Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Territori Emys > Albalat de la Ribera, nou territori Emys

Territori Emys

Albalat de la Ribera, nou territori Emys

AE-Agró restaura un dels Ullals de la Senillera per a crear una nova població de tortuga d’estany europea en el Parc Natural de l’Albufera de València

dijous 14 de setembre de 2017, per  AE-Agró

Esta setmana Acció Ecologista-Agró ha restaurat ambientalment un dels dos Ullals de la Senillera, ubicats a Albalat de la Ribera. L’objectiu d’esta actuació, que s’emmarca dins del projecte Territori Emys, és recuperar este espai natural de l’Albufera de València com a futur hàbitat per a la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis). Esta espècie autòctona es troba fortament amenaçada per la competència de tortugues exòtiques invasores i per la degradació del seu hàbitat com a conseqüència de l’acció humana. Per este motiu, enguany, AE-Agró, la Fundació Emys de Girona i el GOB de Menorca han posat en marxa el projecte Territori Emys, una iniciativa que aspira a millorar l’estat de conservació de la tortuga d’estany europea.

Crear i consolidar una nova llar per a l’amenaçada tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) al Parc Natural de l’Albufera de València. Este és el repte dels treballs de restauració ambiental que esta mateixa setmana han desenvolupat conjuntament Acció Ecologista-Agró, l’Ajuntament d’Albalat de la Ribera, el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient i el Parc Natural en els Ullals de la Senillera. Concretament en un d’estos dos ullals, ja que l’altre ja complix amb els requisits mínims per a albergar una població d’Emys orbicularis.

Esta iniciativa forma part del projecte Territori Emys, en el qual treballen AE-Agró, la Fundació Emys i el GOB de Menorca amb la col·laboració del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) de la Universitat de Girona i el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

El projecte Territori Emys, que té una duració d’un any, inclou també activitats de conscienciació i sensibilització ambiental sobre la preocupant situació de la tortuga d’estany europea, espècie autòctona fortament amenaçada per la competència de tortugues exòtiques invasores i per la degradació del seu hàbitat com a conseqüència de les transformacions agrícoles, l’ocupació urbanística dels aiguamolls, la contaminació de l’aigua i l’ús massiu d’agroquímics.

A més a més, el projecte Territori Emys va realitzar en primavera un cens de tortugues a Girona, Menorca i a València per a avaluar l’estat de conservació de l’Emys orbicularis. A València el seguiment es va efectuar en el Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera. Esta àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) està custodiada per SEO/BirdLife i AE-Agró, que en 2010 va aconseguir introduir amb èxit esta espècie a l’Albufera en el marc del Projecte Emys, el major voluntariat ambiental que es desenvolupa al País Valencià per a conservar i protegir les nostres tortugues autòctones.

La pròxima setmana es realitzarà un segon cens simultani a València, Girona i Menorca per a completar l’estudi de les principals poblacions d’Emys orbicularis de la conca mediterrània del nord-est peninsular. Amb totes les dades arreplegades durant l’estudi, que també inclou la caracterització de l’hàbitat de la tortuga d’estany europea per mitjà de mostratges de qualitat d’aigua, macroinvertebrats i altre paràmetres, el projecte Territori Emys elaborarà un document amb informació i directrius per a la conservació de l’espècie.

Este manual inclourà, per exemple, una metodologia estandarditzada per al seguiment de poblacions d’Emys orbicularis i una guia tècnica per a la restauració d’hàbitats a partir d’experiències com la dels Ullals de la Senillera, on pròximament es realitzarà una solta de tortugues d’estany europees en este nou territori Emys.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nou manual per al control de tortugues invasores

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?