Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > La Casa Penya organitza un taller de seguiment i cens de gambeta

La Casa Penya

La Casa Penya organitza un taller de seguiment i cens de gambeta

Jornada de formació per a posar en marxa una nova iniciativa de ciència ciutadana

dijous 28 de setembre de 2017, per  AE-Agró

El passat dimecres, 20 de setembre, Acció Ecologista-Agró va organitzar, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), un taller de seguiment i cens de gambeta. La cita va ser a La Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara. En este aiguamoll encara podem trobar una de les dues espècies de gambeta que tradicionalment han habitat a les nostres zones humides litorals: la Palaemonetes zariquieyi. L’objectiu del taller, que va incloure una visita de camp, era formar a voluntaris per a desenvolupar una nova iniciativa de ciència ciutadana per a l’estudi i la conservació de la gambeta.

Les gambetes estan en declivi a les marjals valencianes, on cada vegada resulta més complicat trobar este xicotet crustaci nadant per séquies, canals i llacunes. Per això, el passat dimecres, 20 de setembre, Acció Ecologista-Agró va convocar un taller de seguiment i cens de gambeta a La Casa Penya. L’encarregat d’impartir este seminari va ser José Vicente Bataller, tècnic del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient.

Bataller va descriure a La Casa Penya la metodologia per a seleccionar els llocs on s’han de realitzar les prospeccions de gambeta, així com la tècnica de mostreig amb salabre, les claus per a diferenciar cada espècie i també com s’ha de fer l’arreplegada de dades per a este estudi. Com va explicar el tècnic del Servei de Vida Silvestre, l’objectiu del seguiment de la gambeta és actualitzar la informació sobre la distribució de les seues poblacions i detectar possibles amenaces.

Tradicionalment, a les zones humides litorals del País Valencià es podien observar dues espècies d’este crustaci, la Dugastella valentina i la Palaemonetes zariquieyi. Però, com vam constatar durant la visita de camp, actualment les gambetes estan en franca regressió. Per exemple, a la Marjal d’Almenara la Dugastella valentina ha desaparegut i la Palaemonetes zariquieyi només sobreviu en la microreserva de flora de les Torberes d’Almardà.

Ara, per a tractar de revertir la delicada situació de la gambeta, AE-Agró espera consolidar un grup de voluntaris i posar en marxa el pròxim any una iniciativa de ciència ciutadana per a l’estudi i la conservació d’este crustaci. Com a mínim, en els aiguamolls del Projecte Emys. Però, açò només serà possible amb la teua col·laboració, ja que sense la participació ciutadana estos projectes no són factibles. Així que ja saps, estigues atent i ajuda’ns a posar el nostre granet d’arena en la conservació de la gambeta.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Casa Penya seduïx a veïns i turistes d’Almardà

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles