Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Silvicultura dunar a la platja de Puçol

Horta Nord

Silvicultura dunar a la platja de Puçol

Continuem treballant pam a pam per a protegir este racó del litoral valencià

dimarts 19 de desembre de 2017, per  AE-Agró

Durant els mesos de novembre i desembre, el col·lectiu comarcal Acció Ecologista-Agró Horta Nord ha realitzat, amb el suport de l’Ajuntament de Puçol, sis jornades de silvicultura dunar a la platja d’esta localitat. Concretament a la zona nord, on AE-Agró i el consistori desenvolupen un projecte de restauració dunar des de l’any 2012. El treball ha consistit a retirar la barrella punxosa (Salsola kali), tasca per a la qual s’ha comptat també amb l’ajuda d’un grup de voluntariat internacional. A més a més dels treballs de silvicultura dunar a la platja de Puçol, el passat dissabte, 16 de desembre, AE-Agró Horta Nord va participar en una neteja de residus a la platja de Massamagrell convocada per Ambiens i BIOagradables.

Després de realitzar una primera jornada de silvicultura dunar en juliol a la platja de Puçol (Horta Nord, València), esta tardor Acció Ecologista-Agró ha protagonitzat sis més. Concretament, cinc en novembre i una sisena en desembre. L’objectiu d’esta actuació és reduir la presència de la barrella punxosa (Salsola kali) en la zona dunar restaurada pels ecologistes i l’Ajuntament de Puçol. Esta espècie autòctona, com el seu nom indica, punxa i ocasiona molèsties a veïns i turistes.

Durant les sis jornades de treball, desenvolupades amb el suport del consistori, s’han retirat aproximadament 200 bosses grans de barrella punxosa. En dos de les jornades vam comptar amb l’ajuda d’un grup de voluntariat internacional, format per una vintena de joves de Romania, Irlanda i Nova Caledònia. Amb ells, a més a més, també vam dispersar llavors de lliris de mar (Pancratium maritimum) i altres espècies autòctones en la zona dunar restaurada.

Des de l’inici del projecte en 2012, AE-Agró ha aconseguit reintroduir més d’una vintena d’espècies autòctones a la platja de Puçol, quatre d’elles protegides per estar catalogades com a vulnerables: el passacamins marí (Polygonum maritimum), el cotonet (Otanthus maritimus), la lleteresa de platja (Euphorbia paralias) i la corretjola blanca (Calystegia soldanella). Gràcies a esta actuació de restauració de la vegetació dunar, la zona nord de la platja de Puçol ha passat de ser el punt que més arena perdia a ser la que millor resistix l’erosió litoral que provoca el Port Industrial de Sagunt (Camp de Morvedre, València).

Neteja a la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella

A més a més dels treballs de silvicultura dunar a la platja de Puçol, el passat dissabte, 16 de desembre, AE-Agró Horta Nord va participar en una neteja de residus a la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. L’activitat, convocada per Ambiens i BIOagradables, va reunir a una bona colla de voluntaris que van arreplegar i classificar fem de tot tipus. Especialment plàstics, envasos, llaunes i puntes de cigarrets.

Esta jornada de neteja va comptar també amb la participació del Projecte Belharra, Xaloc i l’Aliança per la Solidaritat-València. La pròxima activitat del col·lectiu comarcal d’AE-Agró Horta Nord serà este dissabte, 23 de desembre, quan celebrem l’ultima activitat de l’any al Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol. Concretament, t’esperem per a compartir una jornada nadalenca de natura en família amb Calderona Viva i la seua ruta teatralitzada Saps com fer un aeroport d’abelles?

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Més flora dunar per a protegir i embellir la platja de Puçol

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?