Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2018 > Projecte Emys: Informe Montserrat

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Montserrat

Localitzem 37 Mauremys leprosa en este nou territori Emys

dimarts 28 d’agost de 2018, per  AE-Agró

Del 23 de juliol a l’1 d’agost el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha visitat per primera vegada el municipi de Montserrat (La Ribera Alta, València). Concretament per a realitzar el seguiment de la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que habita en dues llacunes d’esta localitat, una d’elles temporal i l’altra permanent. En total, en esta primera edició del Projecte Emys a Montserrat este voluntariat mediambiental ha aconseguit censar 37 Mauremys leprosa: 11 femelles i 26 mascles. Per a desenvolupar a Montserrat esta iniciativa de ciència ciutadana AE-Agró ha comptat amb l’ajuda de 52 voluntaris i la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient.

L’estiu passat, voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró van descobrir una nova població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) en el municipi de Montserrat (La Ribera Alta, València). En només un dia van aconseguir censar 31 tortugues d’aigua ibèriques (24 mascles i 7 femelles) en una llacuna temporal d’esta localitat. Així que enguany el Projecte Emys ha viatjat fins a Montserrat per a continuar amb l’estudi de la població de Mauremys leprosa d’este punt d’aigua temporal i també en una llacuna veïna, de menor tamany però amb aigua tot l’any.

La cita va ser del 23 de juliol, dia que vam aprofitar per a instal·lar les trampes, fins a l’1 d’agost, temps durant el qual vam realitzar tres jornades de cens. En total vam capturar i retornar al medi natural 37 tortugues d’aigua ibèrica (26 mascles i 11 femelles). De les 37 tortugues censades pel Projecte Emys, 20 eren nous exemplars i 17 recaptures de l’any passat. Així que, com a mínim, esta població de Mauremys leprosa estaria formada per 51 individus (37 mascles i 14 femelles).

Paga la pena destacar que durant el seguiment d’enguany, en el qual han participat 52 voluntaris, hem constatat que les tortugues d’aigua ibèriques es desplacen d’una llacuna a l’altra, ja que hem trobat en la més xicoteta 10 exemplars que en 2017 van ser censats en la gran, que fins a maig va estar seca. La distància aproximada entre estos dos punts d’aigua és d’uns 200 metres.

Esta temporada, a més a més de Montserrat, el Projecte Emys d’AE-Agró també ha viatjat al Barranc del Pelós de Xiva, el Riu Magre al seu pas pel Marquesat, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja i per Begís, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Canyoles al seu pas per Moixent, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva i el Tancat de la Pipa.

En total, en esta edició portem censades 125 tortugues autòctones: 121 Mauremys leprosa i 4 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). Estes dues espècies protegides es troben amenaçades al nostre territori per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència de tortugues exòtiques invasores. Enguany, per exemple, ja hem retirat del medi natural 19 Trachemys scripta, conegudes també com tortugues de florida.

El pròxim mes de setembre el Projecte Emys, iniciativa de ciència ciutadana que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, també visitarà el Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Barranc del Carraixet i els ullals d’Albalat de la Ribera. Si vols participar en este voluntariat mediambiental i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys: Informe 2017

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?