Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > 40 entitats socials reclamem recuperar la ZAL per a la ciutat

Comissió de Territori

40 entitats socials reclamem recuperar la ZAL per a la ciutat

Volem decidir!!! Volem recuperar l’Horta de La Punta!!!

divendres 29 de setembre de 2017, per  AE-Agró

Associacions veïnals, de defensa del territori i ecologistes agrupades en la plataforma "Horta és futur, no a la ZAL" vam lliurar este dijous, 28 de setembre, les nostres al·legacions contra el projecte de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) a La Punta. El pla d’expansió del Port de València ja va ser declarat nul pel Tribunal Suprem (TS) en l’any 2015. La plataforma cívica en contra del projecte prepara una campanya per als propers mesos amb l’objectiu de paralitzar-lo i recuperar este espai estratègic per a la ciutat. Denunciem la falta de participació ciutadana i la condescendència de l’Ajuntament i la Generalitat amb l’Autoritat Portuària.

Representants de 40 entitats, integrades en una plataforma cívica, vam lliurat ahir les al·legacions contra el Pla Especial per al desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València. El rebuig al projecte, que pretén ampliar la superfície logística portuària, ha unit a associacions de veïns, com les de la Unificadora de La Punta, Castellar-L’Oliveral, Natzaret, Orriols o la Plataforma Salvem El Cabanyal; grups en defensa del territori com Per l’Horta i altres entitats ecologistes i agràries com Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià o la COAG (Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders).

La plataforma contra la ZAL pretén, d’esta manera, paralitzar de nou un pla que ja va ser declarat nul pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en 2013 i pel Tribunal Suprem (TS) en 2015. El desenvolupament del projecte de la ZAL va suposar en el seu moment l’enderrocament d’un centenar d’alqueries i la destrucció d’uns 770.000 m2 de sòl agrícola protegit a La Punta. El procés va suposar una gran violència contra els legítims habitants de La Punta, que van haver de marxar per la força de les seues cases. El resultat va ser la conversió d’una horta fèrtil en un gran solar, un projecte de zona logística a hores d’ara encara inacabat.

Un pla calcat de l’anterior

L’Autoritat Portuària reprén d’esta manera un projecte anul·lat pel TS, revestit de “nou pla”, avalat per l’Ajuntament de València i la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. La plataforma reivindica que es desenvolupe un procés de participació per a revertir els 772.961m2 on projecta assentar-se la ZAL en Horta productiva i espais naturals.

Des de la plataforma considerem una burla a la ciutadania i a la sentència del TS este “nou” pla, calcat de l’anterior a excepció d’un carril bici que travessarà el pol industrial portuari. De fet, el pla incorre en greus errors que poden conduir de nou a la seua nul·litat per quarta vegada, atesa la ferma decisió de la plataforma "Horta és Futur, no a la ZAL" d’anar als tribunals en cas que la Conselleria no retire el pla.

El pla en qüestió considera que els terrenys tenen el caràcter d’urbans, quan són sòl no urbanitzable especialment protegit segons la sentència del TS de 2015, i encara més després de la sentència del TSJCV de juny de 2017, on s’anul·la la línia d’abastiment elèctric de la ZAL. Esta circumstància obliga a fer una avaluació ambiental estratègica que no s’ha fet. A més a més, s’ha omés el tràmit de consulta prèvia als afectats del pla i l’estudi de paisatge, que s’ha canviat per una mera "integració paisatgística" (la diferència entre un i l’altre està clarament explicitada en l’article 6.4 de la LOTUP, la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge).

Per tant, la Conselleria ha volgut ignorar part dels tràmits per a donar via lliure al pla, quan el TS ordenà expressament que havia de començar a tramitar tot el procediment des de l’inici.

Una oportunitat perduda

La sentència ferma del TS de 2015 obliga a l’Administració a començar el planejament des de zero. A més a més, obria la possibilitat d’abandonar el projecte de la ZAL i elaborar un planejament més acord amb la nova política del territori, ja explicitada en l’ETCV (Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana) i en l’esmentada LOTUP.

Des del punt de vista de la plataforma, el més greu és que la Generalitat no considere ni tan sols la possibilitat de fer un pla alternatiu que responga a les necessitats reals dels valencians i valencianes, com ara la defensa de l’Horta (el pla especial de la ZAL contradiu nombroses directrius del Pla d’Acció Territorial de l’Horta) i l’adaptació del territori per mitigar els efectes del Canvi Climàtic (el terreny sobre el qual està la ZAL és clau sobre el sistema d’infraestructura verda de la ciutat de València i la seua comarca).

A més a més, la seua recuperació suposaria millorar la qualitat de vida urbana (en assegurar la connexió entre els parcs naturals del Túria i l’Albufera i minimitzar l’impacte de la ciutat sobre el llac) i mitigaria l’efecte illa de calor (permetent uns fluxos de vents que suavitzen la canícula estival de la ciutat de València). En definitiva, no adonar-se que la zona que ara ocupa la ZAL té més valor social i econòmic com a espai verd per a la ciutat de València, que com a polígon industrial.

Denuncien també la falta de participació ciutadana, ja que les reunions en les quals s’ha decidit el futur d’uns terrenys que, després de la resolució del TS havien recuperat la qualificació de “zona no urbanitzable d’especial protecció”, han comptat exclusivament amb la participació de l’Ajuntament de València, el Govern valencià i l’Autoritat Portuària. Cal esmentar també altres projectes en marxa que podrien ser vinculants per a donar accés a la ZAL, afectant altres zones d’Horta, com l’ampliació de la carretera V-30 o la V-21 en el seu accés nord al port.

Lamenten que el termini d’exposició al públic s’haja obert en ple estiu en la millor tradició de governs anteriors. I que la forma de participar en decisions que poden hipotecar el futur de la ciutadania està lluny de ser la més apropiada. La plataforma assenyala, en últim terme, la falta de sensibilitat i respecte cap a les més de 100 famílies que van ser expropiades forçosament de la pedania de La Punta, després de la qual cosa van seguir litigant fins a aconseguir la nul·litat del projecte en els tribunals. Esta ciutat té un deute amb estes persones que encara no ha sigut reparat. Apostar per una recuperació de la zona que beneficiara a la ciutat seria un primer pas en la bona direcció.

La plataforma "Horta és futur, no a la ZAL" inicia així una campanya amb l’objectiu de paralitzar el projecte i anunciem noves accions. Per esta raó insten a la resta de la ciutadania i a totes les associacions veïnals i col·lectius socials a sumar-se. Volem decidir!!! Volem recuperar l’Horta de La Punta!!!

La plataforma "Horta és futur, no a la ZAL" està formada per l’Associació de Veïns i Veïnes (AAVV) de Castellar-L’Oliveral, l’AAVV de Font d’En Corts, l’AAVV de Natzaret, l’AAVV de La Punta La Unificadora, l’AAVV d’Orriols-Rascanya, l’AAVV de Campanar la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG), el Foro Agrario de Mujeres, Per l’Horta, la Plataforma Litoral per al Poble (PELPAP), el Col·lectiu Soterranya, l’Associació Macarella de Bonrepòs i Mirambell, l’Associació Bòbila d’Alfara del Patriarca, Amun Montcada, la Fundació Assut, Acció Ecologista-Agró, L’Aixada com Eixida, Perifèries, Entrepobles País Valencià, la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, VSF Justícia Alimentària, Ecologistas en Acción, ARRAN València, L’Horta en Moviment, BiciEscuela València, el Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI), Casal Popular Ravatxol, Taula per la partida de Campanar, Les Espigolaores, la Plataforma Salvem El Cabanyal, Ca Revolta, Barret Cooperativa Valenciana, Ateneu Cultural Casino de Torrent, el Col·lectiu Ecologista Rosella de Torrent, el Col·lectiu Veïns de Poble Nou, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Endavant-OSAN, GECEN (Grup per a l’Estudi i la Defensa dels Espais Naturals), Associació Valenciana d’Enginyeria Sense Fronteres, Ignasi Vázquez Tatay (alcalde pedani de La Punta) i l’Associació de Joves Agrorurals del País Valencià.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Èxit de la maniFESTAció "Horta és Futur"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?