Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Celebrem la defunció de Cofrents

Tanquem Cofrents

Celebrem la defunció de Cofrents

Un seguici fúnebre porta un taüt antinuclear a la seu d’Iberdrola a València

divendres 23 de febrer de 2018, per  AE-Agró

Este dimarts, 20 de febrer, el director de la central nuclear de Cofrents, Tomás Lozano, compareixia davant de Les Corts Valencianes per a donar explicacions sobre el funcionament d’esta instal·lació. Lozano va afirmar que la central és "absolutament segura" i va ressaltar que durant els darrers 10 anys s’han invertit 450 milions d’euros per a modernitzar-la. En 2017, segons el director de la nuclear, es van gastar aproximadament 40 milions. Però, malgrat este esforç econòmic, des de la plataforma Tanquem Cofrents denunciem que la central dista prou de ser "absolutament segura", com ho demostren el cúmul d’incidents patits l’any passat (10) i enguany (2), i exigim que no es renove en 2021 el seu permís de funcionament.

La central nuclear de Cofrents, que actualment es troba aturada per una nova avaria en el sistema hidràulic de les barres de control del reactor, ha sigut incapaç de funcionar més d’un mes amb normalitat des de setembre de 2017. Primer, va romandre aturada del 23 de setembre al 6 de desembre per una parada programada que es va encadenar amb l’avaria d’una vàlvula. El 5 de gener es va aturar de nou per problemes amb les barres de control. I el 12 de gener, quan s’intentava posar en marxa, va patir una parada no programada abans de poder reiniciar el seu funcionament fins al passat dissabte, 17 de febrer, quan es va vore obligada a parar de nou.

Des de la plataforma Tanquem Cofrents considerem que la central, per molta inversió que s’haja realitzat en la seua presumpta modernització, ja està tocada de mort, motiu pel qual ahir dijous, 22 de febrer, vam celebrar la seua defunció. Un seguici fúnebre es va traslladar fins a la seu d’Iberdrola a València amb un taüt antinuclear amb el qual, simbòlicament, volíem recordar a l’empresa propietària d’esta instal·lació que el seu permís de funcionament expira en 2021. I que perllongar-lo seria una irresponsabilitat i una greu amenaça per a la seguretat de les persones i del medi ambient.

A més a més, renovar el permís de Cofrents és a dia de hui innecessari. Tal i com va reconéixer Lozano, esta central només genera el 3% de l’energia de tot l’Estat espanyol, on actualment tenim una demanda mitjana anual de 30 GW per a una capacitat instal·lada de producció elèctrica que supera els 100 GW. Així que el tancament de la nuclear valenciana es podria compensar sense cap tipus de problemes amb la resta de fonts del sobredimensionat parc energètic espanyol. De fet, durant els darrers sis mesos, quan esta central ha estat fora de funcionament, la xarxa no ha enregistrat cap tipus d’incidència pel que respecta al subministrament elèctric.

Per tots estos motius, des de Tanquem Cofrents no només exigim que no es renove el permís de funcionament de la nuclear valenciana. També ens oposem a l’abocador de residus radioactius que Iberdrola vol construir i que tindria un cost multimilionari a càrrec de l’empresa pública ENRESA. És a dir, que este femer de residus radioactius no el pagaria Iberdrola, sinó totes i tots els ciutadans amb els nostres impostos.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Per un futur renovable

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles