Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > Exigim la restitució de l’horta de La Punta

Comissió de Territori

Exigim la restitució de l’horta de La Punta

Davall de la ZAL del Port de València continua l’horta de La Punta

divendres 21 d’abril de 2017, per  AE-Agró

Per als estudiants de París del Maig del 68, davall de les llambordes estava la platja. Hui, després de les sentències del Tribunal Suprem de 2009 i 2017 i del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de 2013, davall de l’asfalt de la Zona d’Actuació Logística (ZAL) del Port de València continua l’horta de La Punta de San Silvestre. Més de 10 anys després de les últimes expropiacions en esta històrica horta de la Capital del Túria, que van suposar un dels pitjors capítols en la història negra de la depredació de territori valencià, la política de “fets consumats” pareix que seguix encara amb vida. Per a posar punt i final a esta nefasta política, des de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró exigim restituir l’horta de La Punta.

La destrucció de l’horta de La Punta de San Silvestre va suposar tragèdies personals per a moltes famílies, desplaçades dels seus territoris i modes de vida per a vore les seues vivendes transformades ara en solars. Les al·legacions que Acció Ecologista-Agró i moltes altres entitats vam presentar en el seu dia contra el projecte de la Zona d’Actuació Logística (ZAL) del Port Autònom de València seguixen hui més vigents que mai.

La desaparició de l’horta de La Punta ha tingut conseqüències irreparables per al patrimoni històric i emocional de la ciutat de València. La seua destrucció i transformació en zona logística no faria més que agreujar els efectes d’esta actuació, consolidant la seua metamorfosi i hipotecant la possibilitat de disposar d’una zona que funcione com a connector ecològic entre els parcs naturals del Túria i de l’Albufera de València. Al seu torn, reconegut en estudis del propi Ajuntament de València, com per exemple el Pla Verd, ja en els anys 90 s’establia la importància de conservar zones d’horta en els voltants de la ciutat.

La recuperació del projecte de la ZAL continuaria amb la sistemàtica fragmentació i destrucció de L’Horta Sud, completament retallada, abandonada i travessada per infraestructures. Les úniques actuacions possibles en el context de Canvi Climàtic, escassetat hídrica i “dèficit de natura” actual són recuperar espais per a la biodiversitat i la pràctica de l’agroecologia.

Per això, des de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró, sent coherents amb els nostres posicionaments en contra del TTIP, el CETA i l’economia del lliure mercat i de la mundialització econòmica, continuem pensant, 20 anys després d’al·legar contra la ZAL, que el desenvolupament de la ciutat de València no ha de passar per fomentar el transport internacional i massiu de mercaderies, sinó pel foment d’una economia basada en la producció i distribució local, minimitzant l’empremta ecològica i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

No sabem quins són les propostes per a estos terrenys, ni les ferramentes legals que es van a utilitzar per a tornar a ressuscitar un projecte de la ZAL, declarat il·legal per la Justícia. I per esta raó ens hem adreçat a l’Ajuntament de València, que ens ha donat una resposta ambigua: "Pel que fa a l’horta de na Rovella, on s’ubica l’horta de La Punta, i, en particular als terrenys de la ZAL, l’Ajuntament té la intenció d’intervindre amb profunditat, rigor i responsabilitat en el procediment de tramitació del Pla Especial, a hores d’ara en redacció, per iniciativa de la Conselleria d’Obres Públiques, Habitatge i Vertebració del Territori, ja que es tracta d’un planejament de competència autonòmica".

Esperem que este Pla Especial estiga a l’altura de la greu agressió al medi ambient i a la dignitat de les persones que va suposar este episodi negre en la història de València. Per això, exigim a les administracions implicades que defensen l’interés general i prioritzen la recuperació de l’horta de La Punta amb la major amplitud i integritat possibles i que el Port de València s’atinga a les sentències i restituïsca tot allò restituïble al seu origen sense quedar-se en suaus intervencions ni “transicions amables”.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Justícia atorga una nova oportunitat a La Punta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?