Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Acció a la presa de Contreras per a exigir el tancament de la central de (...)

Tanquem Cofrents

Acció a la presa de Contreras per a exigir el tancament de la central de Cofrents

Si esta infraestructura es trencara, la nuclear valenciana seria un nou Fukushima

dissabte 11 de març de 2017, per  AE-Agró

Una quinzena d’activistes de Marfull-Acció Ecologista Agró i Tanquem Cofrents han protagonitzat este matí una espectacular protesta a la presa de Contreras per a exigir el tancament de la central nuclear de Cofrents. L’acció, que coincidix amb el sisé aniversari del desastre nuclear de Fukushima Daiichi, ha consistit a desplegar pancartes de grans dimensions en la presa per a advertir del risc d’accident nuclear si esta infraestructura hidràulica es trencara. La protesta forma part de la campanya de la plataforma Tanquem Cofrents per a aturar el Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) que Iberdrola vol construir a la nuclear valenciana per a perllongar, encara més, la vida d’esta obsoleta i envellida central.

L’11 de març de 2011, com a conseqüència d’un tsunami, la central japonesa de Fukushima Daiichi patia el pitjor accident nuclear des del desastre de Txernòbil. Esta catàstrofe mediambiental va ocasionar la major quantitat de contaminació radioactiva en el medi marí de la història i, malauradament, el vessament d’aigua radioactiva a l’Oceà Pacífic Nord durarà, com a mínim, 300 anys més.

La central de Cofrents va patir una calamitat pareguda a la de Fukushima Daiichi en l’any 1982, quan les pluges torrencials que van provocar la Pantanà de Tous van inundar completament el recinte de la nuclear i van matar a nou dels treballadors que estaven construint-la. Afortunadament per a la resta de valencians, les obres de construcció de la central anaven amb retard i la planta no estava encara en funcionament.

Però, el risc d’accident nuclear continua vigent a Cofrents, tal i com hui, sisé aniversari del desastre de Fukushima Daiichi, ens han recordat el grup d’activistes de Marfull-Acció Ecologista Agró i Tanquem Cofrents que han protagonitzat una acció directa no violenta a la presa de l’embassament de Contreras. Com es podia llegir en les pancartes que han desplegat els activistes en esta infraestructura hidràulica, si esta presa es trencara, Cofrents es convertiria en un nou Fukushima. I el risc és doble, ja que la mateixa situació catastròfica es produiria en cas d’accident a l’embassament d’Alarcón.

La central nuclear de Cofrents, construïda junt al Riu Xúquer, es troba ubicada en zona inundable segons el PATRICOVA (Pla d’Acció Territorial de caràcter sectorial sobre prevenció del Risc d’Inundació a la Comunitat Valenciana). Concretament el seu accés principal i l’heliport de la central. Però, en cas d’accident a Contreras o Alarcón, tot el complex podria quedar inundat, tal i com va ocórrer durant les pluges torrencials de 1982.

A més a més, cal recordar que el passat mes de gener, durant el temporal de neu que va afectar especialment a les comarques de l’interior de València, Cofrents enregistrà un nou incident, que va provocar l’arrancada automàtica d’un dels seus generadors dièsel, i va ser necessària l’actuació de la Guàrdia Civil i Protecció Civil per a garantir l’accés a la central per part dels treballadors.

Des de la plataforma Tanquem Cofrents considerem que ja hi ha prou de jugar amb foc. Per això, exigim el tancament de la nuclear valenciana i ens oposem rotundament a la construcció en esta central d’un Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) de residus nuclears, tal i com planteja Iberdrola per a perllongar encara més el funcionament d’esta obsoleta i envellida central nuclear.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Xúquer Viu, Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana i CGT.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Demana al teu ajuntament que recolze el tancament de Cofrents

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?