va erigir les seues muralles per a protegir-se de moros, cristians o napoleònics i que, des de fa dècades, està més que necessitada de fer-ho de la invasió automobilística.

No obstant això, no és una obra “ideal” i estarà subjecta a revisions més prompte que tard, no sols perquè hi ha trams on s’han donat massa concessions al déu cotxe, sinó perquè és molt probable que en poc de temps es quede xicoteta.

A pesar de les concessions i que la mobilitat sostenible és bona per a la ciutat, els “cotxers” estan prou malhumorats i alguns diaris afins a l’oposició no fan més que criticar, curiosament, el que el govern del PP, amb l’exregidor de Circulació i Transports Alberto Mendoza al cap, pensava executar un any abans que perdera les eleccions. La diferència és que ara ni ho han fet ni ho han inaugurat ells, els del PP, sinó que ho han construït els “rojos” i ecologistes de Compromís i ho han inaugurat els col·lectius ciclistes com València en Bici.

I és per això que el projecte inicial de l’Anell Ciclista ha canviat per a bé, doncs, per al PP, el carril bici sempre està bé si no molesta els cotxes. És a dir, si dóna mil i una voltes i s’estreny com un fideu. Titlen l’actual regidor (i per tant a nosaltres,doncs pensem igual) de ser anticotxe, és a dir, un radical que no respecta res ni a ningú, com si el verdaderament radical no fóra que haguérem d’aguantar diverses generacions de ciutadans el soroll, la pol·lució de l’aire, els atropells i els carrers transformats en garajos.

Diuen de Giuseppe Grezzi que no escolta a ningú. Però, la veritat és que per primera vegada s’ha institucionalitzat en la nostra ciutat, amb els seus encerts i desencerts, el diàleg social a través de la Mesa de la Mobilitat Sostenible. I és la primera vegada que es compta amb el nostre col·lectiu a l’hora de valorar una infraestructura que usarem els i les ciclistes i bicicleters i bicicleteres. Però, açò sempre ha sigut el món al revés, doncs, el Poder convertix allò Natural en artificial i a qui ho reivindica en un radical. Per sort, està vegada no els valdrà este argument i la realitat que es viu millor sense tants cotxes atapeint els nostres carrers es farà present prompte entre els nostres conciutadans.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : València en Bici instal·la un carril bici al carrer de Xàtiva per reivindicar una ronda interior ciclista

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?