Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Acció a la seu d’Iberdrola amb motiu del 7è aniversari de (...)

Tanquem Cofrents

Acció a la seu d’Iberdrola amb motiu del 7è aniversari de Fukushima

Activistes de Marfull-AE Agró porten un drac antinuclear a l’empresa propietària de Cofrents per a denunciar l’amenaça que suposa mantindre en funcionament esta central

dilluns 12 de març de 2018, per  AE-Agró

Amb motiu del 7è aniversari de la catàstrofe de Fukushima, el passat dissabte, 10 de març, Marfull-Acció Ecologista Agró va realitzar en nom de la plataforma Tanquem Cofrents una acció a la seu d’Iberdrola a la ciutat de València. Concretament, els activistes van portar un drac antinuclear a l’empresa propietària de Cofrents. El significat de l’acció? Doncs, que l’energia nuclear és com un drac que pot despertar en qualsevol moment i desencadenar una catàstrofe, com malauradament va succeir en 2011 en la central japonesa de Fukushima. Per este motiu, des de la plataforma Tanquem Cofrents exigim que no es renove el permís de funcionament de la central nuclear valenciana, que expira en 2021.

Set anys després, els tres reactors de la central nuclear de Fukushima seguixen alliberant ingents quantitats de substàncies radioactives a l’Oceà Pacífic. A dia de hui, ni tan sols s’han localitzat les masses de combustible fos que van travessar els atuells d’estos reactors. I molt menys s’ha desenvolupat algun mètode per a extraure’l, per la qual cosa pareix impossible que es complisca el calendari previst per TEPCO, l’empresa propietària de la central, per a poder descontaminar l’emplaçament 50 anys després de l’accident.

Per a més inri, el cost de bilions d’euros d’estos treballs s’està pagat amb els impostos dels contribuents japonesos, atés l’esta empresa TEPCO va fer fallida i ha sigut nacionalitzada de facto. Si hi haguera un accident greu en alguna de les nuclears espanyoles, ací passaria el mateix, ja que l’assegurança de les centrals només cobrix una minúscula part dels gastos que comportaria una catàstrofe com la de Fukushima.

Durant els últims dies, s’ha publicat un estudi que demostra que a més a més de l’enorme contaminació per substàncies radioactives gasoses i dissoltes que s’havia estimat fins ara, Fukushima també han emés micropartícules sòlides que contenen plutoni, entre altres isòtops radioactius. Estes micropartícules són tan xicotetes que poden inhalar-se i arribar fins als pulmons, la qual cosa multiplica el risc de contaminació radioactiva dels milers d’operaris que treballen en la neteja i descontaminació de l’emplaçament en condicions, moltes vegades, penoses.

Set anys després, és necessari recordar a les desenes de milers de ciutadans japonesos que continuen desplaçats de la zona contaminada i dels que ja ningú no parla. Perquè ells ja no podran reprendre la seua vida mai més en les seues antigues llars.

Com denuncia la plataforma Tanquem Cofrents, el reactor de la nuclear valenciana és idèntic a un dels destruïts en Fukushima i reclamem que no es prolongue el funcionament de la central mes allà de 2021, quan expira l’actual permís d’explotació que ostenta l’empresa Iberdrola.

Durant l’acció pel 7è aniversari de la catàstrofe de Fukushima, la plataforma Tanquem Cofrents ha anunciat que intensificarà la seua campanya pel tancament d’esta central, que es troba en un evident estat de deterioració. A més a més, s’ha denunciat la irresponsable gestió realitzada per la seua direcció, que només es pot qualificar com de deixadesa i que aguditza el risc que ocórrega un accident greu. Situació que és constatada per l’acumulació de parades per a reparar les contínues avaries, moltes d’elles en sistemes crucials, que ha vingut patint la central valenciana en els últims mesos.

Finalment, des de Tanquem Cofrents s’ha recordat que les nuclears no sols són contaminants i perilloses, sinó que també són innecessàries, ja que la seua producció es pot compensar a curt termini amb mesures d’estalvi i eficiència energètica i amb la implantació d’un nou model energètic liderat per les energies renovables, tal i com ja estan fent països com Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Corea del Sud o Taiwan.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nova parada de la central de Cofrents

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles