Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Xàtiva

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Xàtiva

Ni rastre de tortugues autòctones ni exòtiques en el Riu Albaida

dimarts 25 de juliol de 2017, per  AE-Agró

Este mes de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a Xàtiva (La Costera, València) per a continuar amb l’estudi de la població de tortugues del Riu Albaida. L’any passat, amb la col·laboració de l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva i la Conselleria de Medi Ambient, esta iniciativa de ciència ciutadana es va estrenar en este riu localitzant només tortugues de florida (Trachemys scripta). Concretament, a l’Albaida el Projecte Emys va capturar i retirar un exemplar adult i tres cries d’esta espècie exòtica invasora. I en esta edició, desenvolupada en l’entorn de l’assut de Torre d’en Lloris, no s’ha localitzat cap tortuga autòctona ni exòtica durant les tres jornades de seguiment i cens realitzades.

Per tercer any consecutiu, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha visitat este mes de juliol la ciutat de Xàtiva. En 2015 vam censar la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) del Riu Canyoles al seu pas per la capital de la comarca de La Costera, on vam trobar 10 Mauremys leprosa (6 femelles i 4 mascles). I en 2016 vam tornar a Xàtiva. Però, vam canviar la zona de l’estudi i ens vam traslladar al Riu Albaida, on encara no hem pogut trobar cap tortuga d’aigua ibèrica durant les dues edicions del Projecte Emys convocades fins a la data.

Enguany esta iniciativa de ciència ciutadana, que com en les dos edicions anteriors comptava amb la col·laboració de l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva i la Conselleria de Medi Ambient, s’ha desenvolupat en l’entorn de l’Assut de Torre d’en Lloris. Concretament del 3 al 19 de juliol, període durant el qual s’han organitzat quatre voluntariats ambientals: un per a col·locar les sis trampes flotants amb les quals realitzem el cens i tres jornades més per a la seua revisió. Tanmateix, els dotze voluntaris que han participat en esta edició del Projecte Emys a Xàtiva no han localitzat cap Mauremys leprosa en este tram de l’Albaida.

Paga la pena destacar que, afortunadament, tampoc no s’han trobat tortugues exòtiques invasores en l’entorn de l’Assut de Torre d’en Lloris. L’any passat, en el tram de l’Albaida on es va desenvolupar el Projecte Emys, es van capturar quatre exemplars de tortuga de florida (Trachemys scripta): una femella adulta i tres cries, que van ser traslladades al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler. Lamentar, però, que, pel que respecta a espècies exòtiques invasores, durant l’estudi d2 2017 s’han localitzat dotze peixos sol (Lepomis Gibbosus), nou carpes (Cyprinus Carpio) i dos black bass (Micropterus salmoides), a més a més de tres crancs rojos americans (Procambarus Clarkii).

Després del seu pas per Xàtiva, la següent parada del Projecte Emys a la comarca de La Costera serà a Montesa, on esta iniciativa de ciència ciutadana s’estrena enguany. La cita serà del 25 de juliol al 8 d’agost, període durant el qual es convocaran, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montesa i la Conselleria de Medi Ambient, tres voluntariats ambientals al Riu Canyoles. Després, el Projecte Emys també viatjarà a Moixent per a continuar amb l’estudi de la població de Mauremys leprosa que AE-Agró va descobrir en el Canyoles en l’any 2012.

Fora de la comarca de La Costera, el Projecte Emys d’AE-Agró ja ha censat en esta edició de 2017 les poblacions de tortugues del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell i la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara. I encara ha de viatjar també al Barranc del Carraixet, el Riu Xúquer i el Barranc del Pelós.

Si vols participar com a voluntari i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. I si vols vindre a Montesa o Moixent, pots contactar amb nosaltres enviant un correu a agrocostera@gmail.com o telefonant al 679 637 802. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2016: Informe La Costera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles