Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > El PP impedix que el Tribunal Constitucional revise el CETA

STOP TTIP!

El PP impedix que el Tribunal Constitucional revise el CETA

La majoria dels populars en el Senat bloqueja l’examen de constitucionalitat de l’Acord Comercial i d’Inversions entre la Unió Europea i el Canadà

divendres 29 de setembre de 2017, per  AE-Agró

El passat dimecres, 27 de setembre, es va presentar en el Senat l’estudi previ de constitucionalitat de l’Acord Comercial i d’Inversions entre la Unió Europea i el Canadà (CETA). L’objectiu d’este estudi és instar al Tribunal Constitucional (TC) a analitzar els apartats del CETA que, segons nombroses organitzacions de la societat civil, són contraris al propi ordenament constitucional espanyol. En la presentació del document van participar Idoia Vilanova (Units Podem), Carles Mulet (Compromís), Jon Iñárritu (Bildu), Sara Vilà (En Comú Podem) i Cuca Hernández i Tom Kucharz, portaveus de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València.

Com era d’esperar, la majoria absoluta del Partit Popular (PP) en el Senat va bloquejar en la votació del dimecres per la vesprada l’informe previ de constitucionalitat del CETA, sol·licitat pel grup parlamentari Units Podemos-En Comú Podem-En Marea, amb el suport de Compromís, Bildu i ERC. Óscar López, antic portaveu del Grup Socialista en la Cambra Alta, ja va manifestar pel matí, durant una breu trobada informal amb els portaveus de la campanya estatal #NoalTTIP, que el seu partit s’anava a abstindre en la votació.

Tal i com va manifestar Cuca Hernández, “el CETA va entrar en vigor de forma provisional el passat 21 de setembre, a pesar que no ha sigut ratificat encara per la majoria dels parlaments europeus”, recordant a més a més que “el CETA té els mateixos perills que el TTIP i afecta greument als drets del consumidor, als drets laborals, ambientals i a la salut pública”. La portaveu de la campanya estatal #NoalTTIP també va destacar que este tractat comercial amb el Canadà afecta a la sobirania dels estats europeus, ja que crea “una comissió de tècnics canadencs i europeus amb capacitat de bloquejar Lleis emanades dels diferents parlaments europeus”.

Per la seua part, Tom Kucharz, també portaveu de la campanya, va realitzar una crida a la resta de grups polítics, PSOE, PDeCAT i PNB, perquè “recolzen la sol·licitud d’informe previ de constitucionalitat”. Kucharz va posar l’accent també en l’acord comercial que la Unió Europea està negociant amb el Japó i que “comporta els mateixos riscos que els altres tractats” que s’estan aprovant.

En este sentit, el portaveu de la campanya va recordar que “Congrés i Senat tenen l’obligació de controlar el Govern en matèries de política comercial i d’inversió, més encara quan esta política atenta contra els drets humans, els recursos naturals, la democràcia i l’Estat de dret”. “Fem una petició molt explícita per a la creació d’una comissió mixta Congrés-Senat per a fer un seguiment al CETA, pels problemes de seguretat alimentària que ja s’estan generant i perquè el CETA ja hi ha començat a reduir l’abast dels drets fonamentals”, va concloure Kucharz.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Comissió Europea vol excloure els parlaments nacionals de la votació sobre els tractats comercials

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?