Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > L’ampliació de la V-21, un nou atac contra l’Horta

Comissió de Territori

L’ampliació de la V-21, un nou atac contra l’Horta

Donem suport a Per l’Horta en el seu rebuig a este innecessari projecte

divendres 20 d’octubre de 2017, per  AE-Agró

Des de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró volem mostrar el nostre rebuig a l’ampliació de l’Autovia V-21, unes obres que implicaran la destrucció de 80.000 metres quadrats d’Horta. El projecte, tal i com denuncien els companys de Per l’Horta, inclou la connexió de l’accés nord al Port de València, rebutjat per l’Ajuntament del Cap i Casal, i obri un pas per a l’AVE a Castelló, infraestructura que es troba de nou en fase d’estudi. Des d’AE-Agró, com ja han fet els companys de Per l’Horta, reclamem a l’Ajuntament de València i a la Conselleria d’Obres Públiques que demanen al Ministeri de Foment la paralització d’este projecte, que suposa un nou atac contra l’Horta i el conjunt del nostre territori.

Les obres d’ampliació a tres carrils de l’Autovia V-21 estan projectades amb un cost de 30 milions d’euros, tot i que s’estenen per tan sols 4’7 kilòmetres entre els termes d’Alboraia i València. El projecte, tal i com denuncien els companys de Per l’Horta, provocarà la desaparició d’un total de 80.087 metres quadrats d’Horta. En total, 198 parcel·les agrícoles ubicades a les partides de Saboia, Miracle, Mar, Vera, Calvet i Masquefa. La zona afectada és una de les millors de l’Horta de València pel seu valor paisatgístic i econòmic, ja que són terres incloses a la denominació d’origen Xufa de València i en plena producció.

El projecte planeja ampliar de dos a tres carrils l’autovia, tant en sentit d’entrada com eixida de València. El Ministeri de Foment afirma que s’obtindria una millora de 12 segons per trajecte, que en cap cas justifica la inversió projectada i la pèrdua de terra productiva. A més a més el projecte condemna a mort quatre edificis emblemàtics de l’Horta d’Alboraia. Per exemple, el centenari Forn de Barraca, que abastia al poblament dispers de Vera, Calvet i Masquefa.

El projecte d’ampliació inclou, tal i com explica Per l’Horta, aspectes molt polèmics que haurien de dur a una ferma oposició de l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana. Este és el cas de la connexió de la V-21 amb l’accés nord al Port de València. L’accés nord atrauria cap a la V-21 gran part del trànsit de camions en direcció al Port de València, que travessarien Poblats Marítims, Cabanyal i El Grau. L’obra també preveu obrir un pas per a la línia d’AVE cap a Castelló, tot i que esta infraestructura ara es troba de nou en fase d’estudi.

Reclamem la paralització immediata

El projecte d’obres va eixir a licitació el passat 18 d’agost, de manera que les empreses interessades van presentar les seues ofertes al llarg del mes de setembre i no es resoldrà fins a novembre. En qualsevol cas, no s’ha iniciat encara el procés d’expropiació dels terrenys, de forma que la paralització que reclamem entitats com Per l’Horta i Acció Ecologista-Agró no implicaria pagar indemnitzacions a propietaris ni constructores.

Cal recordar que l’ampliació prevista seguix el vell model de mobilitat basat en el predomini de l’automòbil privat, totalment oposat als nous modes basats en la millora de la mobilitat sostenible. La política de facilitar l’entrada de vehicles a la ciutat de València xoca frontalment amb l’aposta de l’Ajuntament del Cap i Casal de peatonalitzar cada vegada més zones de la ciutat i guanyar espais per a vianants i ciclistes. No té sentit estimular l’accés de més cotxes a una ciutat ja molt castigada per la contaminació de l’aire i el soroll. Només per açò, l’Ajuntament de València s’hauria d’oposar.

L’ampliació de la V-21 no respon a cap demanda ciutadana ni de les autoritats valencianes. El propi projecte reconeix que la incompleta fase de participació pública es tancà sense cap aportació. De fet, compta amb l’oposició declarada del Plenari municipal d’Alboraia, que aprovà per unanimitat una moció en contra d’este projecte en octubre de 2015. Tampoc no es recull cap informe de l’Ajuntament de València ni de la Generalitat Valenciana. Es tracta, per tant, d’un projecte d’exclusiva responsabilitat del Ministeri de Foment, projectat d’esquenes a les autoritats valencianes que haurien de posicionar-se obertament en contra, reclamant la immediata paralització.

Des d’AE-Agró, com ja ha manifestat Per l’Horta, considerem que es tracta d’una despesa injustificada i innecessària i els diners previstos tindrien un destí més convenient atenent a altres demandes, com ara la millora del transport públic metropolità o la restauració de La Punta.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Una nova carretera amenaça l’horta d’Alboraia i Almàssera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles