Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Demanem recuperar el reg a manta en el Jardí Botànic

Pam a pam

Demanem recuperar el reg a manta en el Jardí Botànic

Mostrem públicament el nostre suport a la petició realitzada per AJAVA a les diferents candidatures que es presenten a les eleccions al Rectorat de la Universitat de València

dijous 15 de febrer de 2018, per  AE-Agró

Amb motiu de les eleccions al Rectorat de la Universitat de València (UV), que es celebren este mateix mes de febrer, l’Associació d’Amigues i d’Amics del Jardí Valencià (AJAVA) ha demanat a les diferents candidatures la restauració del reg a manta en el Jardí Botànic de la UV. Des d’Acció Ecologista-Agró mostrem públicament el nostre suport a esta petició i també sol·licitem que la Universitat complisca amb la Llei i recupere el reg tradicional, element cultural de gran arrelam valencià i reconegut internacionalment. Només així tornarem a dignificar el Jardí Botànic i els seus arbres i, de pas, podrem salvar els exemplars monumentals que malviuen com poden des d’eliminació del reg històric.

Durant la tramitació per a declarar Bé d’Interés Cultural (BIC) el Jardí Botànic de la Universitat de València, l’Associació d’Amigues i d’Amics del Jardí Valencià (AJAVA) va presentar, amb la col·laboració d’Acció Ecologista-Agró, una al·legació. El motiu? Doncs, exigir la recuperació del reg històric del Jardí, també conegut com a manta o inundació, el qual havia sigut anul·lat després de la restauració del Botànic en l’any 2000.

L’al·legació va ser acceptada per la Conselleria de Cultura i incorporada al decret de declaració del BIC en el DOGV (Document Oficial de la Generalitat Valenciana) NÚM. 5.360, de data 4 de novembre de 2006, segons Decret 134/2006 de 29 de setembre del Consell, en qual en el seu Article 2 diu textualment: “El programa de manteniment del Jardí Històric inclourà el sistema tradicional de reg “a manta” almenys en els quadros amb plantacions on tradicionalment s’ha efectuat”.

Però, la Universitat de València (UV), que tant defén els regs històrics al País Valencià i a la resta de l’Estat espanyol, es nega a practicar-lo en el jardí de la seua propietat, incomplint així la Llei. A més a més, tal i com alerten des d’AJAVA este tipus de reg és essencial per a la supervivència i desenvolupament de les espècies del Botànic. Especialment per als arbres monumentals presents en ell, les copes dels quals es troben, en massa casos, en un preocupant estat de degradació.

Fruit del canvi de reg, el sòl en profunditat no està ben hidratat i açò ho sofrixen sobretot els exemplars més grans. Des de la restauració del Jardí, molts arbres catalogats han mort. Des de 2007, AJAVA ha sol·licitat en repetides ocasions la recuperació del reg a manta. Però, la Universitat continua incomplint la Llei i no recupera el sistema de reg històric del Botànic, malgrat que, des del punt de vista tècnic, és una actuació senzilla i barata, tal i com van constatar els membres d’esta associació durant una recent visita amb el Conservador del Jardí, el Doctor Güemes.

Des d’Acció Ecologista-Agró volem mostrar públicament el nostre suport a AJAVA i també demanem que la UV complisca amb la Llei i recupere el reg tradicional, element cultural de gran arrelam valencià i reconegut internacionalment. Només així tornarem a dignificar el Jardí Botànic. Finalment, com AJAVA, ens agradaria saber quin és el projecte que tenen les diferents candidatures al Rectorat per al famós solar dels Jesuïtes ara, quan l’objectiu principal dels Jardins Botànics en el segle XXI és la conservació i difusió de la biodiversitat in situ.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró demana revisar les ajudes públiques al Bioparc

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?