Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > Set visions del Pla General de Dénia

La Marina Plaça

Set visions del Pla General de Dénia

El debat municipal sobre el model urbà de la ciutat i la conferència de Cristóbal Aguado organitzada per empresaris i la Federació de Veïns analitzen el document exposat al públic des de diferents punts de vista

dijous 16 de novembre de 2017, per  AE-Agró

Dénia va acollir ahir la taula de debat sobre el model urbà com a part dels actes organitzats per l’ajuntament per donar a conèixer el projecte de Pla General Estructural (PGE), propiciar la discussió i recollir opinions. Un dia abans, dimarts, tenia lloc un dels actes que, en paral·lel, han organitzat el Cercle Empresarial de la Marina Alta i la Federació de Veïns de Dénia, també per generar el debat urbanístic (aquesta volta era una conferència del president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado). D’un i altre acte sorgeixen diferents visions sobre el model urbanístic de la ciutat.

Durant el desenvolupament de l’acte municipal, el propi Ajuntament de Dénia va anar condensant en els seus perfils socials les opinions més destacades dels participants. Per exemple, la de Joan Sala, president de la Junta Rectora del parc natural del Montgó i representant d’Acció Ecologista-Agró, que definia el PGE com “el pla més racional i realista”. Els ecologistes, avançava, “al·legarem en algunes coses, però creiem que fins ara s’havia construït per especular, no per construir una ciutat”.

L’arquitecte Alberto Morera va criticar que “va ser més transparent” el Pla General que va impulsar el govern del PP el 2015, i que no es va arribar a aprovar, i ha considerat que l’actual PGE “sembla ignorar les Marines”, en el sentit que ” no tenim l’estudi d’inundabilitat d’una zona tan important “. Tot i això, va matisar que “el gran problema de la ciutat és l’ordenació detallada”, que no s’aborda en aquesta fase estructural del pla, sinó en la posterior.

Per la seua banda, el president de l’Associació de Promotors Turístics de Dénia, Benito Mestre, va mantindre el to crític. “Som conscients de la necessitat de ciutats més sostenibles, però la realitat de Dénia és una altra: un casc compacte i altres nuclis, com els Marines i les Rotes, molt oblidats en aquest pla”, va dir.

La clau és una altra per a Juli Martínez, professor i regidor d’Urbanisme en la legislatura 2003-2007. Segons el seu parer, l’objectiu a aconseguir amb el PGE “és millorar la vida de les persones que hi viuen”, de manera que “ens hem de preguntar si el pla dóna resposta a la ciutat dels nostres néts”.

També va participar l’enginyer Claudio Riera, qui va posar en qüestió la manera en com aborda la qüestió agrícola aquest “pla proteccionista”. Segons ha assenyalat, “hi ha parcel·les agrícoles abandonades, 1.337 hectàrees protegides per les seues característiques agrològiques, que no es defineixen”. Segons la seua opinió, “protegir no vol dir que es conrearà i, a més, no tenim aigua”.

L’argument de Riera encaixa amb el que el dia abans, en la conferència organitzada per Cedma i la Federació de Veïns, exposava el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, per a qui l’agricultura “és una empresa, no un aparador”. En aquest sentit, ha concretat que la creença en que la protecció d’una zona per un assumpte d’índole paisatgística vaja a recuperar l’activitat agrària és erroni, ja que sol donar-se el cas contrari. “En un mercat lliure, si protegeixes terra i imposes condicions a l’agricultor, l’estrangules”, va comentar.

Tornant a l’acte municipal, l’ajuntament informava també d’algunes conclusions que va oferir el coordinador de l’Oficina Municipal de Planejament que ha elaborat el PGE, José María Chofre. Va destacar, d’una banda, que es tracta d’un pla “obert a la participació des del primer dia” i que “no pot dificultar la vocació agrícola d’algunes zones”. I va al·ludir també a la previsió de sòl per a un col·legi en els Marines que “sorgeix d’un estudi de necessitats escolars” i que va deixar clar que “no està en zona inundable”.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La notícia en La Marina Plaça

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles