Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > Els SuDS, una alternativa real a l’assarb de Godella i (...)

Comissió de Territori

Els SuDS, una alternativa real a l’assarb de Godella i Rocafort

Des d’AE-Agró apostem pels Sistemes urbans de Drenatge Sostenible i confiem que la Generalitat rectifique i desestime la construcció de l’assarb que amenaça l’Horta

divendres 12 de maig de 2017, per  AE-Agró

Este dijous, 11 de maig, Acció Ecologista-Agró ha organitzat un debat per a presentar i analitzar alternatives a l’assarb de Godella i Rocafort (Horta Nord, València), un nou mur de formigó que amenaça l’Horta. L’objectiu d’esta infraestructura, que va ser projectada pel Partit Popular, és arreplegar les pluvials i evitar inundacions. Tanmateix, com es va explicar durant el col·loqui del dijous, existixen alternatives més respectuoses amb el territori i més eficients pel que respecta a la gestió de l’aigua: els Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS). Des d’AE-Agró apostem per este tipus d’iniciatives i confiem que la Generalitat Valenciana rectifique i desestime finalment la construcció de l’assarb.

Solucionar la problemàtica de les aigües pluvials i també les fecals de Godella i Rocafort (Horta Nord, València). I fer-ho d’una manera respectuosa i sostenible amb l’Horta. Este és el repte que afronten els ajuntaments implicats i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. I, com es va explicar durant el debat organitzat per Acció Ecologista-Agró este dijous, 11 de maig, a Villa Teresita, l’assarb projectat per l’administració valenciana no complix amb les premisses de sostenibilitat i respecte pel territori.

El col·loqui va comptar amb la participació de Lucía Soriano (Fundació Nova Cultura de l’Aigua), Eva Tudela (presidenta d’AE-Agró), Josep Gavaldà (Per l’Horta), Julià Álvaro (secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic), Eva Sanchis (alcaldessa de Godella) i Eduard Comeig (regidor de Medi Ambient de Rocafort). Lucía Soriano, enginyera de Camins, Canals i Ports, va ser l’encarregada de descriure el funcionament dels Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS) i dels seus beneficis pel que respecta a la gestió, la qualitat i la reutilització de l’aigua.

Precisament, pels seus beneficis, este innovador sistema ja s’aplica en altres països com els Estats Units d’Amèrica. Concretament en ciutats com Nova York o Filadèlfia. I també al País Valencià, per exemple a Benaguasil (Camp del Túria, València). Fins i tot, sis pobles de l’Horta Nord (Rafelbunyol, Museros, Massamagrell, La Pobla de Farnals, El Puig de Santa Maria i Puçol) han demanat enguany l’ajuda de la Unió Europea per a desenvolupar conjuntament un projecte de SuDS per a solucionar els problemes d’inundacions que patixen periòdicament.

Per la seua part, Josep Gavaldà, portaveu de Per L’Horta, va destacar en la seua intervenció en el debat el paper multifuncional de l’Horta com espai agrícola i zona verda i d’infiltració d’aigües. Funcions que, com la pròpia biodiversitat associada a este territori, es vorien compromeses en cas d’executar-se el projecte de l’assarb de Godella i Rocafort, que implica cimentar parcialment un espai d’Horta que el propi Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH) classifica com Horta de Protecció Especial de Grau 1.

Per este motiu, Eva Tudela, presidenta d’AE-Agró, va demanar coherència a l’administració valenciana, ja que no té cap sentit protegir sobre el paper l’Horta i després construir infraestructures com l’assarb, que tenen un gran impacte sobre el territori i que fraccionarien encara més l’Horta. Cal, com va explicar la nostra presidenta, aplicar una visió global del territori i apostar per models de gestió que, com fan els SuDS, descentralitzen les pluvials i faciliten la seua reutilització. Especialment en una zona de clima mediterrani com el nostre.

Durant el seu torn de paraula, Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, va admetre que el projecte de l’assarb s’ha quedat obsolet i que no es pot executar tal i com està plantejat, motiu pel qual la Conselleria l’està revisant actualment. Així que des d’AE-Agró confiem que la Generalitat Valenciana rectifique i desestime finalment la seua construcció.

Així mateix, demanem paciència i responsabilitat als ajuntaments afectats. Especialment al de Godella ja que, com es va vore durant la intervenció d’Eva Sanchis, alcaldessa d’esta localitat, la seua principal preocupació és resoldre el problema de les pluvials independentment de l’impacte que la solució elegida tinga sobre l’Horta i els seus valors.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Exigim la restitució de l’horta de La Punta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?