Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Cap a una nova ordenança de mobilitat (sostenible)

València en Bici

Cap a una nova ordenança de mobilitat (sostenible)

Article d’opinió del nostre company Antonio Llópez Moreno

dimarts 14 de novembre de 2017, per  AE-Agró

Estos últims dies han aparegut en el diari Levante-EMV informacions sobre l’arrancada d’un procés participatiu per a canviar l’ordenança de circulació i transports de la ciutat de València. La segona notícia em va agradar per la manera tan clara amb la qual va abordar el tema el nostre company de València en Bici-Acció Ecologista Agró Fernando Mafé. I em va sorprendre pel rigor amb el qual el periodista va saber plasmar-la. Vaig pensar que no calia desaprofitar semblant missatge i que calia reflexionar sobre este important tema, que ja vam valorar en el passat.

Quan fa més de 25 anys vaig començar amb açò, i em referisc amb "açò" a dedicar el meu temps a promocionar la bicicleta com un mitjà de transport econòmic, saludable i sobretot racional, no m’imaginava les resistències i l’odi que podria arribar a despertar. Amb el temps, m’he adonat que els sentiments primaris estan moltes vegades lluny del raciocini, que no hi ha raons objectives. O tal vegada sí, però que també hi ha raons interessades (quasi sempre per qüestions econòmiques) que promocionen maneres de pensar que són assumides per moltes persones sense passar per cap tipus de filtre del pensament crític.

Em vaig adonar que junt amb la tolerància conviu el germen de la intolerància. Per exemple, la d’aquells a qui no els importes, li dóna igual el que penses o si vius o et mors. Però, que tenen l’obsessió d’obligar-te a posar-te un casc perquè “salva vides”. O, pitjor encara, amb l’argument economicista de què li costes diners a la seguretat social. Obviant així que el que sí que salva vides de veritat i estalvia moltíssims diners a la seguretat social és que quasi tots i totes fórem amb bici i no en vehicles perillosos com a cotxes, camions i motos.

Fa més de 25 anys, eixa gent et veia de manera més o menys simpàtica. Eres un friki ecologista, un flower power que passava desapercebut en la jungla urbana. Inclús, fins fa molt bé poc, la bici era un vehicle a reivindicar per periòdics com Las Provincias. Però, hui, que som molts i moltes els que ens hem anat sumand a la racionalitat de la mobilitat sostenible, comencem a molestar. Hi ha qui no ens veuen amb bons ulls, doncs veuen amenaçats els seus interessos econòmics. Però, hi ha els que no els tenen però els seguixen el joc. Hi ha simples ciutadans que veuen la bicicleta com un problema i no com una solució perquè ha passat de ser invisible a estar present tots els dies en la vida de la gent.

Ens perceben com a mosques colloneres de final de l’estiu en comptes de com a flors que ixen després de les pluges de primavera. Però, el fet és el mateix: la irrupció després de molt de temps desaparegudes. En comptes de mirar amb altura de mires i arribar a la conclusió que una ciutat amb bicicletes en comptes de cotxes seria una ciutat més segura, menys contaminada i sorollosa, més saludable per a tots i totes, només aconseguixen vore que alguns dels seus usuaris i usuàries van per les voreres i es boten els semàfors, no porten casc, no paguen impost de vehicles, ni porten matrícula… I no obstant, no protesten pel soroll que sofrixen a diari, la merda d’aire que respiren tots els dies, ni els accidents i morts que produïxen els vehicles a motor. Això, està més que assumit.

Ara, començarem la segona fase d’un procés participatiu sobre les “Normes” que han de regir la mobilitat en la nostra ciutat i ja, en la primera fase, ha tornat a eixir el casc (per a ciclistes, clar, però no per a automobilistes i vianants) i una novetat: prohibir la circulació amb bicicleta per àrees de vianants. Tot el món sap el que pensem sobre el casc (que no diferix del que ocorre en la resta d’Europa i la major part del món). També el que pensem sobre els drets del caminant (per això estem en contra que se circule amb vehicles de qualsevol tipus per les voreres). Però, creiem que es pot compatibilitzar la bicicleta amb el caminar en determinats espais, si se circula amb respecte i precaució com ocorre també en la major part de les ciutats de la resta d’Europa.

Com una Llei o ordenança no es pot basar en el comportament individual de les persones (ciclistes, conductors o vianants irrespectuosos), sinó en valors generalitzables, tractarem no sols que no es legisle amb semblants propostes que no tenen parangó a Europa, sinó que a més a més intentarem que la bicicleta tinga dins dels vehicles un tracte preferent (com ho està començant a tindre en la planificació des de fa dos anys) per les seues qualitats intrínseques.

Antonio Llópez Moreno, membre fundador de València en Bici-AE Agró.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Los ciclistas aseguran que la ordenanza de tráfico nació "vieja y desfasada"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?