Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Comença una nova edició del Projecte Emys

Voluntariat Ambiental

Comença una nova edició del Projecte Emys

Ajuda’ns a conservar les nostres tortugues autòctones!!!

dissabte 20 de maig de 2017, per  AE-Agró

Un any més, i ja van huit, Acció Ecologista-Agró convoca el Projecte Emys, el major voluntariat ambiental del País Valencià per a la conservació de les nostres tortugues autòctones: la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Enguany, esta iniciativa de ciència ciutadana arrancarà al Tancat de la Pipa amb el seguiment de la població de tortugues d’estany europees més important del Parc Natural de l’Albufera de València. La cita serà del 22 al 26 de maig i les dades que recopilem serviran per a elaborar un document, en el qual treballa actualment el projecte Territori Emys, amb informació i directrius per a la conservació de les Emys orbicularis a nivell estatal.

El pròxim dimarts, 22 de maig, comença l’edició 2017 del Projecte Emys, una iniciativa de ciència ciutadana que des de 2010 impulsa Acció Ecologista-Agró per a protegir i conservar poblacions de tortugues autòctones. Concretament de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Estes dues espècies es troben amenaçades actualment per la destrucció i la degradació del seu hàbitat com a conseqüència de les transformacions agrícoles i l’ocupació urbanística, la contaminació de l’aigua, l’ús massiu d’agroquímics i la competència amb espècies exòtiques invasores, especialment amb la tortuga de florida (Trachemys scripta).

El Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) serà el primer destí del Projecte Emys 2017, que després viatjarà al Barranc de l’Horteta, la Marjal de Rafalell i Vistabella, el Riu Canyoles, el Barranc del Carraixet, la Marjal d’Almenara, el Riu Xúquer, el Barranc del Pelós i el Riu Albaida. I, per primera vegada, enguany este voluntariat mediambiental també es convocarà al Riu Palància al seu pas per la localitat de Soneja (L’Alt Palància, Castelló), on esperem constatar la presència de les Mauremys leprosa.

El seguiment de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa es realitzarà el 22, el 23 i el 26 de maig i en esta edició formarà part del projecte Territori Emys. Esta iniciativa, liderada per la Fundació Emys, compta amb la col·laboració del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) de la Universitat de Girona, el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) de Menorca i AE-Agró, a més a més del suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

L’objectiu del projecte Territori Emys és elaborar un document amb informació i directrius per a la conservació de les Emys orbicularis a nivell estatal. El treball de camp es desenvoluparà durant 2017 a la conca mediterrània del nord-est peninsular. Com? Doncs, amb jornades de seguiment i cens com la de la pròxima setmana al Tancat de la Pipa. En esta àrea de reserva, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però custodiada per AE-Agró i SEO/BirdLife, habita la principal població de tortuga d’estany europea de l’Albufera, parc natural on el Projecte Emys va reintroduir esta espècie en l’any 2010 amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient.

Com en les edicions anteriors, esta iniciativa de ciència ciutadana comptarà en 2017 amb el suport de la xarxa d’associacions i entitats locals que formen part del Projecte Emys i sense les quals no seria possible desenvolupar este voluntariat ambiental: Ambiens, Natura y Cultura Servicios Ambientales, el Grup de Voluntariat Ambiental Torrent Verd, l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva, la Plataforma per a la Protecció i la Conservació de la Serra de Xiva, el Club de Golf El Bosque, la Colla Ecologista de Massarrojos, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca i l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell. A més a més, també col·labora Voluns Spain.

Des d’AE-Agró convidem a tots els amants de la nostra natura a sumar-se al Projecte Emys 2017. Si vols ser voluntari i ajudar-nos amb esta iniciativa de ciència ciutadana, només has d’envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a defensar, estudiar i conservar les nostres poblacions de tortugues autòctones. Participa!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys: Informe 2016

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?