Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2018 > Projecte Emys: Informe Jalance

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Jalance

Localitzem 13 Mauremys leprosa en els rius Xúquer i Cautaban

dijous 15 de novembre de 2018, per  AE-Agró

Per quart any consecutiu, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat a Jalance per a estudiar la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que habita en el Riu Xúquer al seu pas per esta localitat de La Vall d’Aiora-Cofrents. Enguany, com a novetat, també s’ha realitzat el seguiment de tortugues autòctones al Riu Cautaban, un xicotet afluent del Xúquer. En total, sumant les captures dels dos rius, esta iniciativa de ciència ciutadana ha aconseguit censar esta temporada 13 tortugues d’aigua ibèriques. Des de 2015, el Projecte Emys d’AE-Agró porta localitzades 43 Mauremys leprosa a la localitat de Jalance.

Del 14 al 16 de setembre, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró es va desplaçar a la localitat de Jalance (La Vall d’Aiora-Cofrents, València) per a realitzar un nou cens intensiu de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). Concretament el quart, després de descobrir en 2015 una xicoteta població de tortuga d’aigua ibèrica en el Riu Xúquer.

Esta temporada, per a realitzar el cens, es van instal·lar 10 mornells en el Xúquer i en la seua confluència amb el Cautaban, un dels seus afluents. I el resultat va ser prou positiu. En total es van capturar 9 Mauremys leprosa, 5 femelles i 4 mascles que encara no havien sigut censats en les edicions anteriors del Projecte Emys a Jalance.

A més a més d’estes captures, paga la pena destacar que durant la resta de 2018 els voluntaris d’AE-Agró han censat 4 tortugues autòctones més al Xúquer i al Cautaban. Es tracta de 2 nounats i 2 juvenils de Mauremys leporosa que van ser localitzats la passada primavera pel Projecte Emys. Així que, en total, esta temporada s’han trobat a Jalance 13 tortugues d’aigua ibèriques. Des de 2015, la xifra total de Mauremys leprosa censades a esta localitat de La Vall d’Aiora-Cofrents es de 43.

Durant 2018, a més a més de Jalance, el Projecte Emys d’AE-Agró també ha viatjat al Barranc del Pelós de Xiva, el Riu Magre al seu pas pel Marquesat, el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja i per Begís, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Canyoles al seu pas per Moixent, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Pont Sec del Barranc Carraixet i als municipis de Montserrat i Almansa.

En total, durant l’edició de 2018 el Projecte Emys, iniciativa de ciència ciutadana que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, ha aconseguit censar 146 tortugues autòctones: 142 Mauremys leprosa i 4 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). Estes dues espècies protegides es troben amenaçades al nostre territori per la destrucció del seu hàbitat, la contaminació de l’aigua i la competència de tortugues exòtiques invasores. De fet, en 2018, hem retirat del medi natural 20 Trachemys scripta.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2017: Informe Jalance

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?