Arrel de la web > Campanyes > STOP TTIP! > Aturem els tribunals exclusius per a les multinacionals!

STOP TTIP!

Aturem els tribunals exclusius per a les multinacionals!

Ciberactua: participa i difon esta petició en defensa de la democràcia i el medi ambient

dimecres 15 de març de 2017, per  AE-Agró

Cada vegada més, les multinacionals utilitzen tribunals d’inversió per a impugnar Lleis que protegixen a les persones i al medi ambient. Les propostes per a enfortir este sistema legal paral·lel per mitjà de la creació d’un tribunal d’àmbit mundial són molt preocupants. Per això, des de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, demanem a la Comissió Europea que abandone els plans per a establir un tribunal multilateral d’inversions, que rebutge els nous acords comercials i d’inversions que incloguen estos tribunals corporatius i que es comprometa a eliminar-los dels acords ja existents. Participa i difon la petició!!! Ciberactua!!!

La nova proposta de la Comissió Europea (CE) podria refermar un vast sistema jurídic paral·lel que inversors i multinacionals usarien per a soscavar el procés democràtic de presa de decisions. Una onada de mobilitzacions en contra del TTIP, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units d’Amèrica, i del CETA, l’Acord Econòmic i Comercial Global amb el Canadà, ha sacsat a tot Europa per a frenar els peus a un sistema jurídic paral·lel. Estos tribunals exclusius per a multinacionals permeten als inversors portar a juí als Estats, si consideren que certes decisions democràtiques afecten negativament els seus beneficis.

Recentment, quasi 150.000 persones van participar en una consulta popular per a mostrar el seu rebuig a estos privilegis injustificats. I en comptes d’eliminar-los, ara, els nostres polítics estan intentant implementar-los a nivell mundial… però amb un altre nom: Tribunal Multilateral d’Inversions. D’acord a la proposta de la UE, els inversors podrien utilitzar este tribunal global en el marc de tractats d’inversió existents que han demostrat ser una amenaça per a les polítiques públiques destinades a protegir als ciutadans i al medi ambient.

Este sistema legal proposat és diferent al dels tribunals tradicionals i al nostre sistema jurídic democràtic. Només està a l’abast d’inversors i multinacionals i, sovint, és utilitzat per a impugnar Lleis que consideren que afecten negativament els beneficis previstos. La por a ser demandats provoca que els Governs actuen amb molta més cautela a l’hora de prendre decisions que podrien afectar les poderoses multinacionals. Els tribunals corporatius són una ferramenta per a pressionar als Governs i aconseguir que estos reduïsquen la protecció de la ciutadania o el medi ambient. Per si no fóra poc, tot açò costarà molts diners, i serà la ciutadania a qui li toque pagar.

Països com Sud-àfrica, Indonèsia i l’Índia ja han demostrat que és possible alliberar-se d’este tipus de perillosos tractats d’inversió, abandonant completament el sistema. Si les propostes de la CE sobre la creació d’un tribunal paral·lel a nivell mundial ixen avant, és molt probable que es deixen de costat aquells canvis fonamentals proposats pels països del Sud global.

Este nou tribunal incrementaria el poder de les corporacions en detriment de la societat civil, justament el contrari d’allò que necessitem en este moment. Els Governs del Sud global estan intentant establir normes vinculants per a les multinacionals en matèria de drets humans. En comptes d’enfortir els drets dels inversors, la UE hauria de recolzar esta iniciativa per a fer que les multinacionals es responsabilitzen de les violacions de drets humans.

Però, encara tenim l’oportunitat de bloquejar esta ofensiva abans que siga massa tard. S’està celebrant una consulta popular prèvia a l’inici de les negociacions. Aprofitem la consulta per a mostrar la nostra oposició a donar-li més privilegis a multinacionals i inversors. Som una gran comunitat transnacional i podem fer que ens escolten. Per això, des de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, et demanem que participes i difongues la petició per a aturar els tribunals exclusius per a les multinacionals. Ciberactua!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : CETA: un gran retrocés per als nostres drets ambientals, socials i laborals

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?