Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2018 > Projecte Emys: Informe Almansa

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Almansa

Viatgem de nou a Castella-La Manxa a la recerca de tortugues autòctones

dilluns 5 de novembre de 2018, per  AE-Agró

Per segon any consecutiu el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha travessat les fronteres del País Valencià per a viatjar fins a Castella-La Manxa. Concretament fins a Almansa, a la província d’Albacete, on companys del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera han impulsat de nou una prospecció amb voluntaris locals per a cercar tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). En esta ocasió, esta iniciativa de ciència ciutadana s’ha realitzat en la Bassa de la Gala d’Almansa, on malauradament només hem capturat una exòtica i invasora tortuga de florida (Trachemys scripta).

En la tardor de 2016, durant uns treballs de neteja de vegetació en l’entorn del Pantà d’Almansa, es va trobar un juvenil de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Per este motiu, en 2017, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera va decidir demanar permís a la Junta de Castella-La Manxa per a realitzar una prospecció del Projecte Emys en diferents punts pròxims a este embassament: la Llacuna del Vincle, la Bassa de la Casa dels Valencians i la Rambla dels Molins.

Malgrat l’esforç dels voluntaris, el Projecte Emys no va trobar cap tortuga, ni autòctona ni exòtica, durant esta primera prospecció. Per això, enguany vam decidir traslladar esta iniciativa de ciència ciutadana a una nova localització. Des de la Conselleria de Medi Ambient de Castella-La Manxa ens van recomanar realitzar el voluntariat a la Bassa de la Gala, ubicada també al terme municipal d’Almansa.

En esta bassa artificial vam instal·lar del 4 al 27 de setembre cinc trampes (dues trampes flotants amb esquer i tres mornells de doble entrada) que vam revisar quatre vegades. Fruit d’este treball vam aconseguir capturar una tortuga. Però, malauradament era una exòtica i invasora Trachemys scripta, que va ser retirada del medi natural. Així que per ara no podem confirmar encara la presència de la tortuga d’aigua ibèrica a Almansa. El pròxim any esperem tindre més sort i localitzar per fi alguna Mauremys leprosa.

Esta temporada, a més a més d’Almansa, el Projecte Emys d’AE-Agró ha viatjat al Barranc del Pelós de Xiva, el Riu Magre al seu pas pel Marquesat, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja i per Begís, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Canyoles al seu pas per Moixent, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Pont Sec del Barranc Carraixet i al municipi de Montserrat.

A falta de sumar les dades del seguiment de Jalance, el Projecte Emys ha aconseguit censar enguany 133 tortugues autòctones: 129 Mauremys leprosa i 4 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). Estes dues espècies protegides es troben amenaçades al nostre territori per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència de tortugues exòtiques invasores. En 2018, per exemple, hem retirat del medi natural 20 Trachemys scripta. L’última, la capturada a Almansa.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Federació Francòfona per a la Conservació de les Tortugues premia al Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles