Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Els ajuntaments valencians comencen a demanar el tancament de (...)

Tanquem Cofrents

Els ajuntaments valencians comencen a demanar el tancament de Cofrents

Presenta tu també la moció a l’ajuntament del teu poble o ciutat!!!

dijous 23 de març de 2017, per  AE-Agró

La central nuclear de Cofrents, que està situada a només 63 kilòmetres en línia recta de València i 75 d’Albacete, va caducar en 2011 i cada any de funcionament extra resulta més perillosa. A l’empresa propietària, Iberdrola, li produïx milers de milions d’euros de beneficis. Però, a cinc milions de valencians, dos milions de castellà-manxecs i no se’n sap quants més ens posa en perill en cas d’accident nuclear com els ja ocorreguts a Fukushima i Txernòbil. A banda, els residus radioactius que genera la central nuclear de Cofrents seran perillosos durant milers d’anys i hauran de deixar-se com a herència maleïda a les generacions futures.

Tot això resulta encara més greu i criticable si tenim en compte que ja existixen alternatives viables ecològica i econòmicament per a generar l’electricitat que consumim: l’eficiència i les energies renovables. Nosaltres som pobres en combustibles fòssils, energia hidràulica, fins i tot en urani, però, en canvi, som molt rics en energia solar i en tenim de sobra per autoabastir-nos: 1600 kwh/m2·a l’any. Sols necessitem que els governs legislen pensant en els ciutadans i la natura (i no en les corporacions elèctriques) com estan fent ja a altres països com Alemanya, on estan aplicant el nou model energètic i tancaran l’última central nuclear en 2022.

En eixe sentit i dins la campanya pel tancament de Cofrents que hem encetat, els grups que composem la plataforma Tanquem Cofrents estem presentant en els ajuntaments una moció, en la qual proposem que els consistoris s’adrecen a la Generalitat Valenciana i el Govern Central per a demanar el tancament i desmantellament de la central nuclear de Cofrents en març de 2021, quan finalitza l’actual pròrroga de funcionament. A més a més, en l’esmentada moció demanem elaborar i posar en funcionament durant esta legislatura un Pla d’Eficiència, Estalvi i Energies Renovables que permeta la substitució gradual de les energies convencionals.

També sol·licitem en el document que estem presentant en els ajuntaments que no s’autoritze la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) de residus radioactius que Iberdrola vol instal·lar a la nuclear de Cofrents per ser innecessari, ja que la central disposa de capacitat d’emmagatzematge suficient fins la seua data de tancament en 2021.

Per descomptat, també exigim en la moció modificar urgentment el marc normatiu que ha paralitzat la implantació de les energies renovables per a permetre l’autoconsum de balanç net, tal i com es fa a d’altres països. I fomentar, a nivell local, autonòmic i estatal, la instal·lació de mòduls solars de calfar aigua (en substitució dels termos elèctrics) que s’amortitzen en quatre anys amb l’electricitat que estalvien. Finalment, demanem eliminar per a sempre les “portes giratòries”, que permeten endollar ex membres del Govern en les grans empreses elèctriques perquè aquestes dirigisquen amb ells la política energètica del país, augmentant encara més la corrupció política existent.

De moment la moció pel tancament de Cofrents ja s’ha aprovat en els municipis de L’Alcúdia, Alberic, La Pobla Llarga, Alzira, Cullera, Corbera, Xest, Sagunt i La Vall d’Uixó. I s’ha presentat per a ser tractada durant el plenari de març als ajuntaments d’Alacant, València, Castelló, Alcoi, Gandia, Carcaixent, Algemesí, La Barraca, Callosa d’En Sarrià, Manuel, Ènova i Godella. I ara, des de Tanquem Cofrents, anem a demanar a tots els partits que presenten la moció als municipis on estan i l’aproven per a pressionar i demostrar l’oposició de la majoria de la població a aquesta font d’energia, que sols beneficia els amos d’Iberdrola i ens perjudica al 99’99% de la població.

Així que ja saps, si vols ajudar-nos en esta campanya pel tancament de Cofrents, participa activament sol·licitant al teu ajuntament que aprove la moció que tens com a document adjunt en este article. Nuclear? No, gràcies!!! Tanquem Cofrents i totes les demés!!!

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT i PAH-València.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acció a la presa de Contreras per a exigir el tancament de la central de Cofrents

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?