Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > SENSEMURS, murals en defensa del territori de La Punta

Pam a pam

SENSEMURS, murals en defensa del territori de La Punta

La Punta és nostra i la volem verda!!! Horta és Futur!!!

dimarts 13 de març de 2018, per  AE-Agró

El passat cap de setmana la plataforma "Horta és Futur, No a la ZAL" va presentar SENSEMURS, la primera trobada de muralistes per l’Horta. La cita tenia com a objectiu reclamar que La Punta torne a ser verda. Durant els dos dies de la trobada es van realitzar recorreguts als murals que un grup d’artistes internacionals van pintar durant la setmana prèvia en l’entorn de La Punta. SENSEMURS s’emmarca en la campanya "Aturem la ZAL, Recuperem la Punta", que reclama la paralització del Pla Especial de la ZAL (Zona d’Actuació Logística) del Port de València. Este projecte, que tramita la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, convertiria l’espai actual de La Punta en un polígon industrial.

En la trobada van participar alguns dels muralistes més reconeguts d’Europa, per tal de donar a conéixer la problemàtica d’esta pedania històricament desterrada. El projecte ha rebut el I Premi Còmic i Desenvolupament Social, atorgat per la Fundació Divina Pastora. Durant les dues jornades de SENSEMURS es van realitzar murals i instal·lacions públiques en diverses zones de La Punta, que es van complementar amb diferents activitats culturals i visites guiades. Els artistes participants han sigut Aryz, Blu, Borondo, Escif, Hyuro, Daniel Muñoz "SAN", Sam3 i Elías Taño, entre altres que s’han anat sumant.

Amb SENSEMURS la campanya "Aturem la ZAL, Recuperem la Punta", que compta amb el suport de prop de cinquanta entitats veïnals, cíviques, agràries i ambientals, ha volgut reivindicar el caràcter simbòlic de La Punta, representatiu de com no s’ha de fer la política territorial: sense participació i passant per damunt de terres i vides dels legítims habitants del territori i també del patrimoni.

Desenes de famílies van ser desnonades dels seus habitatges per la força i desarrelades del seu territori de manera violenta i injustificada per les polítiques expansives del Port de València, que projectava una Zona d’Activitats Logístiques (ZAL). Els desnonats mereixen justícia i reparació. Que la ZAL amb el nou govern continue com estava prevista representa un menyspreu cap a estes persones i servirà per justificar els abusos.

També es vol recordar que el Tribunal Suprem anul·là en 2015 el Pla Especial de la ZAL. Així que l’administració té les mans lliures per a redactar un nou planejament territorial. L’Ajuntament de València i la Generalitat tenen una oportunitat d’or per a demostrar que volen fer les coses d’una altra manera. Tractar de legalitzar la destrossa i el dolor que provocà l’antic Pla Especial de la ZAL sols servirà per a provocar nous recursos judicials i que la ZAL continue paralitzada com els últims deu anys.

Des de la plataforma "Horta és Futur, No a la ZAL" exigim un gir en les polítiques dels autoanomenats Governs del Canvi, que plantegen un nou model de ciutat que mitigue els efectes del Canvi Climàtic. Eixe disseny passa per conservar i dinamitzar l’Horta periurbana i també per connectar els espais naturals, els parcs urbans i l’Horta entre ells.

La Punta té, precisament, esta funció. Per això tampoc no s’entén l’actitud del Govern del Botànic, decidida en este cas a primar el gris sobre el verd. Reclamem que La Punta recupere la seua funció tradicional com a connexió entre el Parc Natural de l’Albufera de València i el Jardí del Túria, ara ampliat amb el futur parc de desembocadura de Natzaret. Volem un corredor verd de veritat, no l’estret carril-bici que es proposa, que proporcionaria una qualitat de vida millor a la ciutat i especialment als pobles del sud.

Durant la Transició es va recuperar el Llit del Túria i es va paralitzar la urbanització del Saler. Ara, el Túria, el Saler i l’Albufera són un orgull per a València. Però, cal pensar en un nou horitzó per a la ciutat, que passe per la protecció de l’Horta existent i la recuperació de La Punta com a espai verd. Per justícia i respecte cap a les persones que van ser expulsades i per preservar la qualitat ambiental de la ciutat, La Punta ha de ser recuperada com a Horta, parcs, boscos i zones d’esplai ciutadà.

La recuperació d’esta històrica Horta del Cap i Casal seria el símbol que una altra manera de fer política territorial és possible, anteposant el patrimoni natural i la dignitat del seus habitants. La Punta és nostra i la volem verda!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Port de València, un gran agent contaminant i depredador mediambiental

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?