Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > LA FONT ÉS VIDA. Biodiversitat de la Font de Quart > Els engolidors d’Algar i la Font de Quart

La Font és Vida

Els engolidors d’Algar i la Font de Quart

II Jornades Aigua, Patrimoni i Paisatge de la Font de Quart

dilluns 14 de maig de 2018, per  AE-Agró

Del 7 al 12 de maig, la Junta d’Aigües de la Font de Quart va celebrar les "II Jornades Aigua, Patrimoni i Paisatge de la Font de Quart". Amb motiu d’este cita, que va comptar amb la col·laboració d’Acció Ecologista-Agró, es van programar diferents ponències sobre la importància econòmica, social i mediambiental de la Font de Quart, l’avinença de La Vall de Segó. També es va convocar una caminada i un esmorzar popular des dels diferents pobles que aprofiten les seues aigües: Almenara, Benavites, Quart, Quartell, Benifairó i Faura. En esta edició, un dels temes estrela de les jornades va ser la relació hídrica entre la presa i els engolidors d’Algar, la Font de Quart i la Marjal d’Almenara. A continuació l’expliquem breument.

Per què la Font de Quart, la Font Redona, els Estanys d’Almenara, els ullals de Quartons, Marjaletes i altres brolladors de la Marjal d’Almenara han duplicat els seus cabals d’aigua i han resistit la sequera de l’últim estiu? I com ho han aconseguit malgrat estar en marxa tots els motors de regadiu de l’Alt Palància, el Camp de Morvedre i la Plana Baixa?

Doncs perquè, per primera vegada des de la seua construcció en l’any 2000, la presa d’Algar ha infiltrat en els històrics "engolidors" una bona quantitat d’aigua del Riu Palància. Concretament la provinent del període de pluges de novembre de 2016 a març de 2017 del Regajo, la zona de surgències de Sogorb-Altura i la rambla d’Azuébar.

En la foto de l’esquerra, feta des de la barana de la presa d’Algar, podem vore el Palància sec. I a l’esquerra la Séquia Major de Sagunt, que pren l’aigua més amunt en l’Assut de Sot de Ferrer amb un derramador lateral que ara mateix encara porta una xicoteta fila d’aigua cap enrere a un dels "engolidors". Ahí se l’engul la muntanya i torna a aparéixer a la Font de Quart, la Font Redona, els Estanys d’Almenara, els ullals de Quartons, Marjaletes i la resta de brolladors de la Marjal d’Almenara.

Durant uns mesos, la infiltració ha estat de més de 60.000 litres per minut. Ja ho digué poèticament l’il·lustre botànic Cavanilles en 1795: "Tienen los montes en sus entrañas minas y conductos por donde corren con libertad las aguas que huyeron de la superficie para salir después en sitios que no esperaban tal beneficio".

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Font de Quart, l’avinença de la Vall de Segó

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles