Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Informe sobre els darrers incidents a la central nuclear de (...)

Tanquem Cofrents

Informe sobre els darrers incidents a la central nuclear de Cofrents

Denunciem la manca de rigor del CSN i de cultura de seguretat d’Iberdrola

divendres 16 de febrer de 2018, per  AE-Agró

El passat 1 de febrer, el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) i la plataforma Tanquem Cofrents van presentar a la ciutat de València un informe sobre els darrers incidents que ha patit esta envellida i obsoleta central nuclear. L’acte va comptar amb les intervencions de Paco Castejón, físic nuclear i coordinador del MIA, i José Juan Sanchis, portaveu de la plataforma Tanquem Cofrents, on representa a Acció Ecologista-Agró. L’informe, que pots consultar com a document adjunt d’este article, a més a més d’analitzar els últims incidents i avaries de Cofrents incidix en la falta de rigor del CSN (Consell de Seguretat Nuclear) i en la manca de cultura de seguretat exhibida per d’Iberdrola.

Cofrents va romandre aturada des del 23 de setembre fins al 6 de desembre (75 dies consecutius) per una parada programada que es va encadenar amb l’avaria d’una vàlvula. El 5 de gener, només un mes després, va realitzar una sospitosa parada per al manteniment dels accionaments hidràulics de les barres de control del reactor, tasca que va obligar a desconnectar la central durant una setmana. I el passat 12 de gener, quan Iberdrola intentava posar-la en marxa, la nuclear va patir una parada no programada per l’aturada automàtica d’una turbina a conseqüència de vibracions en la instal·lació.

Esta acumulació d’incidents es produïx quan Iberdrola, l’empresa titular de la central de Cofrents, està a punt de demanar al CSN (Consell de Seguretat Nuclear) la renovació del permís d’explotació d’esta central, que expira en 2021. Per això, tant al Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) i com a la plataforma Tanquem Cofrents ens crida l’atenció este grau de deixadesa per part d’Iberdrola en un moment tan important per al futur de la central com és l’actual.

Fins al moment, es desconeix la causa arrel de la ruptura de la vàlvula que va obligar a aturar Cofrents fins al passat 6 de desembre. Però, sí se sap que la ruptura es produïx pel desistiment de l’empresa i del CSN davant del desequilibri de les mesures dels fluixos, que ja anunciaven alguna anomalia important. Iberdrola va mancar de cultura de seguretat i el CSN no es va imposar amb rigor. En estes condicions, no pareix sensat que la nuclear continue en funcionament, ja que l’empresa responsable no introduïx mesures preventives i el CSN tampoc no les imposa.

El segon incident patit per Cofrents, el de la fuga en els accionaments hidràulics de les barres de control del 5 de gener, mostra a les clares el baix control de qualitat amb el qual es realitzen les operacions de manteniment. Especialment en un sistema que ja ha donat problemes i que hauria de ser tractat amb més atenció. I també mostra el baix rigor del CSN a l’acceptar l’explicació dels titulars de la central i permetre que la parada forçosa per a realitzar les reparacions es comptabilitze com una parada programada.

Per si estos dos successos foren pocs, vam assistir a un tercer incident el 12 de gener, quan Iberdrola tractava d’arrancar de nou la nuclear i unes fortes vibracions en una turbina van obligar a detindre l’operació. Finalment, després d’esta parada no programada, Cofrents es va posar en marxa sense que se sàpia encara el motiu de les vibracions de la turbina.

La reiteració d’avaries gestionades a deshora i de forma sapastre evidencia la falta d’una mínima cultura de seguretat per part dels gestors d’una instal·lació tan perillosa com és una central nuclear i la manca de rigor del CSN a l’hora d’exigir uns mínims paràmetres de seguretat. Així mateix demostren, una vegada més, que Cofrents està envellida i deteriorada i que pretendre allargar el seu funcionament més enllà de 2021 és una irresponsabilitat. Per tot això, des del MIA i la plataforma Tanquem Cofrents exigim que esta nuclear es tanque definitivament quan caduque l’actual permís d’explotació.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Per un futur renovable

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?