Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Pipa

Projecte Emys

Projecte Emys: Informe Pipa

Sense rastre de tortugues autòctones en esta àrea de reserva de l’Albufera

dimecres 4 d’octubre de 2017, per  AE-Agró

Del 17 al 24 de setembre, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat al Tancat de la Pipa. L’objectiu? Completar l’estudi de la població de tortugues autòctones que AE-Agró va introduir en esta àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València. Però, malgrat l’esforç dels 42 voluntaris que han participat en esta iniciativa de ciència ciutadana, el Projecte Emys no ha localitzat cap tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) ni cap tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) en el Tancat de la Pipa. Durant el cens que vam realitzar el passat mes de maig, només vam poder recapturar un exemplar d’Emys orbicularis. Així que la situació comença a ser preocupant per a les nostres tortugues autòctones.

Des de l’any 2010, Acció Ecologista-Agró treballa en el marc del Projecte Emys per a consolidar una població estable de tortugues autòctones en el Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera de València. Esta àrea de reserva, que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), està sota la custòdia del territori d’AE-Agró i SEO/BirdLife. I, fins a enguany, les nostres tortugues autòctones només ens havien donat bones notícies.

Però, el resultat de l’edició 2017 del Projecte Emys resulta preocupant. Només hem aconseguit recapturar un exemplar de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i cap de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Concretament durant el seguiment realitzat el passat mes de maig, ja que durant el cens de setembre no hem localitzat cap tortuga autòctona.

L’estudi es va desenvolupar entre els dies 17 i 24 de setembre i en ell van participar uns 42 voluntaris. Però, cap tortuga va caure en les 20 trampes (10 mornells tradicionals i 10 mornells amb esquer) instal·lades en el Tancat de la Pipa. L’única bona notícia va ser la solta de 4 juvenils d’Emys orbicularis que vam realitzar el diumenge 17 de setembre i que esperem s’adapten correctament a la seua nova llar.

El Tancat de la Pipa: Territori Emys

A més a més de formar part del Projecte Emys, enguany el seguiment de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa també forma part del projecte Territori Emys. Esta iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad (Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient), té com a objectiu estudiar les Emys orbicularis per a millorar la conservació d’esta espècie amenaçada en la conca mediterrània del nord-est peninsular.

Amb este repte, durant 2017, AE-Agró, la Fundació Emys i el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) de Menorca estem desenvolupant diferents tipus d’actuacions amb la col·laboració del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) de la Universitat de Girona. Per exemple, a més a més de censos, també estem impulsant la recuperació d’hàbitats per a la tortuga d’estany europea. Concretament, a l’Albufera de València, AE-Agró ha promogut la restauració dels Ullals de la Senillera a Albalat de la Ribera.

El Projecte Emys 2017 arriba a la seua fi

A més a més del Tancat de la Pipa, enguany el Projecte Emys d’AE-Agró ha realitzat el seguiment de les poblacions de tortugues autòctones del Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Riu Canyoles al seu pas per Montesa i Moixent, el Pont Sec del Barranc del Carraixet i el Barranc del Pelós a Xiva.

En total, durant 2017, hem censat més de 70 tortugues autòctones, la majoria d’elles Mauremys leprosa. Pròximament publicarem l’informe de Xiva i també l’Informe Emys 2017, en el qual detallarem i analitzarem les captures realitzades en cada zona d’estudi. Des d’AE-Agró volem agrair la col·laboració de tots els voluntaris, associacions i institucions que heu participat en esta iniciativa de ciència ciutadana. Sense vosaltres seria impossible desenvolupar, any rere any, el Projecte Emys. Vos esperem en 2018 per a seguir treballant en la conservació de les nostres tortugues autòctones!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys, premi a la millor iniciativa de seguiment i recuperació d’espècies

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?