Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > La Pipa participa en la plataforma "LIFE WATER-Un Riu, múltiples (...)

Custòdia del Territori

La Pipa participa en la plataforma "LIFE WATER-Un Riu, múltiples interessos"

Viatgem a este congrés a Alemanya en representació del LIFE+Albufera

dimarts 18 de juliol de 2017, per  AE-Agró

El 27 i el 28 de juny es va celebrar a la ciutat alemanya de Koblenz la plataforma "LIFE WATER-Un Riu, múltiples interessos". Este congrés, impulsat pel LIFE Living Lahn, va reunir a vora quaranta projectes europeus per a compartir experiències sobre restauració d’ecosistemes aquàtics. Especialment de rius. L’equip d’Acció Ecologista-Agró al Tancat de la Pipa va ser l’encarregat de representar al LIFE+Albufera en esta trobada d’experts, en la qual vam explicar el treball desenvolupat en els aiguamolls artificials de l’Albufera de València per a millorar la biodiversitat, la qualitat de l’aigua i les poblacions d’aus. Concretament, a través de la custòdia del territori i la implicació dels agents locals.

Experts de quinze països d’Europa, com per exemple Bèlgica, Croàcia, Finlàndia, Alemanya, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Eslovènia, Espanya i Gran Bretanya, es van reunir el 27 i el 28 de juny a la ciutat alemanya de Koblenz, ubicada en la ribera del Riu Rin, per a participar en la plataforma "LIFE WATER-Un Riu, múltiples interessos". L’objectiu? Doncs, compartir les experiències en matèria de restauració de rius i ecosistemes aquàtics protagonitzades en estos països per diferents iniciatives LIFE, que són els projectes mediambientals que impulsa la Unió Europea. Per exemple, per a desenvolupar i aplicar la Directiva Marc de l’Aigua.

La cita va ser organitzada pel LIFE Living Lahn, amb la col·laboració de la Comissió Europea, l’Institut Federal Alemany d’Hidrologia i el Ministeri de Medi Ambient, Protecció Climàtica, Agricultura i Protecció al Consumidor de l’estat federal alemany d’Hessia. Els amfitrions del congrés van exposar el treball realitzat des de 2015 per a restaurar el Riu Lahn, un afluent navegable del Rin. Com van explicar els ponents del LIFE Living Lahn, el trànsit de mercaderies i les diferents infraestructures construïdes per a facilitar la navegació van generar una forta degradació de la biodiversitat i de l’ecosistema fluvial del Lahn, que ara s’està tractant de restaurar amb intervencions d’impermeabilització del riu. Com? Doncs, per exemple, naturalitzant la ribera d’este afluent del Rin i retirant dics i altres barreres artificials, tal i com vam poder constatar després durant una visita de camp.

Per la seua part, l’equip d’Acció Ecologista-Agró del Tancat de la Pipa, que va participar en esta trobada com a representants del LIFE+Albufera, va presentar davant de la plataforma "LIFE WATER-Un Riu, múltiples interessos" el treball realitzat entre 2013 i 2016 per esta iniciativa europea de governança. Com van explicar els nostres companys Matthieu Lassalle i Lucía Moreno, este projecte va ser executat per l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV), la Fundació Global Nature, SEO/BirdLife i AE-Agró, amb el patrocini de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i Acuamed i la col·laboració del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a través de la Fundación Biodiversidad. I va aconseguir millorar la qualitat de l’aigua del Parc Natural de l’Albufera de València, així com la biodiversitat i les poblacions d’aus en els tres aiguamolls artificials on es va desenvolupar: el Tancat de la Pipa, el de Milia i el de l’Illa.

A més a més, els nostres companys van destacar que un dels punts forts d’este projecte va ser el seu model de gestió participativa, en el qual van intervindre diferents agents locals, com per exemple AE-Agró, a través de la custòdia del territori dels tres aiguamolls artificials del LIFE+Albufera. En este sentit, van indicar que la custòdia del territori per part d’entitats locals i mediambientals representa una ferramenta ideal per a desenvolupar iniciatives de restauració ambiental i aplicar polítiques de vertebració del territori.

Finalment, comentar que la plataforma "LIFE WATER-Un Riu, múltiples interessos" va comptar també amb la intervenció d’un representant de l’Armada dels Estats Units d’Amèrica (EUA), institució responsable de la restauració fluvial i hidràulica en el seu país. El ponent de l’Armada va demanar un canvi de paradigma pel que respecta a la gestió dels ecosistemes aquàtics i va apostar per la seua renaturalització. Segons ell, esta mesura no només seria beneficiosa per a la biodiversitat, sinó també per a la qualitat de vida i la salut del sers humans. Va posar com exemple el cas d’un hospital mental de San Francisco, que després d’un terratrémol es va vore obligat a instal·lar els seus pacients en tendes de campanya en el jardí i, només amb el contacte directe amb la natura, van millorar de les seues malalties.

Des d’AE-Agró volem mostrar el nostre agraïment a la resta de socis del LIFE+Albufera per elegir-nos per a representar a este projecte en la plataforma "LIFE WATER-Un Riu, múltiples interessos". Especialment als companys de l’’IIAMA-UPV. Ha sigut una experiència molt gratificant. Ara esperem poder aplicar algunes de les lliçons en matèria de restauració d’ecosistemes aquàtics que hem rebut durant els dos dies del congrés. I així, en consonància amb la ponència del representant de l’Armada, recuperar el verd en les nostres vides gris formigó per a no tornar-nos tots bojos.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Arròs i conservació, una entesa necessària

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles