Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Plana > Activitats > Dia Mundial de les Zones Humides a Xilxes

La Plana

Dia Mundial de les Zones Humides a Xilxes

Descobrim els valors naturals dels arrossars de la Marjal d’Almenara

dijous 22 de febrer de 2018, per  AE-Agró

Amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, l’Ajuntament de Xilxes (La Plana Baixa, Castelló) i Acció Ecologista-Agró vam organitzar el passat diumenge, 18 de febrer, un passeig per la Marjal d’Almenara. Des de Xilxes vam caminar fins als arrossars de La Llosa, on vam explicar la importància del fangueig i del gran "eixugó" de febrer. A més a més, vam fer una parada a mitat camí per a observar amb telescopis la gran quantitat d’aus que aprofiten estes tasques agrícoles per a alimentar-se en els camps d’arròs ara, just abans de la seua transformació en melonars. Durant la visita també vam parlar dels diferents projectes mediambientals, com per exemple els de custòdia del territori, que AE-Agró desenvolupa a la Marjal d’Almenara.

Convocats per l’Ajuntament de Xilxes (La Plana Baixa, Castelló) i Acció Ecologista-Agró, unes trenta persones van participar el passat diumenge, 18 de febrer, en la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides a la Marjal d’Almenara. L’activitat va arrancar a l’Ajuntament de Xilxes, des d’on vam caminar fins als arrossars de La Llosa per a descobrir dues de les tasques agrícoles més importants d’este aiguamoll: el fangueig i, especialment, el gran "eixugó" de febrer.

Com vam explicar durant l’excursió, cap al Dia dels Enamorats, just després de la finalització del fangueig dels arrossars, comença el gran "eixugó", que consistix a baixar mig metre el nivell de l’aigua dels camps per a poder entrar amb les màquines en sec a plantar els melonars baix arquet. Esta pràctica agrícola és aprofitada per les aus del fang, que gaudixen d’un gran banquet: tota classe de becs per a tota classe de menjars.

I ho vam comprovar durant el passeig, ja que vam fer una parada per a parlar de la migració dels ocells i observar amb els telescopis el nombrós grup que s’alimentava en els camps. Bequerudes (Gallinago gallinago), agrons blaus (Ardea cinerea) i blancs (Egretta alba), esplugabous (Bubulcus ibis), garsetes blanques (Egretta garzetta), rovellats (Plegadis falcinellus), judies (Vanellus vanellus), un tètol cuanegre (Limosa limosa), un ànec blanc (Tadorna tadorna) i fins a quatre espècies diferents de gavines (Larus ridibundus, Larus audouinii, Larus fuscus, Larus michahellis) picotejaven el terra enfangat amb frenesí, sota l’atenta mirada des del cel dels arpellots de marjal (Circus aeruginosus).

A més a més d’aus, tal i com vam contar durant la visita, el gran "eixugó" de febrer també és el moment de contemplar els dibuixos dels petxinots (Anodonta anatina i Unio elongatulu) a les anguileres. I les taques obscures que tracen en séquies i canals els grups de nervioses llises (Mugil cephalus).

Finalment, destacar que durant esta celebració del Dia Mundial de les Zones Humides també vam descriure a les veïnes i veïns de Xilxes els diferents projectes d’estudi, defensa i conservació de la natura que AE-Agró desenvolupa a la Marjal d’Almenara. Este és el cas, per exemple, de la custòdia del territori de 720 fanecades d’alt valor mediambiental en este meravellós aiguamoll litoral.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Dia de l’Arbre a la platja de Xilxes

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?