Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Opinió > La defensa del territori no té preu

Camp de Morvedre

La defensa del territori no té preu

I nosaltres res que amagar

dilluns 13 de març de 2017, per  AE-Agró

Comencen a ser tradició els articles de Manolo González (Iniciativa Porteña) volent desacreditar la nostra entitat fins al punt d’adjectivar-nos com a corruptes per amiguisme i semblants. Contra la nostra voluntat escrivim este article, a l’igual que l’any passat férem una roda de premsa, sobretot perquè pensem que ho devem a la gent que recolza la nostra tasca. El primer que ens preguntem al llegir articles així és quin interés pot tindre Iniciativa Porteña (IP) en menysprear la nostra entitat. La segona qüestió que ens sorgix és què faria IP, en el cas de governar, amb la Casa Penya. La mantindria tancada? Construiria apartaments? O la cediria a una empresa privada perquè considera que ho faria millor que nosaltres?

Per a qui li queden dubtes, Acció Ecologista-Agró és una associació ecologista, és a dir, una entitat formada per ciutadans i ciutadanes de la comarca. Sense ànim de lucre, vol dir que tots el diners que ingressa estan destinats a acomplir les seues finalitat estatutàries i no per enriquir a ningú. Som d’utilitat pública el que implica una fiscalitat de l’administració estatal que justifica que les nostres accions són útils per a l’interés general de la societat i que els nostres ingressos estan justificats i es gasten en allò que tenim establert en els estatuts. I com a tal, posem a disposició de qui vulga tota aquesta informació al nostre web. Així com haurien de fer altres entitats i partit polítics perquè tots sapiem d’on vénen els seus recursos econòmics. No hem trobat esta informació al web d’IP.

A la comarca duem més de trenta anys treballant per la conservació del nostre territori i amb la col·laboració d’altres entitats. Quan ha calgut reivindicar la Gerència com espai públic ho hem fet; quan calia protegir la Marjal dels Moros també; ara cal defensar el nostre territori forestal, doncs, també ho farem i a la Marjal d’Almenara ocorre el mateix.

El 90% de la nostra feina es fa de manera totalment voluntària per persones que no mereixen este tracte. Hi ha una xicoteta part de la nostra tasca que per les seues característiques necessita una atenció professionalitzada, com és l’educació ambiental o la custòdia del territori. Per poder desenvolupar certs projectes calen pressupostos que van destinats única i exclusivament a allò que diu el projecte i que es justifiquen amb memòries d’activitats i memòries econòmiques via intervenció de l’Ajuntament de Sagunt i fins i tot mitjançant un auditor. Ni un cèntim d’estos pressupostos es dediquen a altra cosa que no siga la realització del projecte. Altra qüestió seria que no es considerara necessari fer activitats d’educació ambiental o donar-li un ús públic a la Casa Penya.

Tot i això, la nostra riquesa no es troba en estos pressupostos. Estos pressupostos ens servixen per desenvolupar projectes que ens sentim legitimats per realitzar. Perquè el que aportem no és sols la nostra capacitat professional, sinó el treball continu i constant de molta gent per la protecció del patrimoni natural.

Pel que fa a la Casa Penya, a més del que demana l’Ajuntament, AE-Agró aporta els terrenys veïns que té en custòdia del territori (les Torberes i la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya), aporta la feina d’un grup de voluntaris que cada dimarts hi treballen, aporta els acords amb la Universitat de València perquè alumnes en pràctiques puguen estudiar la nostra marjal, aporta el voluntaris internacionals que vénen a treballar per millorar l’ecosistema, l’anellament científic d’aus, el Projecte Emys, el recolzament al Pla d’Ocupació Municipal, la recerca de solucions consensuades amb usuaris i administracions i, especialment, aporta la nostra obstinació i coneixement per no permetre que es destruïsca el patrimoni.

Pot ser si ens imaginàvem que no hi hauria moltes entitats que es presentarien al concurs públic que ha fet l’Ajuntament per gestionar la Casa Penya. I és per això que hem passat un periple d’anys i ens hem sotmés a critiques de tot tipus, fins arribar al punt d’haver de guanyar un concurs de pública concurrència. El nostre desig hagués sigut que se signara un acord de custòdia del territori, una fórmula amb la qual l’Ajuntament de Sagunt hagués sigut capdavanter en projectes de governança participativa i un exemple a seguir per tantes altres administracions.

En tot cas, el nostre objectiu sempre serà la defensa del territori i la conservació de la natura. Gràcies a aquest treball hem aconseguit posar a Sagunt al mapa no sols pel seu patrimoni històric o industrial sinó també per la seua riquesa ambiental. Per això, d’una manera o d’un altra, amb pressupostos o sense pressupostos, amb acusacions o sense acusacions, nosaltres continuarem treballant. Perquè tenim molt a guanyar i poc a perdre. Pam a pam, defensem la nostra terra. Perquè la defensa del territori no té preu.

Aprofitem per agrair la confiança de la ciutadania en la nostra tasca i esperem no haver d’escriure més articles com aquests per dedicar-nos al que realment és necessari, així mateix ens posem a disposició de qui necessite que aclarim xifres perquè no tenim res a amagar.

Sara Aunés i Marqués, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

Este article es va publicar originalment el 10 de març de 2017 en El Económico.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Casa Penya frega els 500 visitants durant l’estiu

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?