Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Almenara

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Almenara

Localitzada una Mauremys leprosa en la Finca de Penya

dimecres 19 de juliol de 2017, per  AE-Agró

Per seté any consecutiu, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat a la Marjal d’Almenara. Concretament fins a la Finca de Penya de Sagunt (Camp de Morvedre, València), on més de trenta voluntaris han realitzat durant el mes de juliol el seguiment de la població de tortugues autòctones que habita en esta reserva de fauna silvestre, impulsada i custodiada per AE-Agró. Però, a pesar de l’esforç dels voluntaris, només s’ha pogut localitzar una tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) i no s’ha trobat cap individu de tortuga destany europea (Emys orbicularis). Això sí, el passat mes de juny, gràcies a la col·laboració ciutadana, vam localitzar una Emys orbicularis al nord de la reserva.

Del 3 al 12 de juliol, el Projecte Emys s’ha desplaçat a la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara, on s’han convocat quatre voluntariats. L’objectiu? Doncs, estudiar per seté any consecutiu la població de tortugues autòctones d’esta reserva de fauna silvestre custodiada per Acció Ecologista-Agró. Però, malauradament, el resultat d’esta edició del Projecte Emys a la Finca de Penya no ha sigut massa positiu: només s’ha localitzat un exemplar de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Concretament una femella que encara no havia sigut censada.

Els 34 voluntaris que han participat enguany en la jornada de col·locació de mornells i en les tres de seguiment de les trampes no han trobat cap tortuga d’estany europea (Emys orbicularis). I, a més a més, han patit el robatori de tres dels quatre mornells instal·lats a la Finca de Penya per a fer l’estudi de la població de tortugues d’esta reserva de fauna silvestre, iniciativa que en esta edició comptava amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Voluns Spain i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València).

Tampoc no van trobar cap tortuga els adolescents que van participar el passat mes de juny en l’Estiu Jove a La Casa Penya i que, durant una setmana, també van instal·lar quatre mornells en la Finca de Penya. Així que l’única cita que tenim enguany d’Emys orbicularis a la Marjal d’Almardà és del 16 de juny, quan una veïna va trobar per casualitat una tortuga d’estany europea i ens va avisar. Com la va localitzar al nord de la Finca de Penya, ja fora dels límits de la reserva, vam informar de la seua ubicació a la Conselleria, responsable del cens de tortugues autòctones en esta zona de la marjal.

Destacar que, afortunadament, no s’ha capturat cap exemplar de tortuga exòtica invasora durant esta edició del Projecte Emys a la Finca de Penya i que hem aprofitat els quatre voluntariats per a fer també seguiment de gambeta. I, en este cas, els resultats de l’estudi han sigut prou millors, ja que hem trobat gambetes de diferents espècies en llocs on fins ara es desconeixia la seua presència.

A més a més de la Finca de Penya, el Projecte Emys 2017 d’AE-Agró ha censat enguany les poblacions de tortugues del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja i la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. I durant la resta de l’estiu, esta iniciativa de ciència ciutadana encara ha de viatjar al Riu Canyoles, el Barranc del Carraixet, el Riu Xúquer, el Barranc del Pelós i el Riu Albaida. Si vols participar com a voluntari i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2016: Informe Almenara

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?