Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > Cancel·lat l’assarb que amenaçava l’Horta de Godella i (...)

Comissió de Territori

Cancel·lat l’assarb que amenaçava l’Horta de Godella i Rocafort

Entesa entre administracions i entitats mediambientals per a substituir parcialment este canal de formigó per Sistemes urbans de Drenatge Sostenible

dijous 16 de novembre de 2017, per  AE-Agró

El passat 30 d’octubre, la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró es va reunir a Rocafort amb l’ajuntament d’esta localitat i els de Godella, Burjassot i Massarrojos. També van participar en esta reunió la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Per l’Horta i Godella en lluita contra les inundacions i la defensa del medi ambient. L’objectiu de la cita era revisar el projecte de canalització d’aigües pluvials entre el Barranc dels Frares i el Palmaret Alt, una obra que implicava la construcció d’un gran assarb de formigó per l’Horta de Godella i Rocafort. Finalment, es va acordar rebutjar esta opció i substituir-la parcialment per Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS).

La reunió va començar amb la intervenció de Manuel Aldeguer, director general de l’Aigua (Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural), que va exposar la modificació del projecte inicial de canalització d’aigües pluvials entre el Barranc dels Frares i el Palmaret Alt. Este projecte consistia a construir un gran assarb de formigó per l’Horta per a conduir ràpidament les aigües de pluja i, així, evitar episodis d’inundacions en els municipis afectats. Especialment en Rocafort i Godella.

Manuel Aldeguer va explicar que hi ha disponibles uns 15.000 metres quadrats en la zona del Barranc de Bovalar de Godella per a implementar tancs de tempesta. I uns 5.000 metres quadrats per a una bassa de laminació en la part final del Barranc dels Frares, quan s’enfronta, en el seu recorregut, al caixer de la Séquia de Montcada. Estos terrenys han sigut expropiats ja o pertanyen a l’Ajuntament de Godella. Així que es podrien destinar per a estes aplicacions de Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS).

Tanmateix, també va afirmar que ha d’haver-hi algun canal de formigó, encara que siga soterrat, per a dirigir les aigües de pluja cap a les altres infraestructures de desaigües existents, com és el cas de l’assarb de Massarrojos. Malgrat que, tal i com va reconéixer el director general de l’Aigua de la Conselleria de Medi Ambient, la construcció d’un canal artificial soterrat va en contra de la Directiva Marc de l’Aigua.

Finalitzada la intervenció de Manuel Aldeguer es va obrir un debat entre els participants en la reunió. El nostre company Guillermo de Felipe, membre de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró, va mostrar la satisfacció de la nostra entitat pel canvi d’enfocament de la Conselleria i els ajuntaments respecte al projecte i el rebuig actual a la construcció d’un nou assarb. No obstant, va explicar que no és el mateix un tanc de tempesta que una bassa de laminació. I va demanar que s’instal·le a la parcel·la de 15.000 metres quadrats del Bovalar una zona humida artificial, o un parc d’infiltració, que actue com a bassa de laminació. En definitiva, una zona verda que estiga perfectament condicionada per a rebre les aigües de pluja del barranc i on, fins i tot, puga desbordar-se "amb tranquil·litat".

Des d’AE-Agró pensem que fer desaparéixer els barrancs, soterrar-los o construir noves conduccions de formigó no és la solució per a gestionar les pluvials. La solució correcta passa per implantar les diverses opcions que ens donen els SuDS: cobertes vegetals, pous d’infiltració, jardins de pluja, voreres vegetades, àrees d’infiltració, zones de detenció, paviments permeables i, per descomptat, zones humides artificial. Estes actuacions resulten més econòmiques i efectives que la construcció d’assarbs de formigó i, a més a més, ajuden a millorar la biodiversitat, augmenten les zones verdes dels municipis i són menys agressives amb el paisatge.

Els SuDS són, al cap i a la fi, la millor ferramenta que tenim per a solucionar els problemes de pluvials de la forma més sensible i menys agressiva possible. Cal apostar per ells, tal i com vam explicar de nou en esta reunió. I així aconseguir, gota a gota i litre a litre, que l’aigua de pluja s’infiltre a la terra. Especialment a les zones altes, per a reduir d’esta manera la quantitat d’aigua que circula pels barrancs.

La reunió va concloure amb la presentació d’una proposta dels quatre municipis afectats al director general de l’Aigua per a l’elaboració del nou projecte, document que adjuntem al final d’este article. Des de la Comissió de Territori d’AE-Agró donem suport a esta proposta com a iniciativa de base. Però, advertim que anem a ser més exigents, que ens anem a oposar a qualsevol nou canal de formigó, siga soterrat o sense soterrar, i que anem a continuar defensat, gota a gota i pam a pam, el territori.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : L’ampliació de la V-21, un nou atac contra l’Horta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?