Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Massamagrell

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Massamagrell

Localitzades una Emys orbicularis i una Mauremys leprosa en Rafalell i Vistabella

dimecres 12 de juliol de 2017, per  AE-Agró

De l’1 a l’11 de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat per seté any consecutiu a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València) per a realitzar el seguiment de la població de tortugues autòctones d’este xicotet aiguamoll litoral. En esta edició, que ha comptat amb la col·laboració d’Ambiens i la Conselleria de Medi Ambient i la participació de més d’una vintena de voluntaris, el Projecte Emys ha aconseguit localitzar una tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i una tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que encara no havien sigut censades. A més a més, també hem trobat en esta zona humida dos nounats d’Emys orbicularis que, malauradament, havien sigut depredats.

Un any més, i ja van set, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró s’ha desplaçat fins a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València) per a estudiar la població de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que sobreviu en este xicotet aiguamoll litoral. De l’1 a l’11 de juliol, el Projecte Emys ha convocat, amb la col·laboració d’Ambiens i la Conselleria de Medi Ambient, quatre jornades de voluntariat en esta zona humida, una per a col·locar quatre mornells i tres més per a revisar estes trampes artesanals amb les quals realitzem el cens.

En total, durant el seguiment d’esta població de tortugues autòctones, hem localitzat una Emys orbicularis i una Mauremys leprosa sense marcar, o siga, que encara no havien sigut censades. Es tracta de dos mascles, un adult de Mauremys leprosa i un juvenil d’Emys orbicularis. Paga la pena destacar que en esta setena edició del Projecte Emys a la Marjal de Rafalell i Vistabella també hem trobat dos nounats de tortuga d’estany europea depredats per algun altre animal en un dels camins d’este aiguamoll.

La localització tant del juvenil com dels dos nounats depredats d’Emys orbicularis ens confirma que esta espècie amenaçada continua reproduint-se a la Marjal de Rafalell i Vistabella, tal i com va constatar el Projecte Emys en l’any 2011. Per la seua part, la captura del mascle de Mauremys leprosa sense marcar també és una bona notícia, ja que des de 2013 no localitzàvem cap exemplar d’esta espècie protegida en esta zona humida de l’Horta Nord. Finalment, destacar que, per quart any consecutiu, no s’ha capturat cap tortuga exòtica invasora en este aiguamoll.

Des d’AE-Agró volem agrair la col·laboració dels 21 voluntaris que han participat en el Projecte Emys a la Marjal de Rafalell i Vistabella, ja que sense la seua ajuda haguera sigut impossible realitzar el seguiment d’esta població de tortugues autòctones. Des del passat mes de maig, quan va arrancar l’edició 2017 d’esta iniciativa de ciència ciutadana, el Projecte Emys també ha censat les poblacions de tortugues del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja i la Finca de Penya de Sagunt, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara.

Durant la resta de l’estiu, el Projecte Emys encara ha de viatjar al Riu Canyoles, el Barranc del Carraixet, el Riu Xúquer, el Barranc del Pelós i el Riu Albaida. Si vols participar en el Projecte Emys com a voluntari i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2016: Informe Massamagrell

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles