Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > Rocafort es posiciona en contra de l’assarb de Godella

Comissió de Territori

Rocafort es posiciona en contra de l’assarb de Godella

Este canal de ciment de grans dimensions suposa una nova amenaça per a l’Horta

divendres 14 de juliol de 2017, per  AE-Agró

El passat dijous, 13 de juliol, la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró organitzà a Rocafort (Horta Nord, València) un col·loqui per a explicar a la ciutadania l’impacte sobre l’Horta de l’assarb (canal de ciment de grans dimensions) que es pretén construir com a solució a la problemàtica de les inundacions en este municipi i, especialment, a Godella. L’acte comptà amb la participació de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Per l’Horta, la Conselleria de Medi Ambient, l’Associació de Veïns Antonio Machado i l’Ajuntament de Rocafort, representat pel seu regidor de Medi Ambient, Eduard Comeig, que va anunciar que el Plenari municipal d’esta localitat aprovarà en breu una moció en contra l’assarb de Godella.

Tal i com va argumentar durant el col·loqui Lucía Soriano, de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, per a solucionar la problemàtica de les inundacions a Rocafort i Godella, cal descentralitzar la gestió de les pluvials en lloc de concentrar-les i esponjar i permeabilitzar la trama urbana, a més a més de la resta del territori aplicant els Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS). Com va explicar esta enginyera de Camins, Canals i Ports, els SuDS permeten reduir la quantitat d’escorrentia de la pluja, a més a més de millorar la qualitat de l’aigua i posar en valor els sistemes ecosistèmics, afavorint així la millora de la biodiversitat i evitant problemes com les illes de calor que generen les zones urbanitzades.

Soriano va afirmar que es podrien executar ja diferents intervencions basades en els SuDS per a solucionar la problemàtica de les inundacions en Rocafort i Godella. Per exemple, com va indicar Eva Tudela, presidenta d’Acció Ecologista-Agró, la nostra organització ja ha demanat a l’Ajuntament de Godella que contemple la possibilitat de la construcció d’un aiguamoll artificial a la parcel·la del Bovalar, que el consistori ha expropiat recentment. Durant la seua intervenció, la presidenta d’AE-Agró va carregar contra la manca de coherència de l’administració valenciana per ressuscitar el projecte de l’assarb del PP al mateix temps que desenvolupa el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH). Com va denunciar Eva Tudela, no té cap sentit delimitar l’Horta de Rocafort i Godella amb la Protecció Especial de Grau 1 i després construir sobre ella un canal de ciment de grans dimensions com l’assarb.

La presidenta d’AE-Agró també va criticar la manca de participació efectiva i les dificultats d’accés a la informació pel que respecta a este projecte que impulsa actualment la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural amb el recolzament de l’Ajuntament de Godella. Precisament, Enric Albiach, portaveu de l’Associació de Veïns Antonio Machado de Rocafort, també va realitzar la mateixa crítica i va denunciar que ells es van assabentar per la premsa de la futura construcció de l’assarb, projecte contra el qual es va posicionar esta associació de veïns afectada.

Eduard Comeig, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Rocafort, va reincidir en la seua intervenció en la manca d’informació i de participació del projecte i va anunciar el naixement del moviment de resistència en contra de l’assarb de Godella. El regidor va llegir una moció, consensuada amb la resta de grups polítics de l’Ajuntament de Rocafort i que pròximament aprovarà el Plenari municipal, per a mostrar el rebuig i l’oposició del consistori a este projecte.

Per la seua part, Josep Gavaldà, portaveu de Per l’Horta, va afirmar que estem en un moment històric en el qual cal apostar per desurbanitzar l’Horta i, així, recuperar els seus valors agrícoles i ambientals. I que cal valorar si projectes com el de l’assarb són realment efectius o no i si existixen alternatives viables o no, com és el cas del SudS, per a evitar que l’Horta continue degradant-se i fragmentant-se.

Finalment, Enrique Pastor, representant de la Conselleria de Medi Ambient en el debat, va anunciar que l’administració no anava a retirar el projecte de l’assarb, perquè ja estava pressupostat i perquè Godella estava pressionant per a la seua execució. Tanmateix, va mostrar el compromís de la Conselleria de modificar-lo per a reduir el seu impacte sobre l’Horta i buscar el màxim consens possible entre tots els agents implicats. Però, des d’AE-Agró, entitat que sí que està impulsant un procés de participació i informació pública sobre l’assarb, el seu impacte sobre l’Horta i possibles alternatives com els SuDS, desconfiem d’esta promesa i exigim a la Conselleria de Medi Ambient que ature el projecte i aposte pels Sistemes urbans de Drenatge Sostenible per a fer front a les inundacions a Godella i Rocafort.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Exigim la restitució de l’horta de La Punta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles