Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Manifest per les zones humides

Pam a pam

Manifest per les zones humides

Comunicat de la societat civil en defensa dels aiguamolls més importants per a les aus aquàtiques i la biodiversitat a Espanya: Doñana, el Delta de l’Ebre i l’Albufera

dimarts 28 d’agost de 2018, per  AE-Agró

Amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides de 2017 i sota el lema “Cal mullar-se per les zones humides”, SEO/BirdLife va llançar una advertència a la societat civil i les administracions públiques sobre l’estat dels aiguamolls més importants de l’Espanya: les amenaces que patixen Doñana, el Delta de l’Ebre i l’Albufera de València podrien fer irreversible la seua conservació si no s’actua amb rapidesa. Raó per la qual es demanaven compromisos concrets amb el seu futur.

A pesar d’eixa petició, amb accions concretes i urgents, perquè es prengueren mesures per part de les administracions, SEO/BirdLife corrobora que l’avanç per a establir compromisos per estes zones humides ha sigut pràcticament nul, i que és necessària més ambició si volem que estos tres aiguamolls puguen ser disfrutats per les generacions actuals i futures.

La campanya alertava sobre aquelles amenaces i impactes, i els llocs i víctimes més concrets afectats per la gestió de l’aigua, i per un model productiu i econòmic caduc, amb la intenció que en estos llocs s’adoptara un model socioeconòmic compatible amb les necessitats hídriques d’estes zones humides en perill. No obstant, no hi ha hagut canvis profunds sobre els plantejaments per a reordenar el model socioeconòmic que afecta a estos aiguamolls.

Per això, a les portes de la celebració de la Conferència de les Parts Contractants del Conveni Ramsar (COP13), que tindrà lloc este pròxim octubre en Dubai, i basat en el suport de prop de 12.000 persones que al llarg de 2017 van signar la petició per a salvar estes tres zones humides, es llança el següent manifest amb l’objectiu que siga firmat pel nombre més gran d’entitats per al seu posterior trasllat a la Secretaria de Ramsar.

Acció Ecologista-Agró subscriu el present manifest pels aiguamolls i declara que:

  • Les tres zones humides, Doñana, Delta de l’Ebre i Albufera de València, han sigut reconegudes com zones humides d’importància internacional davall el Conveni Ramsar gràcies als seus destacats valors ambientals. A pesar d’això, el seu estat de conservació és motiu de preocupació i la passivitat de les administracions provocarà a mig i llarg termini el col·lapse ambiental d’estos tres espais.
  • Estem davant de l’última oportunitat d’aplicar mesures, sense demora, per a salvar Doñana, el Delta de l’Ebre i l’Albufera de València. Encara que és impossible retornar al seu estat inicial, encara és possible aplicar mesures per a no perdre el seu actual patrimoni ambiental, però estes han de ser arreplegades de forma clara i immediata i recolzades per la informació científica existent sota el principi de precaució i de no deterioració.
  • Protegir els aiguamolls més importants d’Espanya, amb especial atenció a Doñana, el Delta de l’Ebre i l’Albufera de València, i prendre accions per a la seua conservació, és una garantia d’estabilitat socioeconòmica per a tots els sectors dependents d’estos ecosistemes i una garantia de millora i manteniment de la multitud de serveis ambientals que aporten.
  • Espanya, que va liderar en el passat llunyà les accions del Conveni Ramsar, en els últims anys ha reduït la seua implicació en la conservació activa de les zones humides, i en el cas de Doñana, el Delta de l’Ebre i Albufera de València contravenint part de les argumentacions i evidències científiques existents.
  • Llocs com Doñana, el Delta de l’Ebre i l’Albufera de València exercixen un paper fonamental en la protecció de la biodiversitat a escala europea i aporten serveis ambientals que van més enllà de la pròpia zona humida. La seua conservació exigix un canvi de model ampli en tota la seua àrea d’influència.
  • L’actual planificació hidrològica i de conservació dels tres espais naturals no assegura que es vaja a aconseguir el bon estat de conservació d’estos aiguamolls. És urgent i necessària la implicació conjunta de les distintes administracions per a aconseguir un model coherent que assegure el futur d’estos enclavaments.
  • S’han de prendre mesures urgents i que estes estiguen integrades en la planificació hidrològica, en especial mesures sobre el règim de cabals (líquids i sòlids) de les aigües superficials, l’explotació de les aigües subterrànies i la qualitat de les aigües.
  • La Secretaria de Ramsar ha d’examinar totes estes mesures amb l’objectiu d’evitar canvis irreparables en les característiques ecològiques d’estos espais únics a Europa.

Per tot l’anterior, AE-Agró, com a entitat firmant, manifesta el seu total suport a les peticions proposades i que este manifest siga traslladat a la Secretaria de Ramsar per a la seua valoració de forma prèvia a què se celebre la Conferència de les Parts Contractants del Conveni Ramsar (COP13) que tindrà lloc enguany en Dubai.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró exigix la demolició del Sidi Saler, l’Algarrobico valencià

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?