Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Nova parada de la central de Cofrents

Tanquem Cofrents

Nova parada de la central de Cofrents

Tercera avaria en el sistema hidràulic de les barres de control d’esta nuclear

dimecres 21 de febrer de 2018, per  AE-Agró

Cofrents va tornar a aturar-se el passat dissabte, 17 de febrer, per a tractar de reparar els accionadors hidràulics de les barres de control, que són els autèntics frens de qualsevol central nuclear. Des de la parada programada del passat mes de setembre, este és el tercer intent de Cofrents per a reparar este sistema vital per a la seguretat de la central. Des de la plataforma Tanquem Cofrents exigim que la nuclear valenciana no es torne a posar en marxa fins que no es resolga definitivament este problema. A més a més, denunciem que les múltiples avaries que acumula Cofrents posen de manifest que esta envellida i obsoleta central no pot continuar operant més enllà de 2021, quan expira el seu permís de funcionament.

Malgrat ser una parada programada, ja que tècnicament Iberdrola, propietària de la central nuclear de Cofrents, l’ha anunciat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) amb temps suficient, esta parada no deixa de ser preocupant, ja que és a conseqüència d’una nova fallada d’un element clau per a seguretat de la central: els accionadors hidràulics de les barres de control, que són els verdaders frens de qualsevol nuclear. Estos elements s’encarreguen d’impulsar les barres de control cap amunt per a introduir-les entre els elements combustibles i que detinguen la reacció nuclear.

Esta és la tercera vegada que s’actua sobre estes peces per a evitar les pèrdues d’aigua. En la parada de 2017 es van collar els caragols de les juntes. Però, no va ser prou, ja que es va detectar una fuga el passat 5 de gener. Aleshores Cofrents es va tornar a aturar per a col·locar unes noves juntes. Iberdrola, com ha fet ara, va comunicar la parada al CSN amb més de 48 hores d’antelació per a classificar-la com a programada.

Tanmateix eixes juntes han tornat a fallar, amb el consegüent risc d’indisponibilitat d’estos accionadors, i es fa necessari substituir-les per altres d’un material diferent. Estes operacions, segons ha informat Iberdrola al CSN, duraran com a mínim una setmana, durant la qual Cofrents tornarà a estar aturada.

La situació actual té com agreujant que els accionadors antics ja van ser substituïts en 2005 pels que s’han avariat ara, que pertanyen a un model suposadament més avançat per a evitar este tipus de fugues. Des de la plataforma Tanquem Cofrents exigim que la central no es torne a posar en marxa fins que no es resolga definitivament este problema i es realitzen totes les comprovacions necessàries. A més a més, denunciem que les múltiples avaries que acumula Cofrents posen de manifest que esta envellida i obsoleta central no pot continuar operant més enllà de 2021, quan caduca el seu permís d’explotació.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Informe sobre els darrers incidents a la central nuclear de Cofrents

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?