Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > El MIA denuncia la gravetat de l’últim accident a Cofrents i exigix (...)

Tanquem Cofrents

El MIA denuncia la gravetat de l’últim accident a Cofrents i exigix el seu tancament

El Moviment Ibèric Antinuclear demana que no es torne a posar en marxa la central

dilluns 27 de novembre de 2017, per  AE-Agró

A principis de novembre, la central nuclear de Cofrents va iniciar la seua posada en funcionament després d’una parada programada de 35 dies per a la recarrega de combustible i tasques de manteniment. Però, hagué d’avortar l’operació a plena potència al detectar un desequilibri en els cabals de dos grans canonades, de mig metre de diàmetre, que introduïxen l’aigua en l’atifell del reactor. Dies més tard es va confirmar que este desequilibri era a causa de l’avaria d’una vàlvula motoritzada que regula el fluix de l’aigua en el llaç A. La clapeta de la vàlvula, el disc metàl·lic que obtura la llum de la canonada, s’havia trencat i alguns dels seus fragments havien arribat a l’atifell del reactor, encara que no se sap on exactament.

Açò suposa que Cofrents no es pot tornar a posar en marxa fins que estos fragments s’hagen recuperat, perquè sinó els forts corrents d’aigua que es produïxen en l’atifell, quan la central està en funcionament, arrossegarien els fragments i colpejarien les barres de combustible i altres elements del nucli del reactor, deteriorant-los.

Este accident és greu per diverses raons. En primer lloc, afecta a algunes de les peces més crucials per al funcionament d’una central nuclear, les vàlvules motoritzades. En una central típica hi ha unes 80, que regulen tot el fluix de cabals d’aigua i eviten que la calor s’acumule en el nucli del reactor fins que este es fonga, com va passar en les catàstrofes de Txernòbil, Fukushima i Three Mils Island. Precisament, este últim accident va ser desencadenat, entre altres causes, pel mal funcionament de vàlvules com l’avariada a Cofrents i que va portar a la fusió parcial del combustible nuclear i a la formació d’una enorme bambolla d’hidrogen.

Les avaries de vàlvules no són esdeveniments aïllats en la indústria nuclear. Només en els últims dotze mesos diversos reactors nuclears de tipus BWR, com el de Cofrents, han patit avaries de vàlvules que els han obligat a aturar. Este és el cas, per exemple, de LaSalle-2 (Illinois), Pilgrim (Massachussets) o Oyster Creek (New Jersei), les tres als Estats Units d’Amèrica (EUA). A més a més, en el cas de Cofrents esta vàlvula es troba en el circuit primari de la central, la qual cosa significa que per ella circula aigua que està en contacte amb les barres d’urani en el nucli del reactor. I que, per tant, és altament radioactiva, la qual cosa multiplica el perill d’este accident i, així mateix, la dosi col·lectiva de radiació que rebran els treballadors de la central durant els treballs de localització i extracció dels fragments de la vàlvula avariada.

És particularment alarmant, i significatiu, que no es detectara el mal estat de la vàlvula després de 35 dies de parada, realitzada justament per a revisar la maquinària i fer les tasques de manteniment i posada a punt d’esta instal·lació. L’única explicació possible és la incompetència i la manca d’una cultura de seguretat adequada per part de la direcció de la central, la qual cosa ha merescut el reprotxe, altament inusual, del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). L’avaria és també il·lustrativa de l’estat de deterioració d’una central que ha sobrepassat, amb escreix, el període de funcionament per al qual va ser dissenyada, la qual cosa multiplica exponencialment el risc d’un accident greu.

Atés que la central esgota la seua actual llicència de funcionament en 2021, les organitzacions del Moviment Ibèric Antinuclear (MIA), reunides el passat cap de setmana a Conca en l’assemblea anual de la xarxa, exigim que no es posen els beneficis econòmics d’una empresa per damunt de la seguretat de la ciutadania. I, per tant, que no es renove la llicència de la nuclear valenciana i es tanque definitivament.

El més convenient seria que Cofrents no tornara a posar-se en marxa, ja que en 2019 se saturaran les seues piscines de residus de combustible gastat i s’hauria de construir un abocador radioactiu provisional en els mateixos terrenys de la central. Si es construïx, este abocador tindria un cost multimilionari a càrrec de l’empresa pública ENRESA. És a dir, seria pagat amb els diners dels impostos de tots els ciutadans.

També paga la pena assenyalar que la central porta ja dos mesos parada i això no ha suposat cap problema de subministrament elèctric. Este fet demostra, una vegada més, que Cofrents i la resta de nuclears són innecessàries, ja que el sistema elèctric espanyol esta altament sobredimensionat. En diverses ocasions durant els últims anys la meitat del parc nuclear espanyol ha estat aturat per avaries i recarregues sense cap problema d’apagades.

Tampoc no és veritat, a pesar de propagandes àmpliament difoses, que l’aturada de Cofrents siga la causa dels últims augments en el preu de l’electricitat que paguem en les nostres cases. A Cofrents, com a la resta de centrals, se li paga l’electricitat al preu de les centrals tèrmiques de gas, que solen ser l’última oferta arreplegada en la subhastes que determinen el preu de la llum cada hora.

El Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) està format per la Plataforma contra el Cementeri Nuclear de Conca, la Plataforma contra el Cementeri Nuclear de Guadalajara, la plataforma Tanquem Cofrents, la plataforma Tanquem las Nuclears, el Fòrum Extremeny Antinuclear, el Fòrum contra Garoña, la plataforma contra la Mina de Retortillo, el MIA de Catalunya, el MIA de Madrid, el MIA de Portugal (Quercus, Zero, FAPAS, Bloco de Esquerda) i Red Sortir du Nucléaire.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Garoña: un obstacle menys per a tancar Cofrents

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles