Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > El Pare Noel celebra l’inici del compte enrere per al tancament de (...)

Tanquem Cofrents

El Pare Noel celebra l’inici del compte enrere per al tancament de Cofrents

Una vintena de Santa Claus regalen un gran pastís a Iberdrola per a festejar que el permís de funcionament de la central nuclear valenciana expira en 2021

dissabte 23 de desembre de 2017, per  AE-Agró

El permís de funcionament de la central nuclear de Cofrents acaba en 2021. Però, este matí, els Pares Noel de Marfull-Acció Ecologista Agró han celebrat per anticipat el seu tancament amb una performace a València. Concretament, portant de regal de Nadal un gran pastís a la seu d’Iberdrola. Esta acció, en la qual han participat una vintena de Santa Claus antinuclears, forma part de la campanya de la plataforma Tanquem Cofrents per a evitar la renovació del permís de funcionament d’esta obsoleta central, que no para d’acumular incidències. L’última, esta mateixa tardor, quan Cofrents ha patit una avaria que ha obligat a la nuclear a romandre parada des del 31 d’octubre fins al 6 de desembre.

75 dies consecutius ha estat fora de funcionament la central nuclear de Cofrents. Primer, per una parada programada per a recarregar combustible que va començar el 23 de setembre. I després, fins al 6 de desembre, per l’avaria d’una vàlvula que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha reclassificat finalment com a anomalia en lloc d’incident, passant així del nivell 0 a l’1 en l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

Durant dos mesos i mig, la central ha estat aturada i açò no ha suposat cap problema de subministrament elèctric per a l’Estat espanyol, fet que demostra que podem desconnectar ja Cofrents de la xarxa. A més a més, l’avaria de la vàlvula que ha patit la nuclear és prou il·lustrativa del seu estat de deterioració. Cofrents ha sobrepassat, amb escreix, el període de funcionament per al qual va ser dissenyada, motiu pel qual seria una temeritat perllongar el seu permís per a operar més enllà de 2021.

Fins i tot, seria recomanable tancar-la abans de 2019, quan es col·lapsaran les seues piscines de residus radioactius, fet que obligaria a construir un Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) que tindria un cost multimilionari a càrrec de l’empresa pública ENRESA. És a dir, que el MTI no el pagaria Iberdrola, empresa propietària de la central, sinó totes i tots els ciutadans amb els nostres impostos.

Per estos motius, des la Plataforma Tanquem Cofrents estem segurs que el compte enrere per a dir adéu en 2021 a la nuclear valenciana ja ha començat. I ho hem volgut celebrar este matí, vespra de la Nit de Nadal, amb els Pares Noel de Marfull-Acció Ecologista Agró. Els nostres Santa Claus antinuclears han visitat la seu d’Iberdrola a València, on han portat de regal un gran pastís per a festejar el tancament de Cofrents, una històrica reivindicació del moviment ecologista valencià que cada dia està més prop de convertir-se en realitat. Tres, dos, un... Tanquem Cofrents!!!

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Garoña: un obstacle menys per a tancar Cofrents

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?