Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe 2017

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe 2017

Enguany esta iniciativa de ciència ciutadana ha censat 88 tortugues autòctones i ha retirat del medi natural 6 exemplars de diferents espècies exòtiques invasores

dimarts 26 de desembre de 2017, per  AE-Agró

Un any més, Acció Ecologista-Agró ha desenvolupat durant 2017 el Projecte Emys, el major voluntariat ambiental del País Valencià per a protegir i conservar poblacions de tortugues autòctones. Durant la seua vuitena edició, esta iniciativa de ciència ciutadana ha comptat amb la participació de més de 450 voluntaris, que han aconseguit censar 88 tortugues autòctones en onze espais naturals diferents. Concretament, 2 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i 86 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremy leprosa). A més a més, esta temporada s’han retirat del medi natural 6 tortugues exòtiques invasores: 5 Trachemys scripta i una Pseudemis concinna, totes elles capturades al Barranc del Pelós de Xiva.

En la seua vuitena edició, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat al Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera de València, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, el Barranc del Pelós a Xiva, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, la Finca de Penya de la Marjal d’Almardà-Almenara, el Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Pont Sec del Barranc del Carraixet i el Riu Canyoles al seu pas per Moixent i Montesa. A més a més, enguany, esta iniciativa de ciència ciutadana ha creuat les fronteres del País Valencià per a realitzar una primera prospecció a la localitat castellano-manxega d’Almansa.

En total, els més de 450 voluntaris que han participat en l’edició 2017 del Projecte Emys han aconseguit censar 88 tortugues autòctones. Concretament, 2 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis), una al Tancat de la Pipa i altra a la Marjal de Rafalell i Vistabella, i 86 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremy leprosa): 45 al Riu Canyoles, 20 al Barranc del Pelós, 14 al Barranc del l’Horteta, 4 al Riu Xúquer, i una al Pont Sec del Carraixet, la Finca de Penya i la Marjal de Rafalell i Vistabella. Al Riu Albaida, a Almansa i al Riu Palància no s’ha censat cap tortuga autòctona enguany.

Pel que respecta a tortugues exòtiques invasores, paga la pena destacar que durant 2017 només hem trobat en una localització. On? Doncs, al Barranc del Pelós, on vam retirar del medi natural 6 individus al·lòctons (5 Trachemys scripta i una Pseudemis concinna), que van ser traslladats al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler.

Destacar també que en agost col·laboradors del Projecte Emys van descobrir una nova població de Mauremys leprosa, formada com a mínim per 30 tortugues d’aigua ibèriques, en una bassa efímera de la localitat de Montserrat. En 2018, si arribem a un acord amb el propietari dels terrenys, convocarem este voluntariat ambiental en este xicotet però valuós punt d’aigua temporal per a estudiar, protegir i conservar esta nova població de Mauremys leprosa.

La Pipa i Albalat de la Ribera, territoris Emys valencians

El seguiment de tortugues autòctones del Projecte Emys al Tancat de la Pipa formava part enguany del projecte Territori Emys, una iniciativa per a l’estudi i la conservació de la tortuga d’estany europea que comptava amb el suport de la Fundación Biodiversidad (Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient) i la col·laboració del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) de la Universitat de Girona. Este projecte, impulsat per AE-Agró, el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) i la Fundació Emys, ha aconseguit censar 229 Emys orbicularis a l’Albufera de València, l’Illa de Menorca i la comarca gironina de La Selva.

A més a més, s’han realitzat activitats per a conscienciar sobre la problemàtica de la tortuga d’estany europea. Per exemple, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, vam convocar una jornada de portes obertes al Tancat de la Pipa, durant la qual vam amollar dos juvenils d’Emys orbicularis. En el marc del projecte Territori Emys, AE-Agró, l’Ajuntament d’Albalat de la Ribera, el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient i el Parc Natural de l’Albufera de València també hem restaurat un dels dos Ullals de la Senillera, on hem alliberat esta tardor 4 tortugues d’estany europees equipades amb ràdio-transmissors.

En 2018, Albalat de la Ribera, com a nou territori Emys, serà un dels destins del Projecte Emys, una iniciativa de ciència ciutadana que enguany ha comptat amb la col·laboració de Natura y Cultura Servicios Ambientales, Industrias Alegre, Soneja Sostenible, Ambiens, Voluns Spain, el Bosc Primigeni de Xàtiva, la Colla Ecologista de Massarrojos, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca, l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell, el Club de Golf El Bosque, Interpreta Natura, els ajuntaments de Torrent, Almansa, Soneja, Sagunt i Montesa i la Conselleria de Medi Ambient.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys: Informe 2016

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?