Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Pipa

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Pipa

Localitzem només una Emys orbicularis en esta àrea de reserva de l’Albufera

dijous 15 de juny de 2017, per  AE-Agró

Del 23 al 28 de maig, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha protagonitzat un nou seguiment de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa, la més important del Parc Natural de l’Albufera de València. Esta iniciativa de ciència ciutadana, que enguany forma part del projecte Territori Emys, ha comptat amb la participació de més d’un centenar de voluntaris que, malauradament, només han pogut localitzar una tortuga autòctona. Concretament una femella de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) que vam batejar com Amarilleta quan va ser alliberada en el Tancat de la Pipa en l’any 2013. En setembre convocarem un nou cens amb l’esperança de trobar més tortugues autòctones.

El Projecte Emys 2017 d’Acció Ecologista-Agró s’ha estrenat enguany amb el cens de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa. En esta àrea de reserva de l’Albufera de València, que va ser on va nàixer esta iniciativa de ciència ciutadana en l’any 2010 i on actualment habita la població de tortugues autòctones més important del parc natural, AE-Agró ha convocat quatre voluntariats: tres oberts al públic, en els quals han participat quasi 50 voluntaris, i una jornada de responsabilitat social corporativa (RSC) amb Industrias Alegre, en la qual van participar 70 treballadors d’esta empresa d’Albal.

Però, a pesar de l’esforç de tots estos voluntaris, en esta edició el Projecte Emys només ha pogut localitzar una tortuga autòctona en el Tancat de la Pipa, on havíem instal·lat 20 trampes per al cens. Concretament es tracta d’una femella de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) que vam batejar com Amarilleta quan la vam amollar en 2013 en esta àrea de reserva, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i custodiada per AE-Agró i SEO/BirdLife.

El seguiment de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa es va realitzar del 23 al 28 de maig i enguany formava part del projecte Territori Emys, una iniciativa de ciència ciutadana per a l’estudi i la gestió de la tortuga d’estany europea en la conca Mediterrània espanyola. Este projecte està liderat per la Fundació Emys, que s’encarrega del seguiment a Girona, i compta amb la col·laboració del GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) a Menorca i d’AE-Agró a València. A més a més, també col·labora el Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) de la Universitat de Girona i disposa del suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

Com vam explicar durant la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient en el Tancat de la Pipa, el seguiment de les poblacions de tortugues a Girona, Menorca i València es va realitzar durant la mateixa setmana i emprant la mateixa metodologia. I, afortunadament, els companys de la Fundació Emys i el GOB van obtindre uns resultats prou millors que els nostres a l’Albufera i dels quals informarem pròximament. En setembre, en el marc del Territori Emys, tornarem a convocar un nou cens de tortugues autòctones al Tancat de la Pipa, al mateix temps que els companys de la Fundació Emys a Girona i el GOB a Menorca.

Fins aleshores, si vols col·laborar en la conservació de les nostres tortugues autòctones, recorda que el Projecte Emys 2017 només ha fet que començar. Des del Tancat de la Pipa ha viatjat ja al Riu Palància, al seu pas per Soneja, i al Barranc de l’Horteta de Torrent, on encara queda unajornada de cens este dissabte, 17 de juny. I pròximament també visitarem la Marjal de Rafalell i Vistabella, el Riu Canyoles, el Barranc del Carraixet, la Marjal d’Almenara, el Riu Xúquer, el Barranc del Pelós i el Riu Albaida.

Si vols ser voluntari del Projecte Emys i ajudar-nos amb esta iniciativa de ciència ciutadana, només has d’envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones. Participa!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2016: Informe Pipa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?